fbpx
Skip to main content
Lazanski

SPREMA SE ORGANIZOVANI NAPAD NA RUSIJU: Lazanski otkrio sve o novom sukobu Moskve i Brisela

Foto: Profimedia
Lazanski kaže da, prema njegovim saznanjima, predsednik Rusije Vladimir Putin još nije reagovao na planove Brisela

Na sastanku visokog predstavnika za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Žosepa Borelja i šefova diplomatija zemalja članica odlučeno je da se uvedu sankcije protiv ruskih zvaničnika za koje Brisel tvrdi da su odgovorni za represiju nad liderom opozicije Aleksejem Navaljnim.

"Saradnja sa Srbijom daje odlične rezultate" Ana Brnabić razgovarala sa predstavnicima nemačkih kompanija

"Saradnja sa Srbijom daje odlične rezultate" Ana Brnabić razgovarala sa predstavnicima nemačkih kompanija

VUČIĆ NAKON SASTANKA SA PATRIJARHOM: Kada država i crkva imaju iste ciljeve, Srbija može da bude prva u Evropi (FOTO/VIDEO)

VUČIĆ NAKON SASTANKA SA PATRIJARHOM: Kada država i crkva imaju iste ciljeve, Srbija može da bude prva u Evropi (FOTO/VIDEO)

Surova istina izašla na videlo: Pilsel otkrio sve o zlonamernoj kampanji Nove S protiv patrijarha Porfirija

Surova istina izašla na videlo: Pilsel otkrio sve o zlonamernoj kampanji Nove S protiv patrijarha Porfirija

Na listi koju predlaže Žosep Borelj treba da se nađu četvorica zvaničnika među kojima su državni tužilac i šef ruske federalne zatvorske službe.

Sankcije će biti uvedene za nedelju dana, čime je, prema Borelju, prvi put primenjen "globalni režim ljudskih prava EU". Napominje da se prvi put ne koriste samo verbalne osude već i konkretne mere.

Ministar spoljnih poslova Nemačke Hajko Mas rekao je da je EU morala da reaguje u slučaju Navaljnog, ali da ostaje otvorena za dijalog sa Moskvom o Siriji, Libiji i pandemiji koronavirusa.

Ambasador Srbije u Moskvi Miroslav Lazanski kaže da, prema njegovim saznanjima, predsednik Rusije Vladimir Putin još nije reagovao na taj čin Brisela.

Ocenjuje da je razlog za uvođenje sankcija neuspešna poseta šefa diplomatije EU Žozepa Borelja Moskvi od pre desetak dana, što je, kako smatra, bio fijasko za visokog činovika iz Brisela pošto je doživeo "određenu blamažu".

Borelju nije bilo dozvoljeno da se sastane sa liderom opozicije Aleksejem Navaljnim, koji je osuđen na dve i po godine zatvora.

- Na Zapadu je došlo do politizacije slučaja i uvođenja novog tremina – "mehanizma za zaštitu ljudskih prava", što bi, kako razume Lazanski, trebalo da znači da Brisel sebi daje za pravo da se meša u unutrašnje stvari bilo koje zemlje na svetu.

Prema njegovim rečima, uvođenje sankcija izgleda kao nedostatak konkretne politike EU prema Rusiji.

Lazanski kaže da se je "zanimljivo" da su sankcije usmerene na zamrzavanje navodnih računa zvaničnika u bankama na teritoriji EU, budući da ih oni zasigurno nemaju.

- Reč je o propagandno-psihološkom spinu gde se pokušava insinuirati da komandant Ruske garde, koja broji 800.000 vojnika, ima novac u zapadnim bankama - kaže Lazanski i dodaje da je to zabranjeno i činovnicima srednjeg ranga.

Lazanski podseća na izjavu ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova da bi bilo koje sankcije EU koje bi udarile na vitalne delove ekonomije zemlje dovele do prekida diplomatskih odnosa sa Briselom.

S druge strane, ukazao je na podatak da na teritoriji Rusije trenutno posluje četiri hiljade nemačkih kompanija, dodavši da je siguran niko ne želi da ugrozi njihove poslove.

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
10 Beograd