Utorak 19. mar 2024.
Ratko Mladić

Rusija ruši presudu generalu Mladiću?!

Foto: Reuters
Moskva stala u odbranu bivšeg komandanta Vojske RS

Državna duma Ruske federacije naložila je juče hitnu analizu haške presude generalu Ratku Mladiću kojom je on prvostepenom presudom osuđen u sredu na doživotnu robiju zbog izmišljenog genocida u Srebrenici i navodnih ratnih zločina tokom rata u BiH.

Predsednik dume Vjačeslav Volodin naložio je Komitetu za međunarodne poslove da razmotri sve aspekte skandalozne haške presude i predloži konkretna rešenja kako na nju reagovati. Zvanična Moskva će, javljaju ruski mediji, „pitanje Mladića“ pokrenuti i u Savetu bezbednosti UN, koji je osnivač Haškog tribunala.

Ratko Mladić
Ratko Mladić
Foto: Reuters

Snažna reakcija Rusije na presudu Mladića usledila je odmah pošto je Pavel Dorohin, šef Komiteta za odbranu Mladića. Tokom zasedanja Dume predložio kolegama da razmotre načine na koje bi Moskva stala u odbranu generala. Njegoiv predlog naišao je na punu podršku ogromne većine ruskih poslanika.

- Hajde da damo nalog Komitetu za međunarodne poslove, koji će izneti svoje gledište. Potrebna je hitna i odlučna akcija ruske države – istako je Vjačeslav Volodin, predsednik ruske Dume.

Posle presude general Mladić ostao je sam sa porodicom, i rekao reči koje će rasplakati svakog Srbina

Da Moskva sprema diplomatsku ofanzivu protiv haške presude Ratku Mladiću, potvrdila je juče Marija Zaharova, portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije. Ona upozorava da Hag nastavlja sa politizovanim i pristrasnim radom.

Marija Zaharova
Foto: Profimedia

- Pristrasno, antisrpsko tumačenje tragičnih ratnih događaja ne samo da ne doprinosi kažnjavaju zločina več i podriva poverenje na Balkanu. Hag nije uspeo da nepristrasno kazni sve krivce užasnih zločina. Moskva očekuje da će razmatranje svih predmeta predatih Hagu, kao i Mladićeva žalba, biti maksimalno efikasno, profesionalno i nepristrasno obavljeno – istakla je Zaharova, podsetivši da je Hag u maju odbio da Mladića privremeno pusti na slobodu radi lečenja u Rusiji.

Snažna reakcija iz Rusije: Oglasila se Marija Zaharova povodom presude Ratku Mladiću

Advokat Novak Lukić, s druge strane, ocenjuje da doživotna presuda Mladiću nije iznenađenje, ali dodaje da je retko koja odluka sudije Alfonsa Orija postala pravosnažna.

Ratko Mladić će se ŽALITI na prvostepenu presudu Haškog tribunala

- Tri člana sudskog veča koji su odlučivali o Mladiću bili su predsednici veća koja su odluičivala o Srebrnici, to su slučajevi „Tolimir“, „Perišić“, „Galić“ i „Krajišnik“. Predsedavajući sudija Alfons Ori iza sebe nema nijednu potvrđenu presudu, već su sve ili ukinute ili preinačene. Inače, žalbeni postupak neće kratko trajati. Bez obzira na to što se Haški tribunal gasi, taj proces bi mogao da traje duže od dve godine... - upozorava Lukić.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
8 Beograd