Skip to main content
NATO bombardovanje

Skupština Srbije usvojila predlog o formiranju Komisije za istragu posledica NATO bombardovanja

Foto: Profimedia
Od 157 prisutnih poslanika, samo jedan nije glasao

Skupština Srbije usvojila je danas predlog o formiranju Komisije za istragu posledica NATO bombardovanja 1999. godine po zdravlje građana Srbije, kao i uticaj na životnu sredinu.

Za predlog predsednice parlamenta Maje Gojković od 157 prisutnih poslanika, njih 156 glaasalo je za, jedan nije glasao, Aleksandar Jerkov iz DS, a nije bilo glasova protiv niti uzdržanih.

Među onima koji su podržali formiranje Komisije, pored poslanika iz stranaka koje činu skupštinsku većinu, bili su i pojedini poslanici opozicije, iz SRS, Dveri...

Skupština Srbije
Foto: Profimedia

Predsednik Komisije će biti poslanik SNS i predsednik Odbora za zdravlje Darko Laketić, a zadatak Komisije je da sagleda sve činjenice i okolnosti vezane za posledice NATO bombardovanja 1999. godine, kao i uticaj na životnu sredinu, sa posebnim osvrtom na posledice koje je ostavila upotreba projektila sa osiromašenim uranijomom.

Na prvoj konstitutivnoj sednici, Komisija je dužna da utvrdi metodologiju rada.

ŠOKANTNO OTKRIĆE: Tadić sprečio ISTRAGU o upotrebi URANIJUMA tokom NATO agresije?!

Predsednik Narodne skupštine na predlog Komisije može da angažuje naučne ili stručne institucije, kao i naučnike i stručnjake radi pomoći u radu Komisije.

Komisija ima obavezu da informiše Narodnu skupštinu periodično na šest meseci o svojim aktivnostima i dužna je do prvi preliminarni izveštaj sa predlogom mera podnese parlamentu do kraja 2020. godine.

Za sprovođenje ove odluke obezbeđena su sredstva u budžetu Srbije.

 

Pročitajte i:

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
15 Beograd