fbpx
Skip to main content
Boris Tadić nakon odluke Suda UN o srpkom pitanju

ŠOKANTNO OTKRIĆE: Tadić sprečio ISTRAGU o upotrebi URANIJUMA tokom NATO agresije?!

Foto: Profimedia
Danica Grujičić kaže da bi istina o osiromašenom uranijumu bačenom na Srbiju znatni pre izašla na videlo da taj program nije ukinut posle samo tri do četiri godine

Bivši predsednik Srbije Boris Tadić, dok je bio ministar odbrane 2003. godine, stopirao je program praćenja dejstva osiromašenog uranijuma iz NATO bombi na naše vojnike, šokantno je otkriće domaćih stručnjaka!

Prema rečima neurohirurga prof. Dr Danice Grujičić, naši vojnici, za koje se sumnjalo da su ozračeni tokom bombardovanja, bili su pod specijalnim medicinskim programom kako bi se pratile potencijalne kancerogene promene u njihovom organizmu. Međutim, taj program je Ministarstvo odbrane stopiralo u proleće 2003, odmah pošto je na mesto ministra došao Boris Tadić.

Pročitajte i:

Bilo bi drugačije...

Danica Grujičić kaže da bi istina o osiromašenom uranijumu bačenom na Srbiju znatni pre izašla na videlo da taj program nije ukinut posle samo tri do četiri godine.

- Program praćenja naših vojnika koji su bili izloženi dejstvu oružja sa osiromašenim uranijumom postojao je sve do 2003. godine, kada ga je ukinuo ministar odbrane, koji je kasnije bio predsednik države. Bila je to njegova prva odluka po dolasku na funkciju. Tako da je taj program, umesto da traje i dan-danas, ukinut posle samo tri godine – rekla je dr Grujičić, nesumnjivo misleći na Borisa Tadića, koji je na čelo ministarstva odbrane došao u martu 2003.

danica-grujicic
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

Ona je dodala da nije vredelo ni to što je bilo opšte poznato da se posledice izlaganja osiromašenom uranijumu javljaju tek godinama kasnije.

- Znalo se da se promene na koštanoj srži javljaju tek posle pet do sedam godina, da se solidni tumori uzrokovani različitim hemijskim i radijacijskim materijalima pojave tek posle 15 do 20 godina... Dobro se znalo i da mogu da se jave promene na genetskom materijalu kod dece. Ali je program ipak prekinut. Da nije, istina o osiromašenom uranijumu bi znatno pre izašla na videlo – smatra dr Grujičić.

Prema njenim rečima, ranije vlasti su činile sve da istina o NATO bombardovanju ne izađe na videlo.

- Srbija obiluje velikim brojem pametnih i stručnih ljudi, koje u godinama nakon agresije niko nije slušao da, zaboga, ne bi pravili paniku! Oni koje smo na izborima birali pre 20 godina morali su da nas zaštite i da misle o našem zdravlju, a to se nažalost nije desilo – kaže Grujiičićeva.

Bombardovanje Beograda 1999
Foto: Profimedia

Sačuvani podaci

Sreća u nesreći je u tome što su uzroci uzeti u prvim godinama posle bombardovanja sačuvani.

- Dobro je da su naši stručnjaci uzimali uzorke, merili i beležili rezultate, uprkos tome što je tadašnja vlast upozoravala da se ne širi panika. Svi ti podaci sada mogu da se iskoriste u radu Koordinacionog tela koje će istraživati posledice NATO zločina. Zato će prva faza našeg rada biti analiza rezultata skupljenih od 1999. do danas. Ideja je da u određenom trenutku konsultujemo i naše prijatelje iz svih krajeva sveta, ali tek nakon što naši stručnjaci kažu prvu reč – jasna je Grujičićeva

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 13 Pogledaj sve komentare
nana's picture

nana

Još jedna loša stvar koju je Tadić uradio.

1 | 0
tasko's picture

tasko

Oni su ga tu i postavili sa namerom da sakrije istragu i dokaze o upotrebi osiromasenog uranijuma prilikom bombardovanja Srbije ali i sa drugim zadatkom, unistenjem nase vojske.

1 | 0
maka's picture

maka

Eto dokaza koje i kakav je Tadic!

1 | 0
Lazar's picture

Lazar

Istina kad tad izađe na svetlo dana.

0 | 0
Marko's picture

Marko

Zato je i postao politička prošlost Srbije. Skandalozno je da dok je bio predsednik Srbije Boris Tadić ne da nije učinio ništa da se istina otkrije već je i sprečavao istragu

0 | 0
sasa's picture

sasa

Izdajnik srpskog naroda

0 | 0
Jovan's picture

Jovan

I posle neka kazu da je radio u interesu sopstvene zemlje.

0 | 0
Olivera's picture

Olivera

Mislim da će Tadić morati da objasni zašto i kako...

0 | 0
Uki's picture

Uki

Verovatno je hteo i da im se izvini sto su nas bombardovali

1 | 0
Dejan M's picture

Dejan M

Šta je tu šokantno pa Tadić nikad ništa dobro nije uradio za Srbiju, naprotiv samo protiv.

1 | 0
gaga's picture

gaga

Tadic najvise voli novac, tako da se sve moze srediti.

1 | 0
Uroš's picture

Uroš

Mene ova vest uopšte nije iznenadila, jer ipak je to Boris Tadić

0 | 0
Goran Obrenovic's picture

Goran Obrenovic

Ne krivim Tadic za koga svi znamo ko je on, vec tkz. Srpske Nacijonaliste koji mu dozvoljavaju da se bilo gde pojavi. Beograd treba da bude oblepljen slikom izdajnika Srbije, ako ako NATO napravi jos jednu agresiju na Srbiju, onda zna se sta ciniti sa izdajnicima Srbije. Da njih nije bilo nebi se NATO sa nama ovako poigravao. Vijetnam je pokazao kako se ne treba plasiti NATO giganta.

0 | 0

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
17 Beograd

Korona skener

Korona virus COVID-19