fbpx
Skip to main content
NATO, NATO bombardovanje, bombardovanje Srbije, 1999

SMRTONOSNI OTROVI NATO bombardovanja: Zračenje 8 hiljada puta veće od dozvoljenog u OVIM delovima Srbije

Foto: Profimedia
Strašne posledice u zemlji i vodi

NATO pakt je tokom bombardovanja Srbije 1999. godine posejao na desetine tona radioaktivnih i kancerogenih otrova širom naše zemlje, a najviše je stradalo pet lokacija - jug Srbije, Bor, Pančevo, Novi Sad i Kragujevac, navode stručnjaci.

Najkritičnije je pet lokacija oko Bujanovca, Vranja i Preševa gde je bačeno oko pet tona osiromašenog uranijuma, koji je direktno uticao na nagli porast karcinoma u ovom kraju.

Srbi, Rusi i Kinezi ZAJEDNO protiv NATO-a: Neće proći BEZ KAZNE, ima da PLATE za svoje ZLOČINE

Sprema se TUŽBA protiv NATO: Deca u Srbiji UMIRU od posledica bombardovanja, a tu su i KLJUČNI DOKAZI

U Novom Sadu i Pančevu, nakon bombardovanja rafinerija, u Dunav su se izlile tone olova i žive, koji su ušli čak i u vodovod. Kragujevac i Bor kontaminirani su veoma kancerogenom materijom piralenom, kada su gađane trafostanice u okolini ova dva grada.

Trajno zagađenje

Prema zvaničnim procenama, NATO je gađao Srbiju sa 31.000 projektila, među kojima su najopasniji oni koji su sejali osiromašeni uranijum po jugu Srbije, na potezu od Vranja preko Bujanovca, do Preševa. Reč je o pet tačaka gde su padale bombe sa ovom izuzetno radioaktivnom materijom – Pljačkovica, Reljan, Borovac, Bratosince i Bukurevac.

General Slobodan Petković, koji se bavio posledicama NATO bombardovanja, kaže da je na tim lokacijama izmereno zračenje osam hiljada puta veće od dozvoljenog.

- Odmah posle bombardovanja Pljačkovice ekipe su izašle na teren i izmerile zračenje od čak 236.000 bekerela po kilogramu. Dozvoljena je doza od 10 do 50 bekerela po kilogramu. Dakle, reč je o zračenju osam hiljada puta većem od dozvoljenog. To jasno govori da je na ovom prostoru izvršen ekogenocid neslućenih razmera. Kada se neka lokacija zatruje tolikom količinom osiromašenog uranijuma, posledice su katastrofalne i trajne, ne mogu se ukloniti. Ceo jug Srbije je danas opasno mesto za život – napominje general Petković.

NATO, NATO bombardovanje, bombardovanje Srbije, 1999
Foto: Profimedia

Strašne posledice pretrpeli su i srpski gradovi severno do 45. paralele, iako po njima nisu bacane bombe sa osiromašenim uranijumom. Međutim, profesor ekologije na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu, Božo Dalmacija, kaže da je NATO gađanjem hemijskih i naftnih postrojenja izazvao trajnu ekološku katastrofu.

- Kada su pogođene rafinerije u Novom Sadu i Pančevu, u Dunav se izlila ogromna količina žive i olova, reč je bukvalno o tonama. Deo tog otrova ušao je i u vodovod i trajno kontaminiroa vodu koju pijemo. Treba li napomenuti da olovo i živa izazivaju najstrašnije oblike karcinoma poput raka kostiju – upozorava Dalmacija.

Podjednako strašna situacija je i u Kragujevcu i Boru, gde je bombardovanje trafostanica oslobodilo kancerogenu materiju piralen.

- Piralen, koji je izuzetno opasan i direktno izaziva tumore na mozgu, nalazi se svuda u zemljištu i vodama oko Kragujevca i Bora. Imamo podatke da je kod Kragujevca velika količina piralena ušla u Lepenicu i kontaminirala svu vodu u tom kraju – objašnjava Dalmacija.

NATO revizija istorije
NATO revizija istorije
Foto: Profimedia/ilustracija

Utvrditi posledice

Profesor na Hemijskom fakultetu u Beogradu, Petar Pfendt, kaže a nema nikakve sumnje da su svi ti otrovi direktno uticali na zdravlje ljudi u Srbiji.

- Ako se uzme u obzir da je NATO koristio bombe sa osiromašenim uranijumom, kao i da je bombardovao hemijska postrojenja, logično je u tome tražiti razlog povećanja broja karcinoma – kaže Pfendt.

 

Komentari
Pošalji komentar
Postavljanjem komentara potvrđujete da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja i politikom privatnosti.

Pročitajte i:

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
21 Beograd