clear sky
24°C
16.04.2024.
Beograd
eur
117.1262
usd
109.9364
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija

Podešavanja sajta

Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

Milijardu evra za najvažniju životnu stavku: Ovih 16 ustanova će doneti dug život građanima

07.02.2022. 13:20
Piše:
Srbija Danas
bolnice
bolnice / Izvor: Foto: SD/Ilustracija/pixabay
Od početka 2013. godine zaposleno je 25.270 radnika u oblasti zdravstva

Za pet godina država je uložila jednu milijardu evra za zdravstvo.

Novac se ulaže u obnovu i izgradnju zdravstvenih ustavnova, ali i u mlade kadrove koji će činiti okosnicu zdravstvenog sistema u budućnosti. 

 Od početka 2013. godine zaposleno je 25.270 radnika, a odobreno je 10.449 specijalizacija i užih specijalizacija.

Predstavljamo vam 16 rekonstruisanih i izgrađenih zdravstvenih ustanova, u čije je modernizovanje država ulagala novac u proteklim godinama

 

mapa
mapa / Izvor: SD/ilustracija

Rekonstrukcija Klinike za interne bolesti u Vojvodini završena je u decembru 2020. godine. U Kliničkom centru Vojvodine, posle 60 godina od izgradnje, tada je otvorena kompletno rekonstruisana Klinika za interne bolesti, u kojoj su smeštene Klinika za nefrologiju i kliničku imunologiju, Klinika za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma, Klinika za gastroenterologiju i hepatologiju i Klinika za hematologiju. Reč je o objektu ukupne površine 5.100 kvadratnih metara čija je rekonstrukcija iznosila 682,4 miliona dinara. Kapacitet rekonstruisanih klinika za interne bolesti je 163 postelje, a u tom objektu zaposleno je oko 100 lekara i 200 medicinskih sestara i tehničara.

U Opštoj bolnici Vrbas u februaru 2021. godine završena je rekonstrukcija vredna 120 miliona dinara. Rekonstruisani su mokri čvorovi, ulazi i izlazi iz zgrade,sva kupatila, toplovod, struja. a izgrađen je novi dovod kiseonika i zamenjena je sanitarija i keramika. Obezbeđeni su i novi uređaji za dijagnostiku i lečenje pacijenata poput ultrazvučnog aparata sa četiri sonde, kao i program za novi pristup u ultrazvučnoj dijagnostici. Kupljena su i dva pokretna rendgena, kao i flet panel za prenos snimaka, a popravljen je i stari radiološki aparat koji je opet u funkciji.

bolnice
bolnice / Izvor: Foto: SD/Ilustracija

Obnova Opšte bolnice Pirot odvija se u tri faze, a prva faza završena je krajem 2021. godine. Vrednost radova prve faze rekonstrukcije iznosila je oko 3 miliona evra. Prva je faza energetske efikasnosti, druga faza podrazumeva rekonstrukciju sistema za grejanje i klimatizaciju i treća faza odnosi se na kompletno unutrašnje uređenje objekta. U planu je sređivanje i petog sprata Bolnice, koji trenutno nije u funkciji. 

Izgradnja dečje klinike Tiršova 2 biće završena do 2024. godine, na stogodišnjicu osnivanja pedijatrije u Beogradu, a vrednost projekta je 75 miliona evra. Nova bolnica prostiraće se na preko 66.000 kvadratnih metara čime se ispunjava normativ od 118 kvadrata po bolnickoj postelji, a imaće i garažu na četiri podzemna nivoa sa 524 parking mesta. Predviđeno je da 30.000 kvadrata bude medicinski prostor sa osam najsavremenijih operacionih sala i 36 kreveta intenzivne nege. Kompleks je projektovan za ukupno 286 bolničkih kreveta koji će biti raspoređeni u 154 sobe. 

Za rekonstrukciju Zdravstvenog centra Aranđelovac izdvojeno je oko milijardu dinara. Dodatna sredstva su izdvojena za nabavku opreme, a rekonstrukcija je počela tokom 2020. godine. Nakon završetka svih radova, Zdravstveni centar Aranđelovac biće jedna od najsavremenijih zdravstvenih ustanova u Srbiji koja opslužuje teritoriju Aranđelovca, ali i teritoriju Topole i jednog dela Ljiga.

Rekonstrukcija Opšte bolnice Loznica jedno je od najvećih ulaganja države u Loznici. Novi hirurško-ginekološki blok Opšte bolnice u Loznici ima 6.000 kvadratnih metara na tri sprata. Uz sedam operacionih sala, tu su intenzivna i poluintenzivna nega, ambulante i više od 30 soba. Država je u gradnju uložila 950 miliona dinara, a prvi pacijenti se očekuju odmah nakon tehničkog opremanja. U protekle dve godine u Opštu bolnicu uloženo je više od milijardu i po dinara, a rekonstruisano i izgrađeno više od deset hiljada kvadrata. Po završetku radova Zdravstveni centar u Loznici imaće 32.000 kvadrata, 8.000 više nego sada.

bolnice
bolnice / Izvor: SD/ilustracija

Kliničko bolnički centar Vojvodine u rekonstruktivnim radovima je od kraja 2020. godine i u okviru tih radova dogradiće se lamela B i C Urgentno dijagnostičkog centra, koja obuhvata površinu veću od 33.000 hiljade kvadrata. Tu će se nalaziti hirurški blok sa 16 operacionih sala, jedinice intenzivne i poluintenzivne nege i stacionar sa ukupno 348 kreveta. Vrednost radova je 28,5 miliona evra. 

U rekonstrukciju Kliničkog centra Srbije u prvoj fazi uloženo je 69 miliona evra, a u drugoj još 43 miliona evra. Radovi su počeli pre tri godine, a nova zgrada samo što nije završena. U novom Kliničkom centru Srbije biće i Klinika za endokrinu hirurgiju, koja prvi put dobija svoj nezavisni prostor, Klinika za hematologiju, za gastroenterologiju, Klinika za kardiologiju, u novu zgradu seli se i Urgentni centar, koji će između ostalog imati i više sala za reanimaciju. Imaće 31 operacionu salu, 15 spratova, kao i dvokrevetne sobe, biće gotovo 900 ležajeva intenzivne i poluintenzivne nege. Nova zgrada imaće 86.000 kvadratnih metara, od toga je 27.000 novog prostora i 59.000 kvadrata rekonstruisanog.

Kliničko bolnički centar Zemun konstantno se rekonstruiše i modernizuje od 2012. godine. Tokom 2021. godine Kliničko-bolnički centar "Zemun" dobio je angio salu za kombinovanu dijagnostiku i intervencije na krvnim sudovima i novi multislajsni skener u koje je uloženo 1,55 miliona evra. Najavljena je i izgradnja dodatne zgrade bolnice gde će se nalaziti i centar za vantelesnu oplodnju, imaće 2.500 kvadrata i biti dnevna bolnica, a biće prošireni kapaciteti onkologije i centra za dijalizu.

Izgradnja zdravstvenog kompleksa "Kamenica 3" počela je tokom 2020. godine i odvija se u dve faze, a prva faza je završena u septembru 2021. godine. "Kamenica 3" imaće oko 8.000 kvadratnih metara za lečenje onkoloških pacijenata, kao i deo namenjen lečenju poremećaja srčanog ritma. Pored toga, gradi se i PET centar na 1.200 kvadrata. Vrednost projekta je 3,7 milijardi dinara. 

bolnice
bolnice / Izvor: SD/ilustracija

Tokom 2020. godine počeli su radovi na adaptaciji Opšte bolnice Prokuplje u iznosu od 2,5 milijarde dinara. To će po završetku radova biti Zdravstveni centar Prokuplje koji će objediniti  Dom zdravlja i bolnicu, odnosno primarnu i sekundarnu zdravstvenu zaštitu. U ta dva objekta radiće nešto manje od 900 zaposlenih.

Sredinom 2020. godine započeta je rekonstrukcija Opšte bolnice Smederevska Palanka, a vrednost radova je više od tri milijarde dinara. Rok za završetak radova je 2023. godina. U krugu bolnice će biti izgrađen i heliodrom koji će, osim Smederevske Palanke, koristiti i Velika Plana.

Opšta bolnica Leskovac dobiće potpuno novo ruho, a radovi su u toku od 2020. godine. U prvoj fazi radova zamenjeni su krov i stolarija, a urađena je i nova fasada. Druga faza radova podrazumeva kompletno unutrašnje uređenje bolnice i nabavku savremene opreme, a za to su obezbeđene četiri i po milijarde dinara. Bolnica će dobiti i magnetnu rezonancu i nove skenere i rendgen aparate, a na raspolaganju će biti i nove operacione sale i novo odeljenje intenzivne nege.

Rekonstrukcija Opšte bolnice Gornji Milanovac odvija se u tri faze, trenutno je završena prva faza radova koja je podrazumevala rekonstrukciju fasade, zamenu prozora, vrata i krovnog pokrivača, a tokom ove godine očekuje se i realizacija druge faze, odnosno rekonstrukcija svih odeljenja. U trećoj fazi će se sprovesti rekonstrukcija u tehnološkom smislu. Za ovaj projekat opredeljeno je milijardu i 500 miliona dinara, a u okviru modernizovanja bolnice planirano je oko 300 miliona dinara za nabavku nove opreme.

bolnice
bolnice / Izvor: SD/ilustracija

Rekonstruisana je i Univerzitetska dečija klinika Tiršova, a tokom radova izvršena je kompletna sanacija klinike, pedijatrije, hirurških ambulanti, kardio šok odeljenja i rekonstrukcija amfiteatra. Vrednost projekta je 9 miliona evra za renoviranje i kupovinu nove opreme. Za potrebe lečenja najmlađih nabavljen je najmoderniji aparat za magnetnu rezonancu, kao i više od 100 aparata druge medicinske opreme. U Tiršovu je stigao i fluoroskopski rentgen, pokretni rentgen, C luk, ultrazvuk, laparoskopski luk, mašine za anesteziju i ostala najsavremenija oprema, a izgrađena je i potpuno nova angio sala sa opremom za elektrofiziologiju srca na kojoj se prvi put u Srbiji i regionu mogu sprovoditi dijagnostičke i terapijske procedure aritmije kod dece.

Tokom 2017. godine otvoren je Klinički centar Niš, rekonstrukcija i izgradnja novog objekta koštala je 32 miliona evra, a ukupna investicija bila je 53 miliona evra. Klinički centar u Nišu ima 50.000 kvadrata, 38 klinika i 1.525 bolničkih postelja, što ga čini drugim najvećim zdravstvenim centrom u Srbiji posle Kliničkog centra Srbije. Jedna zgrada KC Niš je rekonstruisana, a druga je napravljena iz temelja i ima sedam nivoa. Klinički centar Niš ima banku krvi, poseban prostor za transplantirane pacijente, kao i prostor za buđenje pacijenata iz anestezije.

 

Zdravstveni sistem pretrpeće velike promene u narednim godinama - "Masterplan" na kojem radi Ministarstvo zdravlja predviđa spajanje i reorganizaciju ustanova, mogućnost "razmene" lekara i opreme, podelu ustanova na regione, a izabrani lekari ići će na teren u posetu najstarijim pacijentima.

Prema Masterplanu, planiranje se u zdravstvu više neće raditi prema kapacitetu ustanove, već prema broju stanovnika, njihovim potrebama i mogućnosti ustanove da pruži uslugu. Promene će se realizovati u fazama - u prvoj fazi u prve tri godine, u drugoj fazi od četvrte godine i u naredne tri godine, i potom dugoročno, najkasnije do 15 godina.

Sva dosadašnja ulaganja u zdravstvo i mnoge druge oblasti možete videti na sajtu delagovore.rs

Piše:
Srbija Danas
07.02.2022. 13:20

Najnovije - Vesti

UŽAS U SVILAJNCU: Suvozač poginuo u HAOTIČNOM udesu, za vozačem se TRAGA! "Automobil se odbijao kao LOPTICA!"
hitna pomoć

UŽAS U SVILAJNCU: Suvozač poginuo u HAOTIČNOM udesu, za vozačem se TRAGA! "Automobil se odbijao kao LOPTICA!"

10:34
OVE REČI RASPLAKALE SU SUDNICU: Dejan priznao ubistvo TRUDNE Aleksandre, a za telom se i dalje traga!
Aleksandra R.

OVE REČI RASPLAKALE SU SUDNICU: Dejan priznao ubistvo TRUDNE Aleksandre, a za telom se i dalje traga!

10:33
JEZIVE SCENE: Veliki broj tela u fazi RASPADANJA pronađeno na obali reke, broj se NE MOŽE utvrditi
Policija

JEZIVE SCENE: Veliki broj tela u fazi RASPADANJA pronađeno na obali reke, broj se NE MOŽE utvrditi

10:20
VELIKI POŽAR: Gust dim se vije nad NAJSTARIJOM ZGRADOM, hitne službe ISTRČALE na teren (VIDEO)
Požar u Kopenhagenu

VELIKI POŽAR: Gust dim se vije nad NAJSTARIJOM ZGRADOM, hitne službe ISTRČALE na teren (VIDEO)

10:05
UBIO JE U PORODIČNOM DOMU: Muškarac pucao na suprugu u Peći!
policija

UBIO JE U PORODIČNOM DOMU: Muškarac pucao na suprugu u Peći!

09:58

Najnovije - Sport

NIJE BILO DILEME: Proglašen najbolji trener u NBA (FOTO)
NBA

NIJE BILO DILEME: Proglašen najbolji trener u NBA (FOTO)

10:34
POTVRĐENO: Dončić je najbolji! Najmlađi osvajač laskavog priznanja od 2012. godine
Luka Dončić

POTVRĐENO: Dončić je najbolji! Najmlađi osvajač laskavog priznanja od 2012. godine

10:28
NEMOJTE SE LJUTITI ... Pre 32 godine Partizan je pokorio Evropu (VIDEO)
Aleksandar Đorđević

NEMOJTE SE LJUTITI ... Pre 32 godine Partizan je pokorio Evropu (VIDEO)

10:22
NEMAČKA ZAVIJENA U CRNO: Preminuo legendarni Bernd Holcenbajn! Odlučio je finale Mundijala
Bernd Holcenbajn

NEMAČKA ZAVIJENA U CRNO: Preminuo legendarni Bernd Holcenbajn! Odlučio je finale Mundijala

09:50
Novi trener Bruklin Netsa: Tražen je po celoj Americi
Bruklin Nets

Novi trener Bruklin Netsa: Tražen je po celoj Americi

09:35

Najnovije - VIP

"Udarala ga je tašnom u restoranu i psovala ga" Ana Nikolić NAPALA muškarca usred tržnog centra, pa pobegla?
Ana Nikolić

"Udarala ga je tašnom u restoranu i psovala ga" Ana Nikolić NAPALA muškarca usred tržnog centra, pa pobegla?

10:31
" Ne navlačite je tamo gde je klizavo za kopita" Dara Bubamara opet na udaru Jelene Karleuše - Pop diva JAVNO PRETI "Ja sam s Fontane"
Dara Bubamara i Jelena Karleuša

" Ne navlačite je tamo gde je klizavo za kopita" Dara Bubamara opet na udaru Jelene Karleuše - Pop diva JAVNO PRETI "Ja sam s Fontane"

08:38
"Ja to NE BIH DOZVOLILA" - U jeku skandala oko RAZVODA, oglasila se Dženanova žena: Poručila samo jedno
Dženan Lončarević

"Ja to NE BIH DOZVOLILA" - U jeku skandala oko RAZVODA, oglasila se Dženanova žena: Poručila samo jedno

08:18
"Sloba je BALVANČINA i stoka" Dara Bubamara bljuje vatru po Radanoviću, spremila mu OSVETU - urnisala i Gocu Tržan
Sloba Radanović, Dara Bubamara, Goca Tržan

"Sloba je BALVANČINA i stoka" Dara Bubamara bljuje vatru po Radanoviću, spremila mu OSVETU - urnisala i Gocu Tržan

07:59
"Niko ne može da ga dobije, bez advokata je" Gastoz nema novca da plati kaznu, ZAROBLJEN u zatvoru - prijatelji skupljaju pare da ga IZVUKU
Nenad Marinković Gastoz

"Niko ne može da ga dobije, bez advokata je" Gastoz nema novca da plati kaznu, ZAROBLJEN u zatvoru - prijatelji skupljaju pare da ga IZVUKU

07:35