scattered clouds
6°C
25.04.2024.
Beograd
eur
117.1643
usd
109.4482
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

SABOR SPC DANAS IZABRAO PATRIJARHA: Porfirije novi poglavar SPC! (VIDEO/FOTO)

18.02.2021. 07:00 17:06
Piše:
Srbija Danas
Porfirije
Porfirije / Izvor: Foto: Srbija Danas/Milana Pavković
Sabor SPC počeo je u 12 sati u kripti Hrama Svetog Sava.

Sveti arhijerejski Sabor SPC na kome će biti izabran novi patrijarh SPC, 46. po redu, održava se danas u kripti Hrama Svetog Save sa početkom u 12 sati, dok je danas u 9 časova održana sveta liturgija sa prizivom svetog duha, uobičajna za početak svakog Sabora, a potom je doručak u parohijskom domu bio od 11 sati.

Izborno zasedanje počinje u podne u kripti Hrama Svetog Save. Sinod je, odredivši dnevni red i satnicu, praktično predvideo da se izborni Sabor okonča do 19 časova i da do tada bude izabran patrijarh. Prvi deo sabora bi, prema programu, trebalo da traje oko 30 minuta, od 12-12.30. Potom je planirana pauza, a onda i nastavak zasedanja. Patrijarh bi trebalo da bude izabran do 15 časova.

U novijoj istoriji najduže je trajao izbor patrijarha Pavla. Ukupno devet krugova glasanja dok se nije dobio i treći kandidat, koji je ujedno i bio budući patrijarh.

KAKO JE PAVLE POSTAO PATRIJARH? Ceremonija izvršena dok je prethodni poglavar BIO ŽIV

KAKO JE PAVLE POSTAO PATRIJARH? Ceremonija izvršena dok je prethodni poglavar BIO ŽIV

STRANE SLUŽBE SE MEŠAJU U IZBOR PATRIJARHA? Da li će glasanje biti kobno za neke vladike

STRANE SLUŽBE SE MEŠAJU U IZBOR PATRIJARHA? Da li će glasanje biti kobno za neke vladike

"Bez sporazuma sa Beogradom nema puta u EU" Fon Kramon upozorila Prištinu

"Bez sporazuma sa Beogradom nema puta u EU" Fon Kramon upozorila Prištinu

 

LAJV STRIM IZ HRAMA SVETOG SAVE

 

GALERIJA FOTOGRAFIJA
The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

 

15:45
Porfirije je novi poglavar SPC

Srpska pravoslavna crkva dobila je svog 46. poglavara u svojoj istoriji a u pitanju je mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije.

Novog patrijarha - naslednika Irineja Gavrilovića - izabrao je Sveti arhijerejski sabor, čija sednica je održana u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru.

Kandidati za patrijarha mogu biti svaki od 30 arhijereja naše crkve sa najmanje pet godina eparhijske službe, a pravo da glasa ima njih 39, koliko Sabor broji članova. Prisutno je 36 članova.

15:36
Tri imena u apostolskom žrebu

U apostolskom žrebu za izbor 46. patrijarha SPC nalaze se imena vladike Irineja Bačkog, episkopa banjalučkog Jefrema i mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija.

Time je zavšrena faza tajnog glasanja među eparhijskim i vikarnim vladikama, koje su se danas okupile u kripti Hrama Svetog Save kako bi izabrali novog poglavara sprske crkve.

Koverte sa imenima trojice kandidata za novog patrijarha biće stavljene među stranice jevanđelja, odakle će kovertu sa jednim imenom izvući monah Matej iz manastira Sisojevac.

15:22
Stigao je arhimandrit Matej Ristanović

U Hram Svetog Save stigao je arhimandrit Matej Ristanović iz manastira Sisojevac koji će iz jevanđelja izvući ime novog patrijarha.

vladika
vladika / Izvor: Foto: E-stock/Miloš Rafailović

 

14:40
Pauza u 15 časova - izvesno i proglašenje

Za 15.00 časova predviđena je pauza Svetog arhijerejskog Sabora, a postoji i mogućnost da do tog vremena bude poznato ime novog patrijarha SPC.

Nakon što trojica kandidata dobiju nadpolovični broj glasova prisutnih na Saboru jedan od njih će biti izabran apostolskim žrebom iz Jevanđela.

Kovarat sa imenom novog, 46. patrijarha će izvući izabrati arhimandrit Matej iz manastira Sisojevac iz eparhije Braničevske. 

arhimandrit Matej
arhimandrit Matej / Izvor: Foto: e-stock/Miloš Rafailović

 

14:20
Samo jedan vladika dobio natpolovičnu većinu u prvom krugu

Kako se saznaje, u prvom krugu glasanja natpolovičnu većinu dobio je samo jedan od vladika i tako ušao u "prvu kovertu" koja će ići u Apostolski žreb.

Izvori iz Hrama nisu hteli da kažu ko je episkop koji je prvi "izglasan". Glasanje se nastavlja sve dok još dvojica arhijereja ne dobiju natpolovičnu većinu glasova.

Kako su medji spekulisali i prema tvrdnjama poznavaoca prilika u vrhu SPC, najveće šanse da uđu u ove tri koverte imaju vladike Irinej (Bulović), kao i Porfirije, Jeftem, Teodosije i Joanikije. 

Mada, uvek su moguća iznenađenja, jer patrijarha na kraju bira Duh Sveti. Ni patrijarh Pavle, ni patrijarh Irinej pre izbora za čelnika Crkve nikada nisu spominjani kao favoriti.

 

14:05
Počelo glasanje

U kripti Hrama Svetog Save u toku je radni deo Sabora i počelo je glasanje za izbor 46. patrijarha Srpske pravoslavne crkve. 

12:00
Počelo zasedanje Sabora SPC

U kripti Hrama Svetog Save počeo je izborni Sabor na kojem će Srpska pravoslavna crkva dobiti 46. patrijarha. 

Saboru prisustvuje 36 od ukupno 39 episkopa. Zvona su oglasila početak sednice Sabora. 

11:45
Vladike se spremaju za početak Sabora

Poslednje vladike ulaze u Hram Svetog Save. Ispred Parohijskog doma okupilo se par desetina vernika koji su došli po blagoslov, kao i brojne novinarske ekipe. Vrata Hrama biće potom zaključana i otvorena tek pošto predsedavajući Saborom, vladika sremski Vasilije, odredi pauzu.

U kripti Hrama svakog vladiku sačekaće poseban sto, opremljen mikrofonom i monitorom na kome će biti snimani govornici. Na svakom "radnom mestu" postavljena je fascikla sa clanovima Ustava SPC koji regulišu izbor poglavara, rokovnik za beleške sa logom Crkve i bočica sa alkoholom za dezinfekciju ruku.

11:05
Raspored zasedanja

Raspored zasedanja do kraja dana izgleda ovako:

11.00 - Kafa i doručak u Parohijskom domu Svetosavskog hrama

12.00 - Priziv Svetog duha i početak zasedanja Sabora

13.30 - Pauza za kafu

16.00 - Ručak u Parohijskom domu

16.30 - Nastavak zasedanja do 18.30 sati (ukoliko bude potrebe)

19.30 - Večera u Patrijaršiji SPC

Za sutra ujutru najavljeno je služenje Svete liturgije u Sabornoj crkvi.

11:00
Završena Sveta liturgija

Sveta arhijerejska liturgija završena je u 11 časova. Nakon liturgije predviđena je kraća pauza.

Neka je blagosloven ovaj dan I početak Svetog Arhijerejskoj Sabora. Ovo je istorijski Sabor jer se prvi put održava pod svodovima Hrama Svetog Save. Neka Gospod usliši naše molitve za jedinstvo naše Crkve. Neka nas Sveti Sava inspiriše Duhom Svetim da izaberemo patrijarha srpskog - poručio je u svojoj besedi mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

Nakon liturgije za sveštena lica upriličen je doručak u Parohijskom domu Svetosavskog hrama i pauza za kafu. Tačno u podne počenje zasedanje Sabora SPC. 

10:50
Oglasila se Srpska pravoslavna crkva

-Sveti Arhijerejski Sabor Srpske Pravoslavne Crkve započeo je 18. februara 2021. godine svetom arhijerejskom Liturgijom kojom je, u Spomen hramu Svetog Save na Vračaru sa početkom u 9 časova, načalstvovao Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit dabrobosanski g. Hrizostom, predsedavajući Svetim Arhijerejskim Sinodom, uz sasluženje i moliveno prisustvo otačastvenih arhijereja sabranih povodom izbora novog predstojatelja Srpske Pravoslavne Crkve - saopštila je zvaničnim saopštenjem SPC i dodala:

-Izborni Sabor biće održan u kripti Spomen hrama Svetog Save na Vračaru po proceduri određenoj Ustavom Srpske Pravoslavne Crkve i kanonima Svete Crkve. Nije predviđeno prisustvo medija ovom događaju, a po završetku zasedanja biće izdato zvanično saopštenje za javnost.

10:10
Liturgija traje do 11

Sveta arhijerejska liturgija trajaće do 11 časova, posle čega će biti služena molitva Priziva Svetog Duha. Nakon toga biće napravljena kraća pauza.

Vladike će potom, bez prisustva javnosti sići u kriptu Hrama gde će početi radni deo izbornog Svetog Arhijerejskoj Sabora SPC.

Očekuje se da patrijarh bude danas izabran.

09:50
Ustoličenje najverovatnije za vikend

Novi patrijarh biće ustoličen najverovatnije za vikend u beogradskoj Sabornoj crkvi. Ovaj obred smatra se "tehničkim", posle čega patrijarh može da obavlja svoju dužnost u punom kapacitetu.

Proces stupanja na svetosavski tron smatra se potpuno zaokruženim posle ustoličenja u drevnom sedištu Srpske crkve - Pećkoj patrijaršiji. Ovaj čin biće organizovan najverovatnije na jesen ove godine.

KADA NOVOIZABRANI PATRIJARH STUPA NA DUŽNOST? Kakva je procedura glasanja, izbora i ustoličenja poglavara SPC

KADA NOVOIZABRANI PATRIJARH STUPA NA DUŽNOST? Kakva je procedura glasanja, izbora i ustoličenja poglavara SPC

 

09:30
Večera u Patrijaršiji

Večera u zgradi Patrijašije zakazana je za 19 sati, što znači da će vladike imati šest i po sati za glasanje za novog poglavara SPC.

Vladike iz celog sveta stigle su u Beograd i polako pristižu u Hram Svetog Save, u kome će se prvi put održati Sabor.

Posle glasanja, vladikama je priređena večera u zgradi Patrijaršije koja je zakazana za 19 sati i verovatno će se vladikama ostaviti pola sata razmaka kako bi mogli da stignu od Hrama do Patrijaršije u dogovoreno vreme.

SVE JE SPREMNO ZA IZBOR NOVOG PATRIJARHA: Posle glasanja zakazana večera u Patrijaršiji u 19 sati

SVE JE SPREMNO ZA IZBOR NOVOG PATRIJARHA: Posle glasanja zakazana večera u Patrijaršiji u 19 sati

 

09:05
SNIMAK LITURGIJE

 

09:00
Počela Sveta liturgija

U Hramu Svetog Save je počela Sveta arhijerejska liturgija koju predvode mitropolit dabrobosanski Hrizostom i episkop šumadijski Jovan.

Jovan Šumadijski
Jovan Šumadijski / Izvor: Foto: e-stock/Dušan Milenković

U službi učestvuje petnaestak vladika. U Hram je pušteno par desetina vernika.

U Svetoj arhijerejskoj liturgiji, pored mitropolita Hrizostoma i episkopa šumadijskog Jovana učestvuju i vladike raško-prizrenski Teodosije, slavonski Jovan, kruševački David, mileševski Atanasije, moravički Antonije, budimljansko-nikšićki Joanikije, dizeldorfski Grigorije, zapadnoamerički Irinej, buenosajreski i južnoamerički Kirilo i dioklijski Metodije. Ostale vladike molitveno prisustvuju bogosluženju.

08:45
Liturgija iza zatvorenih vrata

Vrata na Hramu su posle ulaska arhijereja ponovo zatvorena, a ispred njih stoji policija.

Vrh SPC je zbog diskrecije u kojoj se održava Izborni sabor odlučio da se Sveta arhijerejska liturgija na početku zasedanja održi iza zatvorenih vrata i bez prisustva vernika.

08:30
Vladike stigle u Hram Svetog Save

Među prvima u Hram Svetog Save stigli su članovi Sabora i sveštenici Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke. U bogomolju su ušli vladike šumadijski Jovan i raško-prizrenski Teodosije. 

Na vračarski plato je stigao episkop zvorničko-tuzlanski Fotije i direktor Uprave za vere ministarstva pravde Vladimir Roganović, koji će prisustvovati liturgiji.

Takođe, pred Hram je stigao autobus sa vladikama. Uz zvuk zvona, sveštena lica ušla su u Hram Svetog Save.

 

08:20
Hram spreman, policija patrolira, najavljen dolazak vladika

U Hramu Svetog Save na Vračaru sve je spremno za liturgiju arhijereja i početak izbornog Svetog arhijerejskog Sabora SPC. Sveta liturgija zakazana je za 9 časova. 

Hram je bio pre toga zaključan, a ispred vrata stoji policija. Policijske patrole postavljene su i u okolini Hrama, kao i na ulazu u Parohijski dom.

Očekuje se dolazak predsedavajućeg Svetog arhijerejskog sinoda mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma. Njega će pred Hramom Svetog Save dočekati "domaćin" zasedanja vikarni vladika Stefan Šarić sa sveštenicima.

08:15
Poznato stanje episkopa Lavrentija

Episkop šabački i administrator valjevski Lavrentije, koji je juče primljen u Klinički centar Srbije zbog upalnog procesa koji mu je eskalirao, oseća se dobro i na putu je potpunog oporavka, ali će morati još nekoliko dana da bude bolnički zbrinut, kažu u Eprahiji šabačkoj SPC.

- Vladika se radovao odlasku na Izborni sabor SPC, pošto je rukovodio i izborom predhodnog patrijarha Irineja, ali su lekari ocenili da je zdravlje preče.  Šalio se i govorio, kako je prošli put predsedavao Izbornim Svetim arhijerejskim saborom bez naknade, a da je sad red da dobije honorar. Veruje da će izbor srpskog patrijarha proći "kako Bog zapoveda" - rečeno je u eparhiji SPC.

episkop Lavrentije
episkop Lavrentije / Izvor: FOTO: Youtube/Printscreen/Телевизија Храм

Umesto ovog uglednog arhijereja, sednicom današnjeg Izbornog sabora predsedavaće episkop sremski Vasilije najstariji posle njega po hirotoniji. Više o tome pročitaje OVDE. 

08:00
Ko su "favoriti" među vladikama?

Pod svodovima kripte posvećene svetom Lazaru, tik uz grob patrijarha Irineja, vladike će među sobom izabrati njegovog naslednika. Ko će to biti zavisi od odnosa snaga između nekoliko više ili manje složnih grupa vladika.

U crkvenim krugovima kao najozbiljniji kandidati na belu pana kamilavku - simbol patrijaršijske vlasti i počasti - važe episkop bački Irinej, mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije i vladika budimljansko-nikšićki Joanikije, koji svi imaju jake šanse da se već u prvom krugu glasova nađu u trojnoj apostolskoj kandidaturi. Niko, međutim, ne isključuje ni iznenađenja, koja su i te kako bila vidljiva i prilikom izbora prethodnih crkvenih poglavara.

vladika SPC
vladika SPC / Izvor: Foto: SD/Ilustracija/Youtube/PrintScreen/Телевизија Храм/Profimedia

Bez šanse da stanu na čelo Srpske crkve nisu ni vladika banjalučki Jefrem, braničevski Ignjatije, kao ni dabrobosanski mitropolit Hrizostom. Upola glasa se pominju i vladike žički Justin i šumadijski Jovan. Svi oni smatraju se kandidatima koji ne važe za favorite, ali se ne isključuje ni mogućnost da iz drugog plana uđu u trojnu kandidaturu.

Na koga god od pomenutih vladika Sveti duh stavi svoju ruku, sigurno je da ga već od prvog dana po ustoličenju čeka veliki posao. Prvi zadatak Crkve i novog predstojatelja biće izbor mitropolita crnogorsko-primorskog, što je u uslovima turbulentnih prilika u Crnoj Gori izuzetno veliki izazov. Takođe, otvoreno je i "makedonsko pitanje" u koje se uključio i vaseljenski patrijarh Vartolomej. 

07:45
Sve spremno u Hramu Svetog Save

Sveti arhijerejski Sabor SPC na kome će biti izabran novi patrijarh SPC, 46. po redu, biće održan u kripti Hrama Svetog Save, a već juče je sve spremno za zasedanje. 

Ovo će biti prvi put da se Sabor održava na nekoj lokaciji van Patrijaršije, a kao razlog za to što je izabran Hram Svetog Save je pandemija kovida i pogodniji uslovi koji postoje u ovom velikom prostoru da bi se sprovele mere zaštite.

U Hramu Svetog Save prethodna dva dana trajalo je svojevrsno vanredno stanje zbog izbornog Sabora. Kripta je, po nalogu formalnih domaćina skupa - vladika remezijanskog Stefana i šumadijskog Jovana - posebno opremljena za važan skup. Za ovu priliku uneti su stolice i stolovi, kao i ozvučenje sa mikrofonima i televizori na kojima će učesnici sednice moći i da vide predsedavajućeg Saboru i govornike. Vladike Stefan i Jovan dobili su poseban zadatak od Svetog sinoda - da se pobrinu da kamere video-nadzora tokom zasedanja budu isključene, čime bi se obezbedila diskrecija neophodna za rad Sabora.

 

07:30
Vladike Maksim, Atanasije i Ignjatije u bolnici

Prema najnovijim informacijama, Saboru neće prisustvovati ni vladike Maksim, Atanasije i Ignjatije. 

Episkop Los Anđelesa i Zapadne Amerike Maksim Vasiljević nalazi se u Zemunskoj bolnici, a episkop Atanasije Jevtić u kraljevačkoj bolnici, obojica zbog koronavirusa.

Episkopu požarevačko-braničevskom Ignjatiju je pozlilo, a još uvek nije poznat uzrok, kao ni u kojoj bolnici se nalazi.

07:00
Agenda Sabora SPC

Sveti arhijerejski Sabor SPC na kome će biti izabran novi patrijarh SPC, 46. po redu, održava se danas u kripti Hrama Svetog Save prema sledećem rasporedu: 

  • 09:00 - Sveta liturgija sa prizivom Svetog duha
  • 11:00 - Doručak u parohijskom domu
  • 12:00 - Početak Svetog arhijerejskog Sabora SPC
  • 12:00 - 12:30 - Prvi deo Sabora
  • 12:30 - Pauza
  • 15:00 - Izbor patrijarha SPC
  • 19:00 - Kraj Sabora

 

Sabor van Patrijaršije, predsedava vladika sremski Vasilije

Najveći broj vladika već je stigao u Beograd, a za sada je sigurno da Saboru neće prisustvovati episkop australijsko novozelandski Siluan, zbog mera koje je Australija uvela protiv pandemije kovida, kao i episkop zapadnoevropski Luka zbog lošeg zdravstvenog stanja, kao i vladika vranjski Pahomije koji je nedavno oboleo od korone. Neće doći ni vladika šabački Lavrentije koji je u bolnici. Informativna služba SPC objavila je da će umesto vladike Lavrentija izbornim saborom predsedavati vladika sremski Vasilije.

Kako sada stvari stoje, na zasedanje će doći 43 vladike. Deo vladika koji su pristigli na Sabor, smešteni su u Patrijaršiju, a ostali po sopstvenom izboru.

Ovo će biti prvi put da se Sabor održava na nekoj lokaciji van Patrijaršije, a kao razlog za to što je izabran Hram svetog Save je pandemija kovida i pogodniji uslovi koji postoje u ovom velikom prostoru da bi se sprovele mere zaštite.

hram svetog save
hram svetog save / Izvor: Profimedia

 

Pravo glasa ima 39 članova Sabora

Kandidati za patrijarha mogu biti svaki od 30 arhijereja naše crkve sa najmanje pet godina eparhijske službe, a pravo da glasa ima njih 39, koliko Sabor broji članova.

Po proceduri prvo arhijereji biraju između sebe sve dok ne uzaberu tri kandidata, a vreme za to nije ograničeno. Uslov za izbor je nadpolična većina prisutnih vladika. Po izboru tri kandidata njihova imena se stavljaju u jevanđelje iz koga koverat sa imenom izvlači monah iz nekog manastira za koga vlada mišljenje da je veliki duhovnik.

Po navodima pojedinih medija Jovan Radosavljević će biti monah koji će apostolskim žrebom birati između trojice kandidata za 46. poglavara SPC.

Glasovi arhijereja koji su preminuli od posledica koronavirusa - patrijarha Irineja, mitropolita Amfilohija i vladike valjevskog Milutina - pripašće vladikama koji upravljaju njihovim Eparhijama.

Tako će vladika budimljansko-nikšićki Joanikije imati dva glasa u izboru budućeg patrijarha: svoj i glas koji bi inače pripadao mitropolitu Amfilohiju. Kada je reč o tome ko će naslediti glas patrijarha Irineja, postoje nedoumice.

vladika Joanikije
vladika Joanikije / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić

Po Ustavu SPC taj glas pripada čuvaru trona do izbora novog patrijarha, ili kako se u crkveno terminologiji kaže "mjestobljustitelju", a to je sada vladika dabrobosanski Hrizostom. Ipak, Sinod SPC je po smrti patrijarha Irineja podelio ovu crkvenu funckiju tako što je za administratora beogradsko-karlovačke eparhije, koja je pripadala patrijarhu, postavio vladiku šumadijskog Jovana.

Kako se bira novi patrijarh

Apostolski žreb

  • Patrijarh se bira tajnim glasanjem pod svodovima hrama, a svakom izbornom krugu prethodi molitva priziva Svetog duha
  • Biraju se trojica arhijereja koji dobiju više od polovine glasova članova izbornog Sabora
  • Glasanje se ponavlja sve do trenutka dok se ne izaberu trojica kandidata sa potrebnim brojem glasova
  • Imena trojice vladika stavljaju se svako u posebnu kovertu koje se zapečate i stavljaju u jevanđelje, takozvani "apostolski žreb"
  • Jednu od tri koverte izvlači monah Jovan (94), koji važi za najvećeg duhovnika u SPC, a bio je prijatelj i ispovednik patrijarha Pavla i Irineja

 

Piše:
Srbija Danas
18.02.2021. 07:00 17:06