fbpx
Skip to main content
Zastava Srbije

Napokon rešenje velike misterije koja muči sve Srbe: Stručnjaci otkrivaju odakle su Sloveni došli

Foto: Profimedia
Naglasak istraživanja na vremenu koje je ključno za našu istoriju

Na području sliva Morava započeće uskoro terensko istraživanje i arheološko mapiranje, kao i prikupljanje podataka koji ukazuju na mesta gde se mogu očekivati moguća nalazišta naseljavanja Slovena iz sedmog i osmog veka.

Pročitajte i:

SRBI SU DOČEKALI 7527. GODINU: Ovo je najstariji i najtačniji SRPSKI KALENDAR

S kim SRBI dele najviše GENETSKOG MATERIJALA: Nisu Turci, svejedno odgovor će vas MALO RAZOČARATI

Pogledajte koje ste DRVO u staroslovenskom horoskopu i šta to govori o vašoj ličnosti!

Važan projekat, koji će trajati više godina, okupio je stručnjake više relevantnih institucija iz Beograda, Kruševca i Trstenika, koji bi zajedno trebalo da rade najpre na području trsteničke opštine, tj. priobalju srednjeg i donjeg toka Zapadne Morave, sa tendencijom da se narednih godina istraživanja nastave i na područjima gornjeg toka Velike i donjeg toka Južne Morave.

Velika Morava
Velika Morava
Foto: Profimedia

- Istraživaće se najpre moravske terase, ali i okolni visovi na području trsteničke opštine, a kasnije i odgovarajuće zone koje pripadaju susednim opštinama - kaže doktor Ivan Bugarski iz Arheološkog instituta u Beogradu.

Naglasak istraživanja, u koji će biti uključen i doktor Vujadin Ivanišević iz Arheološkog instituta, biće o vremenu o kojem se najmanje zna, a koje je ključno za našu istoriju.

AMERIČKI NAUČNICI: Sloveni najstariji u Evropi, srpski jezik nastao pre Hrista (VIDEO)

Prema rečima dr Bugarskog na moravskim rečnim terasama bismo mogli da očekujemo tragove slovenskog naseljavanja iz sedmog i osmog veka.

Svi podaci kasnije mogu da pomognu i istraživačima prošlosti, kao i pri izradi prostornih planova i drugih strateških dokumenata i planiranju bilo kojih infrastruktirnih i sličnih radova.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Slaba kiša
14 Beograd