Skip to main content
NS

Sastanak ministra Stefanovića sa predstavnicima organizacija "UN Women" u susret Danu žena: Konkretni potezi u borbi protiv nasilja

Foto: MUP
U susret Danu žena, potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović sastao se danas u Beogradu sa predstavnicama organizacija "UN Women", Ženska platforma za razvoj Srbije i Mreže žena u policiji.

- Želim da vam se zahvalim na nesebičnoj partnerskoj pomoći u našoj zajedničkoj borbi protiv nasilja nad ženama. I danas smo se okupili kako bismo zajedno sumirali šta je to što smo do sada dobro uradili u borbi za Srbiju sa nultom tolerancijom za nasilje nad ženama i šta je to što još treba da uradimo - rekao je Stefanović, koji se zahvalio predstavnicama "UN Women" i Ženske platforme za razvoj Srbije, koje su ujedno i članovi Radne grupe za suzbijanje nasilja nad ženama MUP-a, i upoznao ih da su dobile nove saveznike u ovoj borbi u članicama Mreže žena u policiji.   

Nebojša Stefanović
Foto: MUP

Stefanović je naveo da je od početka ove godine u Srbiji u porodičnom nasilju ubijena jedna žena i da hitne mere koje policijski službenici izriču nasilnicima daju rezultate u ovoj borbi. 

- One pokazuju da su se žene osnažile da prijave nasilje, ali svakako da imamo još puno posla. Ne smemo samo čekati da dopremo do žrtve, moramo ohrabriti sve u društvu da ne ćute ukoliko znaju da neko koga poznaju trpi nasilje. MUP ima telefonsku liniju koja je dostupna 24 časa i građani to mogu učiniti potpuno anonimno - podsetio je ministar. 

On je istakao i da je MUP uputio inicijativu Ministarstvu pravde za uvođenje instituta tri udarca u Krivični zakonik.   

- Ovaj institut podrazumeva - udario si nekog jednom, dobićeš tešku kaznu, udario si treći put, imaćeš drakonsku kaznu, pa ćeš razmišljati da li ti se isplati da to učiniš. Ja sam ubeđen da će to itekako uticati na nasilnike. Istakao bih da je do sada u okviru predmeta Osnovi bezbednosti dece više od 53.000 učenika prvog razreda slušalo naša predavanja o nasilju i to je izuzetno važno, jer će deca u najmlađem uzrastu usvojiti jasan stav da je to neprihvatljiv oblik ponašanja - rekao je Stefanović.

Nebojša Stefanović
Nebojša Stefanović
Foto: MUP

Milana Rikanović, šefica kancelarije "UN Women" u Srbiji, podsetila je da je 2019. godina važna za rodnu ravnopravnost u Srbiji.  

- Srbija je uradila evaluaciju Akcionog plana za 2016 – 2018,  koja je pokazala da su postignuti veliki progresi u određenim oblastima, ali i na šta treba obratiti pažnju. Ove godine zasedao je i GREVIO komitet za borbu protiv nasilja, čiji  izveštaj i preporuke će nam upravo reći na šta moramo obratiti pažnju - rekla je Rikanović.

Ona je istakla da je potrebno osnažiti žene u ruralnim sredinama da prijave nasilje, ali i raditi sa medijima kako ne bi dodatno viktimizovali žrtve. 

- To svakako nije posao samo za MUP, neophodna je interresorna saradnja. Vama želim da se zahvalim što prepoznajete važne teme i što imamo zajednički front u ovoj borbi - rekla je Rikanović, ističući i da je osnivanje Mreže žena u policiji sjajan potez u borbi protiv predrasuda. 

NS
Foto: MUP

Biljana Maletin iz Ženske platforme za razvoj Srbije istakla je da će Mreža žena unaprediti i rad same policije. 

- Iako smo učinili nikad više na smanjenju nasilja, utisak je da je ono nikad prisutnije. Istakla bih da se u izveštaju GREVIA najmanje preporuka odnosi na policiju, što znači da je policija najviše uradila. Takođe i izveštaj o Akcionom planu za rodnu ravnopravnost  u prethodne dve godine pokazuje da je najviše urađeno na smanjenju nasilja nad ženama - rekla je Maletin, dodajući da je pred Srbijom svakako još mnogo posla.

Ona je navela da jednu od trenutno najranjivijih kategorija predstavljaju žene migrantkinje.  

Tanja Jeremić, predsednik Skupštine nedavno formirane Mreže žena u policiji, zahvalila se ministru i kolegama u MUP-u na podršci prilikom osnivanja ovog udruženja.    

- Kao dugogodišnji radnik Ministarstva mogu da kažem da smo u nekom prethodnom periodu bile i drugačije tretirane i da smo se suočavale sa različitim predrasudama. MUP je poslednjih godina posvećen promociji jednakih mogućnosti, o čemu između ostalog govori i sve veći broj žena na rukovodećim mestima. I samo osnivanje naše Mreže predstavlja još jednu u nizu aktivnost u cilju prevazilaženja stereotipa - rekla je Jeremić, ističući i da je prvi cilj Mreže promovisanje nulte tolerancije na nasilje. 

 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD info

SD kosovo

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
27 Beograd