fbpx
Skip to main content
Srbi idu da dočekaju Putina

REGIONALNI MEDIJI BRUJALI O PUTINOVOJ POSETI: Mediji Mila Đukanovića se pravili da se NIŠTA BITNO NE DEŠAVA!

Tanjug/​Filip Krainčanić
Svi značajniji mediji u zemljama u regionu s velikom pažnjom prate posetu ruskog predsednika, Vladimira Putina, od trenutka sletanja njegovog aviona na beogradski aerodrom, gde ga je dočekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i sve aktivnosti dvojice predsednika.

U Hrvatskoj i BiH, odnosno u Republici Srpskoj, posetu šefa ruske države Beogradu, deo medija pratio je čak iz minuta u minut i uživo, a najmanje prostora ovom događaju dato je u crnogorskim medijima.

Agencija HINA je javila da je predsednik Vučić zahvalio Putinu na podršci koju daje Srbiji, rekavši da je zvanični Beograd uvek mogao da računa na Rusiju, a da mu je Putin uzvratio porukom o mogućnostima razvoja bilateralne saradnje u još više oblasti, te da je Srbija glavni saveznik njegove zemlje na Balkanu.

Srbi idu da dočekaju Putina
Tanjug/​Filip Krainčanić

Aldžazira Balkans je u opširnom izveštaju izdvojila da je predsednik Rusije odlikovao Vučića Ordenom Aleksandra Nevskog, te da su Rusija i Srbija potpisale više bilateralnih sporazuma. Hrvatski mediji imali su različite pristupe današnjem događaju, a kako je tačno pisano možete da pročitate u odvojenoj vesti.

I mediji u BiH, posebno u Republici Srpskoj, gde je Radio-televizija uživo prenosila posetu Putina Beogradu, s pažnjom su izveštavali o svim aktivnostima dvojice predsednika. Radio Sarajevo je prenelo Vučićeve reči da Srbija ne zaboravlja da je Rusija stavila veto na rezoluciju o Srebrenici, te da je predsednik Srbije dobio od Putina Orden Aleksandra Nevskog. Vučićevo pominjanje ruskog veta u SB UN na britansku rezoluciju o Srebrenici je, inače, "hajlajt" u gotovo svim medijima u Federaciji BiH.

Srbi idu da dočekaju Putina
Tanjug/​Filip Krainčanić

Gotovo svi albanski i prištinski mediji izvestili su da je Putin sa Vučićem razgovarao i o Kosovu i Metohiji. Koha je prenela da je Putin od Vučića dobio štene šarplaninca. Takođe, ovaj medij prenosi i da je Putin ocenio da ponašanje Prištine i odluka o transformaciji KBS izaziva tenzije u regionu.

Portal objavljuje i da je Putin u Beogradu optužio Prištinu za, kako se navodi, "neke provokacije".

Portal Flame je preneo da je "Vučić novinarima rekao da Beograd ima podršku Rusije po pitanju Kosova i postizanju kompromisnog sporazuma sa Kosovom".

Evo kako je izgledao srpski ručak za Putina: Dačić otpevao Putinu OVE DVE PESME!

Prištinski portal Telegraf je preneo da je Vučić poručio da bez Rusije neće biti rešenja za Kosovo, te da je Putin pozvao na poštovanje Rezolucije 1244. Zeri onlajn piše da je Vučić "tokom zajedničke konferencije sa ruskim predsednikom govorio o dijalogu s Kosovom", a Bota sot je preneo da je Putin kazao da se stav Rusije prema Kosovu nije promenio, te da nametanje stopostotno uvećanih taksi na proizvode iz Srbije i BiH i transformacija KBS podižu tenzije u regionu.

Srbi idu da dočekaju Putina
Tanjug/​Filip Krainčanić

Makedonski mediji, takođe, s pažnjom i u kontinuitetu prate posetu šefa ruske države tokom čitavog dana.

Portal A1On je preneo da je veliki broj građana iz cele Srbije došao popodne u Beograd da bi pozdravio ruskog predsednika i Vučića.

Procena MUP-a: Kod Hrama između 120.000 i 125.000 građana

Portal MKD je primetio da je predsednik Putin tokom pozdravljanja s članovima srpske delegacije jedino zagrlio šefa spoljnih poslova Ivicu Dačića, a da se sa drugima samo rukovao.

Radio Slobodna Evropa na makedonskom jeziku je prenela da je Putin rekao da Rusija deli zabrinutost Beograda zbog ponašanja Prištine, te da je, kako navode, pozvao Beograd i Prištinu da postignu uzajamno prihvatljivo rešenje u skladu s rezolucijom 1244.

Skopska Nova Makedonija piše da Putinova poseta Beogradu šalje skrivene poruke Zapadu, odnosno da bi zapadne deplomate mogle da se zabrinu kada vide kako je Srbija, inače, kandidat za članstvo u EU, postavlja crveni tepih za ruskog predsednika. Kanal 5 je javio da je Putin u Srbiju stigao sa četiri identična aviona i mnogo agenata, te da su mere bezbednosti u Beogradu danas podignute na najviši stepen.

Putin JEDNOM RUSKOM NARODNOM POSLOVICOM opisao odnose Srbije i Rusije

Najmanje prostora poseti predsednika Putina Beogradu dali su crnogorski mediji pod kontrolom Mila Đukanovića. Javni servis RTCG preneo je, osim vesti da je Putin od Vučića dobio štene šarplaninca, reči ruskog predsednika da je Rusija jedan od najvecih investitora u Srbiji. On je takode rekao i da je robna razmena izmedu Rusije i Srbije drasticno porasla i da sada iznosi dve milijarde dolara, naveo je RTCG.

 

Pročitajte i:

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
5 Beograd