fbpx
Skip to main content
Mladen Šarčević

Šarčević najavio je veliku donatorsku večeru 30. Januara: Pomoć školama na KiM(FOTO)

Foto: Tanjug
Ministar prosvete zakazao veliku donatorsku večeru u Beogradu, na kojoj će biti prikupljena sredstva za pomoć srpskim školama na Kosovu i Metohiji

- Zakazali smo 30. januara veliku donatarosku večeru, već se javio veliki broj privrednika i očekujemo da formiramo fondove trajnog karaktera, posebne devizne i dinarske račune za ubrzavanje pomoći školama na KiM - izjavio je Mladen Šarčević u Kosovskoj Mitrovici. 

On je rekao da će biti nabavljena i oprema, da je već ponuđena pomoć kada su u pitanju kombi vozila za prevoz đaka, za nabavku elektronskih tabli, kao i za doniranje novca. 

- Mislim da je to jako dobra prilika i mi smo u Srbiji prihvatili donacije svih zainteresovanih kompanija da bi podigli bar sistem za učenje informatike - rekao je Šarčević.

Ministar prosvete je precizirao da će donatorska večera biti održana 30. januara u beogradskom hotelu "Palas", koji pripada Srednjoj ugostiteljskoj školi u Beogradu. 

Ministar je prethodno održao sastanak sa direktorima 33 srednje skole sa KiM, kao i rektorom prištinskog univerziteta, izmeštenog u Kosovskoj Mitrovici. 

Otvorena MNOGA bitna pitanja za GRAĐANE: Ministar PROSVETE, NAUKE I TEHNOLOŠKOG RAZVOJA poestio NOVI SAD

Šarčević je rekao da je bilo planirano da u februaru poseti KiM, ali da ga je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pogurao da to bude brže.

- Menjali smo rektora Prištinskog Univerziteta izmeštenog u Kosovskoj Mitrovici, imali smo privremenog, izborom Radeta Grbića smo rešili konačno priču u vezi sa tim univerzitetom. Jako je bitna nova energija rektora i planovi koje smo postavili sada će biti realizovani - rekao je ministar.

Ministar Šarčević danas sa direktorima srednjih škola na Kosovu i Metohiji

Dodaje i da bi trebalo rešiti pitanje prostora, jer mnoge visokoškolske ustanove nemaju adekvatne uslove za rad.

- Pokrenuli smo pitanje Mreže, već 15 dana se radi na tome i ona će obuhvatiti sve školske institucije na teritorije Srbije, od predškolskih ustanova do studija, uključiće se ovih dana i lokalne samouprave. Ovde imamo dva važna objekta, jedan je pomoć od SPC, a drugi Više tehničke škole, tako bi se obezbedilo oko 7.000 kvadrata u dve faze i time bi rešili mnogo toga - nadovezao je ministar prosvete.

Šarčević je razgovarao sa direktorima srednjih skola i o izgradnji doma za učenike u Lešku, kod Poljoprivredne škole, ali i o drugim problemima u vezi sa Mrežom.

- Bilo je i pitanja u vezi sa reformama, digitalizaciji i uključenju još ustanova u elektronski dnevnik. Budžetirali smo velika sredstva za digitalizaciju sistema, a ove ustanove na KiM smatramo delom sistema - naveo je ministar.

Dušan Šarčević
Dušan Šarčević

On je najavio i uvođenje provere kvaliteta koja će se raditi na potpuno drugačiji način.

- Reč je o novom zakonu o finansiranju visokog obrazovanja, zatim o zakonu o naučno-istraživačkoj delatnosti i o inovacionim delatnostima. Taj set zakona sa nekim blagim izmenama postojećeg zakon o visokom obrazovanju biće odličan radni materijal koji će verovatno u junu biti u skupštini i doprineće reformi obrazovanja - rekao je Šarčević.

PRVE NOVČANE KAZNE U PANČEVU: Roditelji moraju da plate 5.000 dinara jer su im deca bežala sa časova!

Dodao je da je u planu da se ojača školska uprava u Kosovskoj Mitrovici i da još jedan predstavnik bude stalno na području kosovskog Pomoravlja kako bi se obnovila školska uprava u tom delu.

Na pitanje o korisnicima duplih plata na Kosovu i Metohiji, ministar je naveo da ih u prosveti nema za razliku od zdravstva.

- Mi imamo samo tehnološke viškove i pokušavamo novim rešenjima da sve ljude udomimo. Ako uspemo da produžimo boravak učenika u školi, oni koji su na birou moći će ponovo da se aktiviraju - rekao je Šarčević.

Vršnjačko nasilje u Srbiji

Kako je naveo, radiće se i prekvalifikacije, jer nema dovoljno profesora matematike, informatike i fizike.

Govoreći o problemima školskog sistema na KiM, naveo je da su to mali broj đaka, smanjeni fondova časova i tehnološki viškovi naglašavajući da se radi na rešavanju problema sa prostorom, opremom i digitalizacijom.

- Rekao sam direktorima i dekanima da sva deca imaju pravo na kvalitetnu nastavu, jer ako svi dobijaju iste naknade, mora da bude i isti kvalitet - poručio je ministar.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD info

SD kosovo

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
10 Beograd