Skip to main content
Vladimir Putin

Snažna poruka Rusije po pitanju razgraničenja na Kosovu: Moskva svim silama uz Srbiju!

Foto: Reuters
Jasno i glasno

Moskva će svim silama stati iza Srbije po pitanju Kosova. Ukoliko naši prijatelji u Beogradu smatraju da je razgraničenje rešenje, mi ćemo to bez ikakve rezerve podržati. Budite sigurni, imate punu podršku Rusije i predsednika Putina.

Ovo je, doslovno, poruka koju je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov preneo srpskom šefu diplomatije Ivici Dačiću prekjuče na sastanku u Sočiju. Prema saznanjima koja potiču iz potpuno pouzdanog i odlično obaveštenog izvora, Lavrov je nakon sastanka ruske i srpske delegacije na kojem je razgovarano o dosta tema zatražio sastanak u četiri oka sa Dačićem. I upravo tada preneo mu je pomenutu poruku, koja svakako predstavlja veliko ohrabrenje za Beograd pred teške izazove koji nas očekuju u rasvetljavanju kosovskog čvora.

Najbolje rešenje

Kako kaže sagovornik Srpskog telegrafa, čak i iz protokolarnih izjava dvojice ministara nakon sastanka onaj ko je pažljivo slušao mogao je da izvuče nijanse koje direktno ukazuju da je u četiri oka, baš po pitanju Kosova, izgovoreno nešto važno. Tako je Dačić pred novinarima u više navrata istakao bezuslovnu podršku Rusije.

Ivica Dačić i Sergej Lavrov
Ivica Dačić i Sergej Lavrov
Foto: Profimedia

- Nama je važna podrška Rusije i u tom smislu predsednik Aleksandar Vučić i ja smo redovno informisali rusku stranu o toku dijaloga sa Prištinom. Mi želimo da se postigne kompromis i da dođe do dogovora, ali očigledno je da postoje dvostruki standardi, naročito na Zapadu gde se gleda Prištini kroz prste. Mi ćemo i u nastavku dijaloga biti u tesnoj vezi sa Rusijom, sa predsednikom Putinom i ministrom Lavrovim, jer smatramo da se bez podrške Rusije ne može doći do rešenja – rekao je Dačić u prisustvu Lavrova.

Albanci sa juga opet PRETE: Srbima ne damo ni pola Medveđe, podela Preševske doline jedino rešenje

Komentarišući poruku Lavrova, predsednik skupštinskog Odbora za spoljne poslove Žarko Obradović kaže da je posebno važno to što će Rusija bezrezervno biti uz odluku Srbije, kakva god ona bila, kada je reč o razgraničenju sa kosovskim Albancima.

- Rusija je velika sila i tradicionalni prijatelj Srbije. Imati uz sebe takvu zemlju, koja će svim silama, bez uslova i zadrške, stati na našu stranu veoma je važno. Njen stav u međunarodnim odnosima apsolutno ima težinu , pa je zato i podrška koju Rusija pruža Srbiji od ogromnog značaja za rešavanje pitanja KiM. Zna se, da će kao i uvek velike sile u konačnom presudno uticati na status Kosova, pa je utoliko značajnija ova poruka koju je Lavrov izrekao - kaže Obradović.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
26 Beograd