fbpx
Skip to main content
KFOR

Sprema se PODELA Kosova: KFOR će sprečiti sve nerede koje Albanci planiraju?

Foto: Profimedia
Albanci spremaju opasan scenario

NATO pakt posredno je potvrdio da se priprema podela Kosova i Metohije. Komandanti ovog vojnog saveza saopštili su, naime, da su spremni da spreče eventualne nemire koji bi usledili u slučaju podele ili razmene teritorije.

Čelnici zapadne alijanse objavili su da će KFOR "sprečiti svako nasilje i nerede do kojih bi moglo doći u slučaju odluke o podeli južne pokrajine", čime su zapravo indirektno potvrdili da je ta ideja "na stolu". Prema njihovim rečima, KFOR ima više od 4.000 vojnika na Kosovu, što je sasvim dovoljno za neutralisanje bilo kakvih sukoba. 

Admiral Džejms Fogo, prvi čovek Komande združenih snaga NATO u Napulju, rekao je da je KFOR snažan i odlučan da obavi sve svoje zadatke.

- Što se tiče podele, to su pitanja koja bi trebalo da budu rešena kroz dijalog Beograda i Prištine. Svaki put kad se razgovara o kontroverznim rešenjima, postoji potencijal za nemir. Svesni smo da je vreme krcato događajima i da ima mnogo razgovora. Politički lideri pokušavaju da reše teška pitanja, a u demokratijama se ne slažu svi uvek. Neki ljudi imaju tendenciju da neslaganja iznesu na ulicu, ali im preporučujem da to ne čine - poručuje Fogo.

Bivši potpukovinik KOS Ljuban Karan kaže da je ovo "opasna vest" jer Albanci spremaju najgori scenario.

Albanci
Albanci
Foto: Profimedia

- Ukoliko komandant NATO, kao veoma dobro informisana ličnost govori o mogućem izbijanju nereda na Kosovu, onda je to krajnje uznemirujuća i zabrinjavajuća vest. Na Kosovu se ništa ne dešava ako to prethodno nisu odobrile ili naložile SAD. Ako bi stvarno došlo do nereda, to znači da ni najnovije izjave američkih predstavnika u vEzi sa promenom političkog kursa prema Srbiji nisu iskrene. Ako iza nemira i napada na Srbe stanu SAD, KFOR će biti nemoćan da ih zaštiti bez obzira na to koliko uverljivo deluju izjave njihovog komandanta - upozorava Karan.

Bezbednosni stručnjak Milan Petrić ocenjuje da je KFOR imao obavezu da reaguje nekoliko puta u poslednjih nekoliko godina, ali nije.

- Očigledno je da reaguju samo u slučaju kada Srbi traže svoja prava. Njihova reakcija uglavnom je pristrasna i gotovo uvek u korist separatista. A separatistički funkcioneri doterani su sada do kraja i zato zatežu situaciju čak i po cenu nemira za koje bi okrivili Srbe. Uloga KFOR jeste potpuno suprotna i on bi trebalo da bude garant mira. U ovakvoj situaciji trebalo bi da izvrše pritisak na separatiste da smanje nivo provokacija i realizuju osnivanje ZSO. Zato sumnjam u njihove namere - zaključuje Petrić.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
9 Beograd