light rain
10°C
23.04.2024.
Beograd
eur
117.1661
usd
109.9635
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

PONOS SRPSKE ODBRANE: Ova "pametna" bomba pronalazi teroriste i likvidira ih!

29.06.2017. 19:45
Piše:
Srbija Danas/Vladan Milosavljević
Sajam naoružanja
Sajam naoružanja / Izvor: Srbija Danas
Aleksandar Lijaković, direktor Direkcije za komercijalne poslove Yugoimport SDPR-a, o novitetima srpske namenske industrije

Pitali smo Aleksandra Lijakovića, direktora Direkcije za komercijalne poslove "Yugoimport SDPR J.P." koji su to noviteti na ovogodišnjem Osmom međunarodnom sajmu naoružanja "Partner 2017" održanom u Beogradu.

Glavni organizatori ovog sajma naoružanja su zajedno Beogradski sajam i Jugoimport kao suorganizator, a Ministarstvo odbrane je pokrovitelj sajma.

On je ukazao da su na ovogodišnjem sajmu prikazani noviteti Vojno-tehničkog instituta i Jugoimporta. Kao i to, da se od krupnih noviteta mogu videti u hali 1 i napolju, oni noviteti koji su se mogli videti prvi put tokom vežbe "Čelik" kada su prikazani javnosti.

Aleksandar Lijaković
Aleksandar Lijaković / Izvor: Srbija Danas

DIREKTOR SDPR: Oglas za posao se vrti na lokalnim tv stanicama, nema partijskog zapošljavanja

LAZANSKI: Ne može neko ko nema kvalifikacije da komentariše novog ministra odbrane

Raketni sistem Šumadija
Raketni sistem Šumadija / Izvor: Srbija Danas

- Jugoimport prikazuje nekoliko svojih kapitalnih borbenih sistema koje inače prikazuje poslednjih godina. To su primera radi, vozilo „Miloš“ koje je prezentovano pre nekoliko meseci tokom posete tadašnjeg premijera a sadašnjeg predsednika Srbije Velikoj Plani - kaže Lijaković za Srbija Danas.com

Lazar 3
Lazar 3 / Izvor: Srbija Danas

- Zatim, prikazano je vozilo „Lazar 3“ i sistem „Nora“ koji je inače već više godina u razvoju i proizvodnji, mada spada u novija sredstva. Dok je premijera na sajmu pre svega višelansirni raketni sistem „Šumadija“, zatim samohodna top-haubica visokog stepena organizacije „Aleksandar“ i to su dva kapitalna sistema koja su prikazana na ovogodišnjem sajmu - objašnjava Lijaković.

Vučić na obeležavanju 628. godina od bitke na Kosovu polju: Srbija nikada neće odustati od borbe za svoju čast

Aleksandar Lijaković
Aleksandar Lijaković / Izvor: Srbija Danas

On je ukazao na to da je osim ta dva sistema premijeru na ovogodišnjem sajmu imao i jedan novi sistem lansera raketa sa povećanom brzinom dejstva sa poluautomatskim navođenjem.

Lijaković smatra da se tim sistemom smanjuje vreme pripreme dejstva i da se njime može uništiti sa mnogo više efikasnosti takozvani vremenski kritični cilj ili cilj koji se pojavljuje i gubi posle određenog kratkog vremena.

Ekskluzivno sa sajma naoružanja: ALEKSANDAR i LANSER za raketu "Šumadija"! (FOTO)

Samohodno artiljerijsko oruđe Aleksandar
Samohodno artiljerijsko oruđe Aleksandar / Izvor: Srbija Danas

- Ovim sredstvom se smanjuje vreme, dejstvuje se i gađa uspešnije i u takve sisteme spada naša "Nora", tu spada i "Aleksandar", s tim da je on još efikasniji, kao i „Šumadija“ koja je takođe kapitalni raketni sistem. Tu je takođe i sistem malih lakih aviobombi, lakih vođenih aviobombi koje su namenjene za lansiranje sa bespilotnih helikoptera i bespilotnih aviona - kaže Lijaković i dodaje:

- Te bombe su malih dimenzija, dužine su 700 mm, prečnika 80 mm, mase 10 kg sa bojevim glavama 4,5kg i lansiraju se sa lakih aviona i helikoptera koji su maskirani svojim malim dimenzijama, slabijim zvukom i služe za napad na značajne ciljeve u anti-gerilskoj borbi i anti-terorističkoj borbi.

ATRAKCIJA SAJMA NAORUŽANJA: Pogledajte vojni avion SOVA - modernizovanu verziju "Utve 75"!

Samohodno artiljerijsko oruđe Aleksandar
Samohodno artiljerijsko oruđe Aleksandar / Izvor: Srbija Danas

- Na primer, imate grupu terorista na nekom mestu, oni su skriveni. Njih uništava nekoliko takvih bombi bačenih iz helikoptera. One imaju INS i GPS sistem za navođenje. Dakle, reč je opet o domaćoj tehnologiji. Sve to omogućava takođe uništavanje precizno važnog malog cilja od značaja na bojištu u smislu specijalnih operacija i antiterorističkih operacija. To su te vođene bombe - objašnjava Lijaković za naš portal Srbija Danas.com.

On je ukazao i na helikopter „Stršljen“ koji je premijerno prikazan u Abu Dabiju i koji je u razvoju i za koji se očekuje da će biti spreman na jesen i dodaje da se ovih dana očekuje lansiranje bombi sa letelica, tako da ispitivanje treba da krene uskoro i da se u sledećih nekoliko meseci očekuju dobri rezultati kako bi proizvodnja mogla početi nakon kratkog vremenskog perioda.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

LAZAR, MILOŠ, STRŠLJEN, NORA I ŠUMADIJA: Ovi SRPSKI vojni aduti su GLAVNA ATRAKCIJA Sajma naoružanja u Abu Dabiju (FOTO)

Prema Lijakoviću, najvažniji sistemi su „Šumadija“ i „Aleksandar“. "Aleksandar" je naziv koji je dat za sistem samohodnog artiljerijskog oruđa 155 mm, "MGS-25" sa potpuno novim rešenjem, automatskog punjača i nove inovacije daljinskog upravljanja vatrom iz kabine, sa dvanaest punjenja u punjaču.

- Prilikom gađanja dobija se brzina od šest,  a trudićemo se da bude sedam ili osam projektila u minuti i time ćemo dobiti vrlo efikasno sredstvo koje za razliku od "Nore" koja ispaljuje tri projektila u minuti, ovde će snaga biti duplo veća - dodaje on i nastavlja:

Ministar odbrane Đorđević: Vežba Platinasti vuk 2017. uspešno realizovana

Aleksandar
Aleksandar / Izvor: Srbija Danas

- Time se omogućava efikasnije dejstvo, efikasnije napuštanje položaja nakon opaljenja, mada "Nora" i dalje ostaje u proizvodnji i daljem razvoju. Njen koncept takođe ima neke svoje prednosti, ali sistem "Aleksandar" je visoko sofisticiran i tu je konkurencija na svetskom tržištu. Jedino Britansko-švedski sistem "Arčer" (Strelac) ima sličan bazni koncept, ali drugačija tehnička rešenja - kaže Lijaković. i dodaje da sistem "Arčer" predstavlja "tradiciju engleskog Srednjeg veka" i ukazuje na "korišćenje takozvanog dugog luka u Engleskoj, kojima su uništavali konjanike i oklopnike, dok mi u našim nazivima imamo "Lazara" i "Miloša" što upućuje na naš Srednji vek i našu tradiciju.

Zoran Đorđević novi ministar rada i socijalne politike

- "Aleksandar" je novo sredstvo koje je bazirano na novim tehnologijama, ali nećemo napuštati ni razvoj "Nore" - smatra Lijaković.

- "Šumadija" je nešto vrlo značajno i posebno, nešto sasvim novo. U bivšoj Jugoslaviji 80-ih godina poslednji put je bilo pokušaja da se uđe u razvoj raketnog sistema vatrene podrške na 300 km i to su bii sistemi na bazi jedne vođene rakete malo većeg prečnika sa raznim vrstama motora. Svi ti projekti nažalost toga doba, nisu realizovani - kaže on.

Počela provera stalno zadejstvovanih snaga i snaga za hitno reagovanje Vojske Srbije

[[{"fid":"803293","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"Višenamensko oklopno borbeno vozilo \"Miloš\"","field_file_image_title_text[und][0][value]":"Višenamensko oklopno borbeno vozilo \"Miloš\"","field_source_type[und]":"1","field_predefine_image_source[und]":"5173","field_izvor[und][0][value]":"","field_image_final_source[und][0][value]":"Foto: Srbija Danas"},"type":"media","attributes":{"alt":"Višenamensko oklopno borbeno vozilo \\\"Miloš"","title":"Višenamensko oklopno borbeno vozilo \\\"Miloš"","class":"media-element file-default"},"link_text":null}]]

On dodaje da je "naš najači sistem tog doba bio sistem "Orkan" i u to vreme bio je jedan od najmoćnijih te vrste.  Njegov naslednik je trebao da bude sistem dometa 120 km sa prečnikom rakete 350 mm sa četiri rakete a njegov razvoj je omeo rat devedesetih".

- U sistemu "Šumadija" koji je modularni višecevni raketni sistem vatrene podrške sve je podređeno raketi. Raketa je dugačka od 6 do 8 metara, dok je bojna glava mase oko 200 kg - kaže naš sagovornik za portal Srbija Danas.com.

Šumadija
Šumadija / Izvor: Srbija Danas

On dodaje da je reč o raketama "Jerina 1" i "Jerina 2" (imena imaju istorijski kontekst). "Jerina 1" je vođena raketa, dometa 285 km, sa korekcijom putanje na bazi sistema INS/GPS i lansira se iz modula koji sadrži dve rakete, dok je "Jerina 2", manjeg dometa, oko 70 km i nevođena raketa i lansira se sa modula koji sadrži šest raketa.

Pokazna vežba na Adi Ciganliji: Građani da ne ulaze nepripremljeni u vodu! (FOTO)

Jerina 1 i Jerina 2
Jerina 1 i Jerina 2 / Izvor: Srbija Danas

Kako kaže naš sagovornik, "sve komponente rakete, zatim osetljivi delovi, mlaznjak i ostalo, sve je to proizvod srpske pameti".

Prema njemu, višecevni raketni sistem "Šumadija" ispaljuje četiri rakete koje padaju u prečniku od 100 metara, to je sve jako precizno na daljinu od 285 km, posebno kada se radi o velikim glavama od 200 kg mase sa velikim brojem parčadi.

- Četiri takve rakete bi imale veliku efikasnost. U Abu Dabiju smo imali prikaz same rakete i celokupna javnost nije imala nikakvu primedbu - kaže Lijaković i nastavlja ukazujući na to da sistem ima svega 3 minuta vreme odziva, što znači da od momenta kada se sazna za cilj do momenta upaljenja prolazi tri minuta, a ispaljene su 4 rakete za 30 sekundi ili minut.

ANA BRNABIĆ U TEŠKOJ REČI TV PINK: Radujem se novim izazovima, biću hrabra da nastavim reforme

Jerina 1 i Jerina 2
Jerina 1 i Jerina 2 / Izvor: Srbija Danas

- Te rakete lete do tog cilja nekih 4 minuta leta i time se praktično za svega 7-8 minuta od momenta kada ste saznali da imte cilj, za to vreme je on pogođen što je veoma važno kada je reč o ciljevima koji mogu da promene položaj - napominje naš sagovornik.

- To su ciljevi, poput heliodroma, zgrada, uporišta terorista, avionskih pista i slično - izričit je on.

Naš sagovornik je spomenuo i višenamenski brzi borbeni čamac, koji pripada kategoriji savremenih čamaca koji je namenjen za izvršenje širokog spektra aktivnosti, uključujući i protiv terorističku i anti-gerilsku borbu.

Piše:
Srbija Danas/Vladan Milosavljević
29.06.2017. 19:45