fbpx
Skip to main content
Bolnica

SJAJNE VESTI: Srbija napredovala na listi evropskih zdravstvenih sistema

Foto: Profimedia/ilustracija
Izuzev Slovenije, lošiji zdravstveni sistem od našeg imaju sve ostale zemlje u regionu

Srbija je na listi rangiranja zdravstvenih sistema Evropskog zdravstvenog potrošačkog indeksa napredovala za četiri mesta. 

Za prošlu godinu osvojili smo 673 boda od mogućih hiljadu, a na listi od 35 ocenjivanih zemalja, naša zemlja zauzela 20. mesto i deli ga sa Italijom. Izuzev Slovenije, lošiji zdravstveni sistem od našeg imaju sve ostale zemlje u regionu.

Hodnik bolnice
Foto: Profimedia/ilustracija

- Najnovija lista EHCI potvrda je pozitivnog trenda koji je započet 2014. godine kada je naš zdravstveni sistem, do tog trenutka najslabije rangiran među državama Evrope, započeo kontinuiran napredak na ovoj listi. Značajna materijalna ulaganja, reforme, modernizacija, kao i nova zdravstvena politika davali su rezultate, pa smo napredak ostvarili i 2015. i 2016. godine, i na taj način, zaključno sa 2017. godinom, u protekle četiri godine poboljšali poziciju na ovoj listi za čak 14 pozicija - navodi se u saopštenju ministarstva zdravlja.

Dodaju, da su među najzapaženijim rezultatima u 2017. godini istaknuti nastavak informatizacije zdravstvenog sistema, uvođenje elektronskog recepta, skraćeno vreme čekanja na terapiju onkoloških pacijenata od konzilijarne odluke, poboljšano stanje u oblasti mentalnog zdravlja, kao i rekordni rezultati u oblasti transplantacija organa.

OTVORENO ODELJENJE GINEKOLOGIJE: Trudnice u Vršcu više neće deliti jednu WC šolju, od danas borave u sređenim sobama

Najmanje bodova dobio je Kipar, a najviše Holandija (924 boda), navodi se i dodaje da najbolje zdravstvene sisteme imaju i Švajcarska, Danska i Norveška.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD info

SD kosovo

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
4 Beograd