fbpx
Skip to main content
Aleksandar Vučić

"SAMO SUVERENE ZEMLJE MOGU ŠTITITI INTERESE SVOJIH NARODA" Predsednik Vučić poslao moćnu poruku (FOTO)

Foto: Srbija Danas / Saša Džambić
Predsednik se zahvalio svom kolegi iz Gane.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas, nakon sastanka sa predsednikom Gane Nanom Akufom Adom, da sa njim u potpunosti deli stav oko neophodnosti funkcionisanja zemalja kao suverenenih, koje same da donose odluke, a rukovodstva brinu o svojim narodima, i tako najbolje štite interese svojih naroda.

Vučić je, na zajedničkoj konferenciji za medije, rekao da mu je veliko zadovoljstvo i ogromna čast što ima priliku da ugosti predsednika Gane u Beogradu i Srbiji. Preneo je da je sa gostom imao priliku da razgovara o svim važnim pitanjima, kako u svetu, tako i u bilateralnim odnosima.

Građani Srbije, kada vam stigne ovakva poruka od BANKE na korak ste da budete pokradeni: Pratite ovo uputstvo i nećete biti žrtva prevare

Građani Srbije, kada vam stigne ovakva poruka od BANKE na korak ste da budete pokradeni: Pratite ovo uputstvo i nećete biti žrtva prevare

Afrička zemlja 2019. godine povukla priznanje Kosova: Vučić odlikovao predsednika Gane Ordenom Srbije na lenti

Afrička zemlja 2019. godine povukla priznanje Kosova: Vučić odlikovao predsednika Gane Ordenom Srbije na lenti

(UŽIVO) SAMIT POKRETA NESVRSTANIH U BEOGRADU: Počeo drugi deo Plenarne sednice Samita (FOTO/VIDEO)

(UŽIVO) SAMIT POKRETA NESVRSTANIH U BEOGRADU: Počeo drugi deo Plenarne sednice Samita (FOTO/VIDEO)

Podsetio je da je ovo prva poseta predsednika Gane nakon mnogo decenija.

- Posebno sam počastvovan što sam našem prijatelju mogao da uručim orden zbog razvijanja i učvršćivanja naše saradnje. Imamo tradicionalno dobre odnose sa Akrom, a naša zemlja je uvek podržavala borbu Gane za nezavisnost. Kao SFRJ smo stajali uz Afriku. Aktivno i dosledno smo podržavali taj kontinent tokom pravedne borbe za nacionalno oslobođenje - rekao je on.

Podsetio je da su diplomatski odnosi uspostavljeni od 1959.godine.

Kazao je da je predsednik Gane mogao da vidi u Srbiji kako su predstavnici 117 delegacija reagovali na pojavu Nkrumaha na video snicimcima iz 1961.godine.

Vučić je podsetio da je Nekrumah jedan od osnivača Pokreta nesvrstanih, i da je više puta boravio u SFRJ, te izrazio nadu da će i aktuelni predsednik Gane više puta dolaziti u Srbiju.

- Razgovarali smo o svim važnim pitanjima bilateralne saradnje. Dogovoreno da broj studenata kojima ćemo dodeliti stipendije bude udvostručen sa 16 na 32. Oni će uvek predstavljati most između dve zemlje, most koji treba da napravimo u trgovačko ekonomskim, ali i svim drugim oblastima saradnje - objasnio je on.

Preneo je da je razgovarano i o saradnji dve zemlje i konsultacijama koje bi trebalo da imamo uvek po pitanju svih važnih i ključnih događaja koji se odigravaju u našim regionima i svetu.

- Mislim i verujem da to može biti od ogromnog zančaja za obe zemlje. Za nas je važno da Gana postaje članica Saveta bezbednosti UN na dve godine, te je bitno da ih informišemo o svim događajima u regionu - kazao je on.

Posebno se zahvalio predsedniku Gane na stavu po pitanju teritorijalnog integriteta Srbije.

- Umećemo takvu vrstu stava da uzvratimo poštovanjem, time što ne samo cenimo, već ćemo umeti i da pokažemo zahvalnost. Videćete da smo neporedivo odaniji prema svojim prijateljima nego mnogi drugi - poručio je Vučić.

Ukazao je da su razgovarali o svetskoj politici, da je mogao mnogo toga da nauči od svog kolege iz Gane.

- Neke stavove u potpunosti delimo oko neophodnosti funkcionisanja zemalja, da moraju biti suverene, same donositi odluke, da rukovodstva brinu o svijim narodima, i tako najbolje zaštite interese svojih naroda. U tome smo apsolutno saglasni - rekao je on.

Preneo je i da je ponudio srpske građevinske kompanije, a da je Srbija spremna od Gane da kupuje tropsko voće i mnogo toga.

Postoji, dodao je, ideja da se ustanovi mešoviti komitet za saradnju dve zemlje što bi, kaže, doprinelo bržem i značajnijem jačanju odnosa dve zemlje.

- U političkom smislu ne samo da nemamo nikakvih problema, već se izuzetno razumemo, moramo da radimo više zajedno, da se češće čujemo i viđamo, kao i da zajednički delujemo na međunarodnoj sceni. Što se ekonomije tiče moramo zbog velike distance stvari podižemo sa mrtve tačke, ali današnji razgovori i podrška koju smo dobili od predsednika Gane osigurava da ćemo u narednom peruodu uraditi mnogo u interesu građana u Gane i Srbije - obajsnio je on.

Izrazio je uverenje da će Beograd i Akra naći mnogo puteva saradnje, a u skladu s tim, podsetio je, da je Srbija obnovila svoju ambasadu u Gani.

- Čestitam na dobijenom ordenu. Orden dobijaju samo oni koji su suštinski zadužili našu zemlju i koje smatramo iskrenim prijateljima - zaključio je Vučić.

Vremenska prognoza
Mist
-1 Beograd