Utorak 19. mar 2024.
vremenska-prognoza

Spremite zimske jakne: Nakon visokih temperatura, stižu drastično manje - očekujemo sneg

Foto: Srbija Danas
Meteoropate mogu imati izvesne probleme

U Srbiji ovih dana preovlađuje sunčano i izuzetno toplo vreme za ovo doba godine, s temperaturama do 18 stepeni, ali već početkom sledeće nedelje stiže nam pravi temperaturni šok, pa će se živa u termometru spuštati i do minus dva.

Tu promenu pratiće kiša, ali i sneg u pojedinim delovima zemlje.

- U subotu nas očekuje sunčan i topao dan s temperaturama do 16 stepeni, ali već tokom drugog dela dana na severu će početi da pada kiša, što će biti uvod u promenu vremena u nedelju. U prvom delu nedelje na severu i zapadu temperature će se kretati od 8 do 16 stepeni, uz kišu, ali kako dan bude odmicao, temperatura će sve više padati i stvoriće se uslovi za sneg i susnežicu na zapadu i jugozapadu zemlje. U ponedeljak već može doći do snega i na jugu i jugoistoku Srbije, dok će na severu zemlje uslediti prestanak padavina – kaže meteorolog Đorđe Đurić iz „Veder to ambrela“.

Prema njegovim rečima, u utorak i tokom većeg dela srede očekuje nas suvo i hladno veme.

- U sredu posle podne na severozapadu, a uveče i tokom noći i u ostalim krajevima očekuje nas naoblačenje, mestimično s kišom. Nakon toga sledi nekoliko dana bez padavina, sa stabilnim i suvim vremenom, a krajem novembra se sprema novo pogoršanje vremena – kaže Đurić.

vremenska-prognoza
Foto: Srbija Danas

Pored snega i kiše, u subotu, prvo u pomoravskom području, počeće da duva košava, koja će u nedelju skrenuti na severozapad.

Nagle promene vremena najviše utiču na hronične bolesnike, a RHMZ je objavio biometeorološku prognozu:

- Izvesne tegobe mogu imati kardiovaskularni bolesnici, a u područjima s maglom oprez se savetuje i astmatičarima. Meteoropatske reakcije su moguće u vidu glavobolje i problema sa snom.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
5 Beograd