fbpx
Skip to main content
OVK

ŠOKANTAN PLAN ALBANACA! Priština povlači PET UŽASNIH POTEZA na Kosovu koji će označiti početak TEŠKIH SUKOBA!?

Foto: Profimedia/ilustracija
Kosovska vojska, Interpol, preuzimanje elektro-mreže kroz članstvo Kosova u Evropskoj asocijaciji operatora prenosnih sistema (ENTSO-E)... Sve su ovo stvari koje bi narednog meseca mogle da dovedu do još veće “vatre” u ionako zapaljivim odnosima između Beograda i Prištine

Pred nama je težak mesec kad je reč o Kosovu i Metohiji. Priština namerava 28. novembra da formira Vojsku Kosova, a istovremeno pokušava da preuzme nadležnosti srpske “Elektromreže” - rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić prekjuče, govoreći o Kosovu i svemu onome što će se ovog novembra dešavati.

SPREMA SE NAPAD: Čim osnuju vojsku Kosova, KREĆU NA MOST u Kosovskoj Mitrovici

Potezi koje Priština planira da povuče, a koji su svi protivni interesima zvaničnog Beograda, mogli bi da dovedu po povećanja tenzija, što je još problematičnije budući da sve sve dešava u trenutku kada je briselski dijalog u blokadi.

Ipak, krenimo redom.

1. Vojska Kosova

Vojska Kosova
Kosovo
Foto: Profimedia/ilustracija

Prvi u nizu poteza je formiranje vojske na mala vrata. Kako je sam predsednik Srbije u nekoliko navrata ponovio, prištinske vlasti će formirati vojsku 28. novembra kada se, između ostalog, i na Kosovu obeležava Dan albanske zastave.

Priča o formiranju kosovske vojske nije nova, ali jesu skorašnji potezi iz Prištine, koja se uprkos stalnim kritikama i sugestijama iz međunarodne zajednice da vojsku formira u skladu sa ustavnim promenama, odlučila za nešto drugo - transformaciju Kosovskih bezbednosnih snaga u Kosovske snage bezbednosti mimo propisanih pravila.

Sećate se Albanca koji je rušio SRPSKE SVETINJE pre 14 godina? Umro je 2015., a sada je i njegovu porodicu stigla BOŽJA KAZNA!

Iako je objašnjenje da je reč samo o kozmetičkoj promeni naziva, to je pratilo i usvajanje tri zakona pre nepunih mesec dana, koje predviđaju da KSB budu ustrojene praktično kao vojska, i da imaju sve njene zadatke i atribute, od komande, preko činova, odlikovanja, broja pripadnika, naoružanja...

Zanimlljivo je da će KBS, po tim zakonima, imati i svoje simbole, a navodi se i da će dan Kosovskih snaga bezbednosti biti 27. novembar, samo dan pre Dana kosovske zastave, koji se inače obeležava kao državni praznik, ustanovljen pre dve godine. Otuda sveopšta “bura” u srpskoj, kosovskoj, ali i evropskoj javnosti, od toga šta bi formiranje vojske loše moglo da donese, do pravdanja i objašnjenja da Kosovo na to ima pravo.

2. Interpol

Interpol
Foto: Profimedia

Drugi potez je pokušaj prijema u Interpol. Da li će Kosovo, posle nekoliko neuspelih pokušaja, opstvariti svoj cilj i uspeti da se priključi svetskoj policijskoj organizaciji znaće se nakon 21. novembra, kada će biti završena četvorodnevna sednica Generalne skupštine ove organizacije u UAE.

Brnabić u Minsku sa predsednikom Belorusije! Premijerka uručila Lukašenku VUČIĆEVO PISMO! Tri reči su KLJUČNE! (FOTO)

Ofanziva prištinski vlasti da se priključe Interpolu takođe traje godinama i u taj cilj se ulažu milionske sume. Ipak, do sada im to nije polazilo za rukom jer je Srbija, takođe zahvaljujući svojoj diplomatskoj ofanzivi, ali i “prijateljima” poput Kine i Rusije, uspevala da ih spreči. Ove godine je Kosovo, međutim, uspelo da se “ubaci” na dnevni red, na kome bi bilo reči o njegovom članstvu.

Posledice prijema Kosova u Interpol bi bile drastične, upozoravaju srpske vlasti, koje već neko vreme objašnjavaju da je reč o kršenju međunarodnog prava i presedanu, koji bi doveo da "lova na veštice", lažnih optužnica, ali i derogiranja Interpola.

3. Članstvo u ENTSO-E

EFT
Foto: Profimedia/ilustracija

Treći potez bi bio pokušaj preuzimanja elektro-mreže. Iako se u javnosti nije govorilo mnogo o pokušaju Kosova da postane članica Evropske asocijacije operatora prenosnih sistema (ENTSO-E), oni traju već neko vreme. Da li će se to zaista i desiti, znaće se 9. novembra kada će ova organizacija doneti konačnu odluku.

Srpski predsednik je najavio da će povodom ugrožavanja rada “Elektromreže Srbije” i pokušaja prištinskih vlasti da preuzmu njene nadležnosti pisati Nemcima i Englezima, a ocenio je i da bi eventualna odluka ENTSO-E na štetu Srbije “bila apsolutni skandal”.

"Nije pobio Srba KOLIKO JE ŽELEO!" Terorista Haradinaj postaje DEO VOJSKE KOSOVA! Ubici cilj stvaranje VELIKE ALBANIJE!

- Kad smo pregovarali, bilo je reči o dva preduzeća za prenos energije, a jednu bi formirala Zajednica srpskih opština, a sada hoće da nam i to otmu i da kažu da to pripada Kosovu - rekao je on.

Vučić je objasnio da Priština dopušta Albancima da kradu struju na potezu od Novog Pazara do severa KiM, pa onda optužuju EMS da nije u stanju da distribuira električnu energiju.

Upravo to se desilo već dva puta ove godine, kada je Srbija dobila “packe” od ove organizacije, jer su zbog ovog problema kasnili digitalni satovi u nekim evropskim zemljama. Suština je bila u manjem naponu strujne mreže u ovom delu Evrope, što je Srbija detektovala na Kosovu, koji se dalje reflektovao i na zemlje EU.

4. Ograničenje dijaloga

Kosovo i Evropa
Albanci
Foto: Profimedia/ilustracija

Četvrti potez bio bi pokušaj “ograničenja dijaloga”. Naime, suština je u tome što se kosovski parlament, odnosno jedan njegov, pre svega opozicioni deo, trudi iz sve snage da tzv. kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju “skrati krila” kada je reč o pregovorima Beograda i Prištine.

SMETA IM SRPSKI PREDSEDNIK: Veselji označio Vučića kao METU!

To su pokušali i pre izvesnog vremena, ali i danas, na posebnoj sednici na kojoj pokušavaju da usvoje rezoluciju kojom bi se Tačiju zabranilo da vodi pregovore u ime Kosova i da se sa dnevnog reda u nastavku dijaloga Beograda i Prištine “skine” pitanje eventualne korekcije granica.

5. Kažnjavanje Srba za napad na tekovine OVK

OVK
Foto: Profimedia

Poslednji, peti potez, koji bi na svojoj koži osetili upravo Srbi na Kosovu jeste uvođenje pravne tekovine kojim bi se, prektično, kažnjavalo negativno pominjanje zločina terorističke OVK. Reč je o planu, o kojoj se za sada samo spekuliše u medijima, jeste potencijalna mogućnost da se na dnevni red neke od sednica kosovskog parlamenta nađe predlog da je kažnjivo napadati tekovine borbe takozvane Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

- To znači da svaki Srbin koji živi na KiM mora da hvali te tekovine - rekao je Vučić.

U skladu s takvim težnjama, ne treba ni da čudi kada se brat kosovskog premijera Nasim Haradinaj pojavi na televiziji i javno kaže kako mu je drago što je ubijalo Srbe.

Pratite nas na našem instagramu SrbijaDanas.

 

Pročitajte i:

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
20 Beograd