Skip to main content
kajl-skot

SRAMOTA! Američki ambasador ISMEVA SRBE, TVRDI: Oboljevanje od raka nema veze sa osiromašenim uranijumom?!

Foto: Srbija Danas / Saša Džambić
"Nivo dijagnostikovanog kancera u Srbiji srazmeran drugim evroskim zemljama?"

Američki ambasador u Beogradu Kajl Skot rekao je da su mnogi stručnjaci zaključili da nema zdravstvene opasnosti u Srbiji ili bilo gde u svetu gde je korišćena municija sa osiromašenim uranijumom i da slično tvrde i Svetska zdravstvena organizacija (SZO) i Program Ujedinjenih nacija za zaštitu životne sredine.

Spremni smo da sarađujemo u svakom ozbiljnom naučnom istraživanju o tome, rekao je Skot i dodao da je SZO ukazala da osiromašeni uranijum ne predstavlja ozbiljan zdravstveni rizik.

Napominje da je program UN za zaštitu životne sredine 2001. sproveo istraživanje i zaključio da mesta sa osiromašenim uranijumom ne predstavljaju značajnu opasnost po zdravlje.

- Nekoliko srpskih naučnika, epidemiologa i radiologa je sprovelo nezavisna istraživanja, koja nisu pronašla dokaze da osiromašeni uranijum izaziva zdravstvene probleme u Srbiji - naveo je Skot.

Bombardovanje Beograda 1999
Foto: Profimedia

Prema njegovim rečima, i Međunarodna agencija za nuklearnu energiju je zaključila da je opasnost od konzumiranja hrane i vode izuzetno mala, jer uranijum nije prenet u lanac ishrane.

Skot je naglasio da je municija sa osiromašenim uranijumom korišćena gotovo isključivo na Kosovu i u manjoj meri na području Preševa i Bujanovca.

- Iako je nekome možda od političke koristi da rast nivoa oboljena od raka u Srbiji pripiše upotrebi osiromašenog uranijuma, nije mi poznat naučni dokaz koji bi to potkrepio - izjavio je Skot.

Ocenio je da bi podjednako prihvatljiva objašnjenja za viši nivo oboljenja od raka mogla biti pronađena u sve starijem stanovništvu Srbije, genetici, velikom broju osoba koje puše ili se na neki drugi način ne ponašaju zdravo ili u velikom broj neregulisanih otpada sa opasnim i kancerogenim materijama, otkrivenim u Srbiji.

Beograd
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

Skot je izrazio uverenje da će svaka studija zasnovana na naučnim podacima i uz uzimanje u obzir svih mogućih uzroka doći do istih rezultata kao prethodna istraživanja.

- Trenutak podnošenja zahteva za sprovođenje novog istraživanja i neke izjave povezane sa tim bi mogli dovesti do toga da se neko upita da li su inicijatori već došli do zaključka, bez obzira šta bi dokazi mogli pokazati - izjavio je Skot, uz konstataciju da nije lekar, ali da zna da je stopa rasta kancerogenih oboljenja u Srbiji počela da se povećava mnogo pre 1999. godine.

Podaci koje je video, kaže, ukazuju da je nivo dijagnostikovanog kancera u Srbiji srazmeran drugim evroskim zemljama.

- Nivo smrtnosti od raka je istovremeno znatno viši, što ukazuje na kasno dijagnostikovanje ili druge probleme prilikom lečenja, uključujući sporo prihvatanje inovativne medicine - rekao je Skot u izjavi Fonetu.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 5 Pogledaj sve komentare
Rako's picture

Rako

Ovog čovjeka treba pod hitno proglasiti za personu non grate

1 | 0
jaca's picture

jaca

Ovaj skot od ljudske vrste i svi koji razmisljaju kao on,bili bi najsrećniji da mi u Srbiji nemamo ni trunke mozga,i da sve sto oni kazu mi samo da klimamo glavom.

0 | 0
ĆupričaninSWE 's picture

ĆupričaninSWE

Budala!

0 | 0
bogdan's picture

bogdan

Vaša ekselencijo,molim Vas da ne komentarišete ono što ne razumete ili nećete da znate.Navešću Vam samo jedan primer oboljevanja vojnika od maligne bolesti posle dekontaminacije na planini Pljačkovica kod Vranja,posle bombardovanja releja na toj planini.Da li želite da upoznate roditelje koji su izgubili sina jedinca posle zračenja kojim je bio tamo podvrgnut?

0 | 0
Rade's picture

Rade

Pozelimo njemo tako zdravlje i to sto pre.

1 | 0

SD info

SD kosovo

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
23 Beograd