fbpx
Skip to main content
Radovan Karadžić

ŠOKANTNO! RADOVAN U ŽIVOTNOJ OPASNOSTI - PRETI MU LINČ! Slanje Karadžića u Veliku Britaniju jednaka smrtnoj kazni

Foto: Profimedia
Frankfurter algemajne cajtung objavio je tekst u kome govori o životnoj opasnosti u kojoj će biti Karadžić kada ga po odluci suda prebace u britanski zatvor

Radovan Karadžić mogao bi da bude životno ugrožen kada ga po odluci Haga prebace u britanski zatvor u kojem su islamisti, a njegovi advokati smatraju da bi Finska bila najbezbednija zemlja za izdržavanje kazne, prenosi danas "Dojče vele" pisanje nemačke štampa povodom najave prebacivanja bivšeg lidera bosanskih Srba u zatvor u Britaniji.

SAVET GASTROENTEROLOGA: Osećate se naduto i imate GASOVE? Evo kako da rešite ovaj problem!

SAVET GASTROENTEROLOGA: Osećate se naduto i imate GASOVE? Evo kako da rešite ovaj problem!

Radovan Karadžić ostatak zatvorske kazne izdržava u Srbiji? U Ujedinjenom Kraljevstvu će biti ugrožen

Radovan Karadžić ostatak zatvorske kazne izdržava u Srbiji? U Ujedinjenom Kraljevstvu će biti ugrožen

Uz vojne počasti i intoniranje himni dve zemlje: Ovako je izgledao svečani doček Vučića u Pragu (FOTO)

Uz vojne počasti i intoniranje himni dve zemlje: Ovako je izgledao svečani doček Vučića u Pragu (FOTO)

Frankfurter algemajne cajtung objavio je tekst u kome govori o životnoj opasnosti u kojoj će biti Karadžić kada ga po odluci suda prebace u britanski zatvor, a pravni zastupnik Piter Robinson upozorava da njegovom klijentu preti linč kojem bi ga izložili muslimanski zatvorenici, navodi "Dojče vele".

U tekstu se najpre podseća da je u procesu koji je trajao čitavu deceniju Karadžić osuđen na doživotni zatvor, precizirajući da je osuđen kao saodgovoran za dugogodišnju opsadu Sarajeva i zločin u Srebrenici.

Nemački list piše da je Karadžić ulagao napore još pre objavljivanja pravosnažne presude da ni u kom slučaju ne mora u britanski zatvor, jer je tamo posebno visok procenat muslimanskih zatvorenika, pa bi moglo doći do osvetničkih akcija protiv njega, a kaže se i da slučaj drugog srpskog zatvorenika pokazuje da upozorenja nisu tako apsurdna kao što u prvi mah zvuče.

Navodi se da Karadžić može da se pozove na slučaj generala Radislava Krstića, najbližeg saradnika Ratka Mladića, koji je 2004. pravosnažno osuđen na 35 godina zatvora za saučesništvo u genocidu i za zločine protiv čovečnosti.

Radovan Karadžić
Foto: Profimedia

Krstić je, podseća se u tekstu, prebačen na izdržavanje kazne u engleski grad Vejkfild u Zapadnom Jorkširu, a tamo su u maju 2010. tri islamistička zatvorenika, prema izveštajima britanskih medija jedan Albanac, jedan Nigerijanac i jedan Britanac, našla način da uđu u njegovu ćeliju i teško su ga povredili žiletom, pa je samo za dlaku preživeo.

U sudskom postupku protiv počinioca, koji su u zatvoru već bili doživotno zbog ubistva kada su pokušali da ubiju Krstića, oni su naveli da im je motiv bio njegova uloga u Srebrenici.

Krstić je dobio obeštećenje od zatvora i prvo je prebačen u drugi, pa u treći britanski zatvor, a kada očigledno ni tamo nisu mogli da mu garantuju bezbednost, prebačen je u zatvor u Poljskoj.

Frankfurter algemajne cajtung navodi da advokat Robinson iz svega toga izvodi zaključak da će se Krstićevo iskustvo verovatno u slučaju predsednika Karadžića ponoviti, jer u Britaniji ima sada još vise muslimana u zatvoru i da je pod tim okolnostima odluka da se Karadžić pošalje u Veliku Britaniju jednaka smrtnoj kazni.

Nemački list prenosi Robinsonovu tvrdnju da bi Finska u tom smislu najbezbednija zemlja, pošto u tamošnjim zatvorima ima najmanje muslimana, ali da su prigovori Karadžića i njegovog advokata odmah odbačeni.

Vremenska prognoza
Clear sky
28 Beograd