Utorak 19. mar 2024.
Zatvor

ROBIJAŠI STUDIRAJU: Ovako zatvorenici u Srbiji polažu ispite iza rešetaka

Foto: Profimedia/ilustracija
Obrazovanje je odličan način da se resocijalizuju kada izađu na slobodu

U Srbiji su u protekle 3 godine 32 osuđenika završila fakultet, dok je tokom 2016. i 2017. njih 268 prošlo stručnu obuku. 

U srpskim zatvorima trenutno ima više od 10.000 osuđenika, a obrazovanje je odličan način da se resocijalizuju kada izađu na slobodu. 

Slavica Radovanović, portparol Uprave za izvršenje krivičnih sankcija je izjavila da osuđenici smešteni u poluotvorenom odeljenju zatvora ispite polažu van njega i odlaze sami jer su im dodeljene mogućnosti odlaska kući za vikend i izlazak u grad. 

- Ako su smešteni u zatvorenom delu, u upravu zatvora dolaze profesori, pa osuđenici tu polažu ispite. Postoje slučajevi da osuđeni polažu ispite van zavoda, u pratnji komandira - priča Radovanović.

Zatvor
Foto: Profimedia/ilustracija

Ona navodi da se ni u jednoj diplomi ne navodi da je dobijena u nekom od zavoda kako bi se izbeglo žigosanje osuđenika u društvu po isteku kazne. 

- U zavodima se organizuje opismenjavanje, osnovnoškolsko i srednjestručno obrazovanje, kursevi, i osposobljavanje za zanimanja. Osuđeni se obučavaju za varioce, bravare, stolare, pekare, elektroinstalatere, programere za Auto ked i Solid vorks, obučavaju se za rad na CNC mašinama, metalostrugarskim mašinama - navodi portparol i dodaje da osuđenici sa stručnim obrazovanjem imaju boli tretman u periodu izdržavanja kazne. 

ŠEŠELJ O PROSLAVLJANJU NOVE GODINE U HAGU: Za jagnjeće pečenje sam davao pravo BOGASTVO

Bivši osuđenik: Učenje me je vratilo u život

Jedan od bivših osuđenika kaže da je završio fakultet iza rešetaka.

- Napravio sam glupost u mladosti kao student. Međutim, položio sam preostale ispite. Zasnovao sam porodicu, imam decu i posao. Moj život se od slepog vratio na pravi kolosek - ispričao je on. 

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
10 Beograd