fbpx
Skip to main content
Savet Evrope

Savet Evrope PRELOMIO: Priština NIJE ISPUNILA nijednu OBAVEZU iz Briselskog sporazuma

Foto: Profimedia
Vođena debata o situaciji u južnoj srpskoj pokrajini

U telima Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PS SE) danas su održane odvojene debate o pravima i obavezama Srbije kao i o situaciji na KiM na kojima je konstatovan napredak Srbije i ukazano na to da Priština nije ispunila niti jednu obavezu iz Briselskog sporazuma. Na sastanku Političkog komiteta u razmeni mišljenja o situaciji na Kosovu i Metohiji učestvovali su Marija Obradović i Žarko Obradović.

Tom prilikom je ponovljen zahtev da naši organi budu uključeni u istražni postupak o ubistvu Olivera Ivanovića. Takođe, ukazano je na težak položaj Srba i ne-Albanaca, permanentnu nestabilnost i visok stepen kriminala i korupcije, saopšteno je iz Narodne skupštine.

- Ukazali smo i na to da Priština nije ispunila niti jednu obavezu iz Briselskog sporazuma, niti pokazuje volju da unapredi saradnju. Šokirana sam bila izjavom poslanice Samoopredeljenja Aide Derguti koja je Olivera Ivanovića označila kao ratnog zločinca povezanog sa kriminalnim aktivnostima i vođu paravojne formacije - istakla je Marija Obradović.

marija-obradovic
Foto: Srbija Danas

Takođe, članovi delegacije su apelovali da konačno počne da radi Specijalni sud za ratne zločine, a inicijativu 42 poslanika kosovskog parlamenta nazvali su manipulacijom i podrivanjem Briselskog sporazuma.

O pravima i obavezama Srbije bilo je reči pred Monitoring Komitetom PS SE a u debati su učestvovali Aleksandra Tomić, šef stalne delegacije Narodne skupštine u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PS SE) i član delegacije Aleksandar Stevanović.

Tokom rasprave je konstatovan pozitivan napredak Srbije u oblastima pravosuđa, zaštiti manjinskih prava, unapređenju demokratskih institucija i položaja nezavisnih regulatornih tela. Taj napredak konstatovan je i u nacrtu izveštaja.

Srbija će pomoći Rusiji da pobedi u Savetu Evrope! Sudbina PSSE sada zavisi od Beograda

Delegacija PS Saveta Evrope će posetiti Srbiju tokom aprila ove godine, dok se usvajanje izveštaja očekuje do kraja godine. Naša delegacija očekuje da će se u novoj rezoluciji preporučiti okončanje monitoring faze i prelazak u post-monitoring dijalog.

- Tokom rasprave sam ukazala na političku stabilnost u našoj zemlji, istakla prioritete i posvećenost nastavku dijaloga sa Prištinom. Od poslanika Saveta Evrope sam tražila podršku za nastavak naših reformi i prelazak u post-monitoring dijalog - istakla je Aleksandra Tomić.

 

Pročitajte i:

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
16 Beograd