fbpx
Skip to main content
Porfirije pozdravio vernike s balkona Patrijaršije

UGOVOR SE ZAKLJUČUJE ODMAH POSLE VASKRSA? Patrijarh Porfirije potvrdio da je spreman sporazum između Crne Gore i SPC

Foto: Srbija Danas / Saša Džambić
Njegova svetost odbacio je spekulacije koje su se povodom ovog sporazuma poslednjih dana pojavile u crnogorskoj javnosti

Temeljni ugovor koji će urediti odnose između države Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve - jedinom tradicionalnom verskom zajednicom sa kojom zvanična Podgorica nema zaključen ovakav sporazum - biće ozvaničen i potpisan početkom maja, u danima posle Vaskrsa.

"SNAŽNA VOJSKA JE STUB STABILNE DRŽAVE" Vučić čestitao Dan Vojske Srbije

"SNAŽNA VOJSKA JE STUB STABILNE DRŽAVE" Vučić čestitao Dan Vojske Srbije

BITAN DAN ZA SRBIJU: Vučić danas sa regionalnom direktorkom UNICEFA

BITAN DAN ZA SRBIJU: Vučić danas sa regionalnom direktorkom UNICEFA

MAS SLETEO U BEOGRAD U ZVANIČNU POSETU SRBIJI: Sutra se sastaje sa Vučićem

MAS SLETEO U BEOGRAD U ZVANIČNU POSETU SRBIJI: Sutra se sastaje sa Vučićem

Ovo je u četvrtak potvrdio patrijarh srpski Porfirije, koji je najavio da će, prema načelnom dogovoru sa crnogorskim premijerom Zdravkom Krivokapićem, posle Vaskrsa otputovati u Podgoricu i u ime Crkve potpisati ugovor.

- Duboko sam uveren da će potpisivanjem ovog akta biti stavljena tačka na nesporazume između države i Crkve. Oko ovog ugovora nema nikakve tajnosti, jer se o njemu pregovori vode godinama, a sadržaj će biti dostupan svima. Hvala Bogu, oko njega smo postigli saglasnost sa premijerom Krivokapićem - izjavio je patrijarh.

Njegova svetost odbacio je spekulacije koje su se povodom ovog sporazuma poslednjih dana pojavile u crnogorskoj javnosti. Kada je reč o samom činu potpisivanja dokumenta, Porfirije kaže da još nisu usaglašeni i dogovoreni svi detalji, ali da će sa velikom radošću otići u Crnu Goru.

- Mislim da će to biti u najskorije vreme, čim prođu vaskršnji praznici. U direktnom kontaktu sa premijerom oko toga ćemo se lako dogovoriti, a logično je da ja budem potpisnik takvog sporazuma - naveo je poglavar SPC, uz ocenu da je reč o ugovoru koji sve države, posebno u Evropi, potpisuju sa verskim zajednicama.

Opšteprihvaćeni princip, koji je ustaljen u zaključivanju ovakvih sporazuma, kako je objasnio poglavar SPC, apsolutno je ispoštovan prilikom pisanja ugovora koji će urediti odnose SPC i crnogorske države.

Protojerej-stavrofor dr Velibor DŽomić, koordinator Pravnog saveta Mitropolije crnogorsko-primorske, podsetio je u četvrtak da se javnost sa sadržajem tri do sada zaključena državno-verska ugovora - sa Rimokatoličkom crkvom, Jevrejskom i Islamskom zajednicom, uvek upoznavala nakon njihovog zaključivanja. On je time odgovorio i na zahtev Građanskog pokreta URA Dritana Abazovića, koji je zatražio objavljivanje sadržaja temeljnog ugovora sa SPC, za koji smatraju, da mora biti potpisan nakon usaglašavanja sa zainteresovanom javnošću u Crnoj Gori.

- Na taj način neće biti privilegovanih ili favorizovanih verskih zajednica - poručuju iz URA.

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd