fbpx
Skip to main content

RODITELJI OPREZ, DROGIRANJE POSTALO MODA: Klinci uzimaju šta god im padne šaka!

Mladi sve više posežu za narkoticima, a roditelji zatvaraju oči pred tim problemom... Zbog blage kaznene politike dileri se brzo vraćaju na ulice, upozoravaju inspektori

Mladi u Beogradu sve više koriste narkotike i drogiraju se čim god stignu! Uzimanje marihuane ili sintetičkih droga postalo je moda, a roditelji najčešće zatvaraju oči pred ovim problemom, upozoravaju operativci beogradske policije zaduženi za suzbijanje narkomanije, kojima zbog prirode posla ne smemo objaviti imena.

Sagovornici ističu da je u borbi protiv narkomanije zakazalo kompletno društvo - od porodice, preko socijalnih službi, prosvete i zdravstva i da policija ne može sama da se bori protiv tog problema.

BAULJALA JE PO ULICI MRTVA DROGIRANA: Ovu devojku je droga potpuno uništila (VIDEO)

- Političari ne bi trebalo da pričaju o problemu narkomanije samo pred izbore, već bi trebalo konstantno i sistemski da se bore protiv ove pošasti - poručuje operativac iz grupe za suzbijanje narkotika.

Deca im "divna"

Posebno je zabrinjavajuće, kaže on, što roditelji narkomana često lažu sami sebe da njihovo dete nikad ne bi uzelo drogu.

JEZIVI PREDOSEĆAJ: Poginula je u zagrljaju dečka, a pogledajte šta je napisala pred put!

- Roditelji narkomana, ali i sitnih dilera, u većini slučajeva žive u iluziji kako su im deca divna, vaspitana, primerni učenici ili studenti, a ovi ogrezli u drogu! Na taj način ne samo da ne štite svoju decu od posledica narkomanije, već ih i podržavaju u tome - navodi sagovornik Informera.

Devojke se drogiraju
Foto: Profimedia

Posebno alarmantno je i to što narkomani više ne biraju čime će se drogirati!- Ranije smo i mi policajci mogli da učimo od narkomana o nekim drogama koje su konzumirali. Ulazili smo u stanove i u njima, pored droge, nalazili gomilu literature o narkoticima. Ti narkomani su znali sve o proizvodu koji su koristili. Sada klinci uzimaju šta god im padne šaka! Kad uhapsimo narkomana i pitamo ga zašto je počeo da se drogira, on samo slegne ramenima i kaže: "Moje društvo to koristi... dao mi drug". Droga je postala moda među mladima, toliko je uzela maha. Izuzetak je heroin, gde broj zavisnika od te droge stagnira, možda čak i opada, dok su sintetičke droge sve "popularnije" među mladima - rekao je naš sagovornik.

PROCURELE SLIKE BAHANALIJA I PERVERZIJA: Ovako su OPASNI MOMCI čekali Novu godinu (FOTO)

Beogradsko tržište narkotika je, prema njegovim rečima, stabilno i "tradicionalno".

- To znači da se cene droge na ulici već godinama ne menjaju, izuzev jednom u slučaju marihuane. "Tradicionalno" je u smislu što u Beogradu gotovo da i nema novih droga, a kada se i pojave, nemaju prođu. Uglavnom su na tržištu marihuana, heroin, kokain, amfetamini i MDMA. Jedini poremećaj cene marihuane na ulici bio je 2014, nakon što je albanska policija upala u selo Lazarat (najveći proizvođači marihuane na svetu, prim. aut.). Tada je tri meseca bio haos na crnom tržištu jer je marihuana, koja obično košta od 1.200 do 1.400 evra za kilogram, tada koštala između 3.000 i 4.000 evra u nabavci - objašnjava operativac.

HEROJI DANAŠNJICE: Upoznajte ljude koji se bore za fizički opstanak Srba na Balkanu

Ulična prodaja se, kako je rekao, usitnila.

- Na ulici je veći broj manjih, uglavnom mlađih dilera. Organizovane grupe i dalje postoje, ali u manjem obimu, jer smo poslednjih godina uspeli da ih pritisnemo i sklonimo sa ulice - kaže ovaj operativac.

Mladi počinju da diluju na ulici samo radi novca, iako tu realno više nema neke velike "zarade".

DROGA KAO LEK: Marihuana će biti legalizovana u medicinske svrhe!

- Ulični diler zaradi 300 do 400 evra mesečno, a veliki novac zarađuje samo onaj ko je na vrhu piramide. Među privedenima trenutno ima veliki broj 16-godišnjaka, a 2016. smo uhapsili i jednog 14-godišnjaka, koji je i konzument. Da godine u ovom poslu nisu bitne pokazuje i činjenica da je nedavno uhapšen i jedan 60-godišnji ulični diler - rekao je naš sagovornik.

Štiti ih zakon

Prema njegovim rečima, veliki problem u sklanjanju dilera sa ulica je suviše blaga kaznena politika.

- Uhapsimo dilera, podnesemo prijavu, a za nekoliko dana ga opet vidimo na ulici. Ako i budu osuđeni, dobijaju simbolično male zatvorske kazne, a i onda unedogled odlažu odlazak u zatvor. Ako i odu na robiju, toliko se kratko zadržavaju u zatvoru da bez ikakvih problema nastavljaju "posao" čim se nađu na slobodi. Pogotovo je blaga kaznena politika prema maloletnicima, pa ih zato i angažuju za dilovanje - objašnjava on. 

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
13 Beograd