fbpx
Skip to main content
tramp

SAD MENJAJU POLITIKU PREMA PITANJU KOSOVA: Tramp uz Srbiju, Priština u panici preti sukobima

Foto:Tanjug/AP
Beograd dobio vetar u leđa nakon izjave savetnika američkog predsednika Džona Boltona

Srbija je konačno dobila razumevanje Amerike i Donalda Trampa za pronalaženje trajnog rešenja za Kosovo i Metohiju, ocenjuju sagovornici.

Na to, kako kažu, definitivno ukazuje poruka savetnika američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona da SAD ne isključuju teritorijalne korekcije ukoliko se o tome dogovore Beograd i Priština, što otvara mogućnost dogovora o razgraničenju. S druge strane, ta poruka Trampovog savetnika žestoko je naljutila vlast u Prištini, te su oni čak i zapretili sukobima i nemirima.

Pročitajte i:

Značajan iskorak

Predsednik Foruma za etničke odnose Dušan Janjić kaže da se najnovija poruka iz Vašingtona o poštovanju dogovora Beograda i Prištine poklapa s ruskim stavom.

- Zbog gubitka podrške, Albanci ulaze u političku krizu i sukobe. Oni više nisu u poziciji da mogu sve da uzmu i ništa da ne daju – kaže on.

Prema rečima političkog analitičara Branka Raduna, američki iskorak u politici prema KiM je vrlo značajan.

Džon Bolton
Džon Bolton
Foto: Profimedia

- Konačno uvažavanje interesa Srbije posledica je uspešne međunarodne politike srpskog državnog vrha. Srbija je sada ravnopravnija u dijalogu sa Prištinom. Jasno je sada da za SAD Kosovo nije zatvoren slučaj, daju prostor za postizanje kompromisa, dogovora o razgraničenju – ocenjuje Radun.

Dok pozicija beograda jača, Priština je, kako ističe, sve slabija:

Predsednik piše ISTORIJSKI GOVOR, a obratiće se DVA PUTA SRBIMA: Detalji Vučićeve posete Kosovu u septembru

- Albanci su imali ogroman kredit u SAD, a sad su izgubili privilegovan status. Prvi put se jasno vidi strah kod Albanaca, jer im ne ide sve kako su zamislili, što se vidi i po haotičnosti tamošnjih lidera Hašima Tačija i Ramuša Haradinaja.

Bivši šef diplomatije SRJ Vladislav Jovanović kaže da je promena SAD prema Srbiji izuzetno povoljna, jer znači napuštanje politike statusa kvo – da je Kosovo rešen slučaj, i dopušta kompromis.

Uznemirenost na Kosovu

- Ali ne treba skakati na prvu loptu, već vešto pokušati da od SAD izvučemo još jaču podršku – smatra on.

I dok Srbija ovih dana dobija vetar u leđa, Priština praktično gubi tlo pod nogama. Albanci, nauime, priznaju da ih je uznemirila Boltonova izjava i prete protestima. Gradonačelnik južne Mitrovice Agim Bahtiri je najavio izlazak na ulice ako tzv. kosovska vlada ne blokira inicijative za promenu granica.

- Ako se u Briselu pojavi pitanje promene granica i teritorijalne razmene, Mitrovica neće mirno sedeti i posmatrati podelu – naveo je Bahtiri reagujući na izjave Boltona, koji nije isključio mogućnost razmene teritorija između Beograda i Prištine.

Pročitajte i:

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
7 Beograd