Skip to main content
 • Read more Crkva Društvo

  DANAS SE SLAVI VELIKI SVETAC: Ako se bavite ovim poslovima, sledite njegova pravila!

 • Read more Sirija Sirija

  "Zašto imamo vojsku koju NE SMEMO DA KORISTIMO?": Francuski oficir KRITIKOVAO METODE RATOVANJA U SIRIJI, PRETI MU KAZNA!

 • Read more Filip Stojković, Branko Jovičić, Marko Gobeljić, FK Crvena zvezda Fudbal

  DELIJE GA OBOŽAVAJU, A SADA ĆE GA VOLETI JOŠ VIŠE: Evo odakle je Gobeljić pratio duel sa Vojvodinom (FOTO)

 • Read more kim Kosovo

  SEVERNA MITROVICA OBLEPLJENA CRNIM PLAKATIMA: Snažna poruka kao odgovor na godišnjicu lažne nezavisnosti (FOTO)

 • Read more Venecuela Svet

  Američka vojska UPRKOS ZABRANAMA dovezla HUMANITARNU POMOĆ u Venecuelu: Pristalice Gvaida u dosluhu sa Amerikom!

 • Read more Dragana Mitar Zadruga

  ŠIFRA DALMATINAC: Oglasila se žena kojoj je Dragana Mitar RASTURILA BRAK! Besne reči! "Ta persona..."

 • Read more Privatnost na internetu Vesti

  Kad nešto jednom dospe na internet - NIKAD ne biva potpuno izbrisano?

Vojislav Šešelj

Hrvati su pobili sve koje su zatekli, žene i decu: Nakon 23 godine, Šešelj otkrio ŠTA je prethodilo "Oluji"

Foto: Srbija Danas
Ono što nisu uspeli dedovi hrvatskih vojnika u ustaškim formacijama, uspeli su njihovi sinovi uz pomoć zapadnih sila

Četvrtog avgusta 1995. godine Hrvati, Amerikanci i Francuzi započeli su zločinačku akciju "Oluja" sa namerom da Srbi nestanu zauvek sa prostora Republike Srpske Krajine i da formiraju svoju "državu". Ono što nisu uspeli dedovi hrvatskih vojnika u ustaškim formacijama, uspeli su njihovi sinovi uz pomoć zapadnih sila koje su, osim što su aktivno učestvovale u Oluji, uspele da nateraju režim u Beogradu i režim na Palama da ćutke posmatraju etničko čišćenje Srba sa prostora zapadnih srpskih zemalja.

Tada je predsednik SRS Vojislav Šešelj, zagovornik oštrijeg suprostavljanja Zapadu i Hrvatima, bio u Miloševićevom zatvoru, a meka politika tadašnje vlasti se pokazala kao pogrešna i pogubna za srpske nacionalne interese. 

Gospodine Šešelj, kako danas posle 23 godine gledate na zločinačku operaciju "Oluja"?

- Pa, to je jedan od najvećih zločinačkih poduhvata posle II svetskog rata koji su organizovale zapadne sile, pre svega Amerikanci uz pomoć ove svoje poluprivatne agencije koja se zove MPRI, koja okuplja penzinosane generale, admirale, pukovnike. Amerikanci su komandovali hrvatskom vojskom, a pre toga su Srbi u Republici Srpskoj naterani na određeni način da bez borbe napuste Kupres, Glamoč, Grahovo, da omoguće da se Hrvati popnu na Dinaru, da zauzmu Grahovo i dođu s leđa Kninu. Operacija je sračunata da se svi Srbi bukvalno isteraju iz zapadnog dela RSK. Prema svedočenju generala Mileta Mrkšića na suđenju Gotovini i Markaču, oko 10.000 raketa je ispaljeno iz višecevnih bacača na sam Knin i okolinu. To su rakete koje ne uništavaju objekte, nego eventualno krovove, crep i živu silu i izazivaju veliki strah i time su oni naterali civilno stanovništvo da se pokrene u bekstvo. Ono što je osnovno, Srbija je skrštenih ruku sve to posmatrala, nije ni prstom makla da bi pomogla jer je postignut prethodno dogovor između Amerikanaca i režima u Beogradu da se Srbija u to ne meša. Obećano je nešto bilo Srbiji, da li nešto oko Republike Srpske ili Kosova, ko to zna, ali obično Amerikanci ne drže svoja obećanja.

Vojislav Šešelj
Vojislav Šešelj
Foto: Srbija Danas

Bili ste u Hagu sa Slobodanom Miloševićem. Šta je on Vama rekao da je tada Srbiji nuđeno?

- Milošević tvrdi da nije ništa, ja sam pokušao da  neke informacije od njega da dobijem, ali nisam uspeo. On je govorio da je zaprepašćen kako su Srbi brzo otišli iz Krajine, on je očekivao borbu navodno tamo, ali ne mogu ja sad, Milošević je mrtav, ne mogu da komentarišem šta je izjavio. U svakom slučaju, mi Srbi nikada ne smemo sa tim da se pomirimo, za nas je Republika Srpska Krajina živa, iako okupirana  i mi je jednom moramo povratiti, kad tad! Ako to ne bude mogla naša generacija, onda ostaje zavet našim sinovima, našim unucima da RSK oslobode! 

Šta Vam je Radovan Karadžić rekao o padu Krajine?

- Pa, nisam baš ni stigao o tome da razgovaram jer nije bilo prilike. Nismo mi nikada bili u istom bloku u Hagu. Sa Miloševićem sam bio godinu dana, imali smo prilike da razgovaramo o svemu i svačemu, a sa Radovanom sam se samo povremeno viđao i nikad nije bilo prilike da nas dvojica sednemo i posebno nešto razgovaramo, ali, u svakom slučaju, niko iz Republike Srpske, takođe, prstom nije mrdnuo. Nijedan metak nije ispaljen iz RS ni kad je padala Zapadna Slavonija, ni kada je padao zapadni deo RSK.

Akcija Oluja
Foto: Srbija Danas

Ko je glavni krivac za pad RSK?

- Ja tu vidim, pre svega, zapadne sile i Amerikance koji su izvršili stravičan pritisak i pretnje, a onda su, verovatno, i Milošević i Karadžić smatrali "ako se žrtvuje RSK, da će se spasiti RS", a oni su posle oteli trećinu RS i čim je implementiran Dejtonski sporazum oni su krenuli sa ukidanjem nadležnosti RS i utapanjem u unitarnu Bosnu i Hercegovinu. Ogroman broj nadležnosti, posebno u vreme vlade Mikerevića, u vreme dok je Dragan Čavić bio predsednik republike, je prebačen iz Banja Luke u Sarajevo.

Naoružanje srpske vojske je pre pada Krajine povučeno za Beograd. Kako to komentarišete?

- To su bile rakete zemlja-zemlja tipa Luna, smeštene na Petrovoj gori i one su povučene za Srbiju, jer dok su te rakete bile raspoređene na Petrovoj gori, imale su domet do Zagreba, Hrvati nisu smeli prstom maći. Kad su one povučene, oni su se okuražili, onda je Martić imao samo slabije rakete. Ispalio je nekoliko raketa, mislim 7 da ih je bilo, na Zagreb, ali to je imalo vrlo slab učinak, a ostalo naoružanje nije izvučeno i ogromne količine naoružanja Hrvati su zaplenili u skladištu Golubić, blizu Knina, a i na drugim mestima, takođe.

Da li je iko od Hrvata osuđen u antisrpskom Haškom tribunalu?

- Niko nije iz Hrvatske osuđen, niko! Ni po kom osnovu. Žrtvovani su samo Hrvati iz BiH, oni su dobili popriličnu porciju kazni, ali niko iz Hrvatske ni za šta nije osuđen u Hagu. Bilo je bezbroj zločina, ali niko nije osuđen. Ja sam dan uoči saopštenja presude rekao Gotovini i Markaču da će biti oslobođeni. Išao je Teodor Meron u Zagreb, dobio je tamo ogromnu količinu novca i doneo oslobađajuću presudu. On podnosi raporte američkoj ambasadi, ali i za novac radi. 

Čim su Hrvati stigli na te prostore, oni su pokazali svoju pravu prirodu?

- Oni su pobili sve živo stanovništvo koje su zatekli, žene, decu, starce. Sve što su zatekli, oni su pobili.

Da li su Amerikanci i aktivno učestvovali u "Oluji"?

- Oni su aktivno učestvovali u borbama na taj način što su njihovi avioni sve srpske radare onesposobili

Da li je tadašnja politika Srbije bila meka i pogrešna?

- To je bila pogrešna politika i ja sam kritikovao neprekidno tu politiku. Ja sam imao veliku turneju po svim opštinama zapadnog dela RSK. To je bilo negde u martu mesecu 1995. godine. Upozorio sam šta se sprema. Išli su sa mnom i moji saradnici, išao je i Aleksandar Vučić i Hrvati mu stalno spočitavaju njegov govor u Glini. Upozorili smo narod šta se sprema, zakazali smo bili veliki miting za Vidovdan u Beogradu, dakle 28. jun 1995. godine u Beogradu za spas RSK, ali je Milošević iscenirao moje hapšenje i hapšenje nekih mojih najbližih saradnika u Gnjilanu. Mi smo osuđeni na dva meseca zatvora, negde 3. ili 4. juna, u svakom slučaju, mi kad smo pušteni iz gnjilanskog zatvora, sutradan je već krenula Oluja. Nismo imali mogućnosti ništa da uradimo da se suprostavimo. 

Vojislav Šešelj
Vojislav Šešelj
Foto: Srbija Danas

Na prostorima Krajine gde su nekada živeli Srbi sada više nema nikoga?

- Uglavnom je sve prazno, a i mnogo Hrvata se iseljava.

Šta je prvo što Srbija treba da učini kako bi povratila terotiriju RSK koju su Hrvati okupirali?

- Prvo Republika Srbija bi morala da prizna Vladu RSK u egzilu. Ta Vlada je formirana pre više od 15 godina, ona postoji, ona deluje, postoji Narodna skupština u egzilu, postoji i predsednik Republike koji je u Estoniji (Milan Martić), a kome mandat nije istekao. 

Gore društvene mreže! Oficir vojske CRNE GORE na proslavi klanja Srba u "Oluji" (FOTO)

Akcija Oluja
Foto: Srbija Danas

Hrvatska politika se u drugom svetskoj ratu otvoreno zalagala za načelo - trećinu Srba pobiti, trećinu pokatoličiti, a trećinu proterati. U dugoj istoriji uspeli su da ispune prva dva plana, a završna trećina je iz Krajine proterana u "Oluji". Za etničko čišćenje 1995. godine niko nije odgovarao, za genocid u Drugom svetskom ratu Hrvati su isto prošli nekažnjeno, a danas su uzorna država, članica EU, ponos Brisela. 

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 8 Pogledaj sve komentare
Fudbaler's picture

Fudbaler

Srbija je skrštenih ruku sve to posmatrala, nije ni prstom makla da bi pomogla jer je postignut prethodno dogovor između Amerikanaca i režima u Beogradu da se Srbija u to ne meša. Obećano je nešto bilo Srbiji, da li nešto oko Republike Srpske ili Kosova, ko to zna, ali obično Amerikanci ne drže svoja obećanja.SAD nikada nije bila na strani Srbije Šešelj je u pravu.

1 | 1
Прогон's picture

Прогон

REPUBLIKA SRPSKA KRAJINA VRHOVNI SAVJET ODBRANE Knin 4. august 1995 godine 16.45 časova Broj 2 - 3113 - 1 /95. Zbog novonastale situacije izazvanom otvorenom opštom agresijom Republike Hrvatske na Republiku Srpsku Krajinu i nakon prvih početnih uspeha u odbrani došlo je do ugrožavanja velikog dela teritorije Sjeverne Dalmacije i dela Like, zbog toga O D L U Č U J E M O ЕВАКУАЦИЈА

1 | 1
Krajišnik 's picture

Krajišnik

Još samo da neko javno kaže da je Sloba pred početak Oluje u Štab Vojske RSK poslao svog Jovicu Stanišića, da sredi i ućutka pojedince patriote i časne oficire koji se nisu mogli pomiriti sa priprrmljenom kapitulacijom. Otuda se ne treba čuditi što tih dana ni reč prozborio nije, ali su njegovi posle u BG sve te oficire nazivali izdajnicima!

0 | 0
Kaktus037's picture

Kaktus037

Najveci zlocinacki poduhvat ,,Oluja,, uz pomoc stranih sila,izvrsen je nad Srbima pre 23 godine.

1 | 1
Vera's picture

Vera

Place mi se kad ovo citam...

1 | 1
Jeca's picture

Jeca

U pravu je Voja!

1 | 1
Spasenija's picture

Spasenija

Zločini koji se ne zaboravljaju.

1 | 1
Ana's picture

Ana

Amerikanci i Francuzi se nikad vise ne mogu nazvati prijateljima.

1 | 1

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
11 Beograd