fbpx
Skip to main content
Slavlje u Beogradu

Srbi, izumire nam životinja za koju smo kao narod i država najviše vezani!

Foto: Srbija Danas
Poražavajuće!

Orao krstaš, jedan od simbola Srbije, koji se nalazi i na našem grbu, pred izumiranjem je jer je u Srbiji ostao samo jedan par o kome brinu volonteri.

DOBRO PAZITE! Ako ubijete JEŽA moraćete da platite 28 hiljada dinara!

ALBANCI OPET PROVOCIRAJU: Pogledajte čime su razbesneli Grke (FOTO)

Orao Krstaš
Foto: Profimedia

Izmena staništa, krivolov, i trovanje životinja najveći su krivci za nestanak pojedinih vrsta ptica čijom se brojnošću Srbija nekada ponosila. A ptica koja je među simbolima srpskog grba danas je u Srbiji izgleda svetinja samo volonterima koji se bore za njeno potomstvo.

- Do prošle godine u Srbiji su bila dva para, jedan se nastanio i imao svoje gnezdo u Nacionalnom parku „Fruška gora“, a drugi u specijalnom rezervatu prirode „Pašnjaci velike droplje“ u severnom Banatu. Preostao je samo drugi par, koji volonteri nadgledaju, a u okviru proijekta „Panon igl“ za zaštitu orla krstaša, koji finansira Evropska unija. U projektu učestvuju Srbija, Mađarska, Austrija, Češka i Slovačka – kaže Milica Mišković, rukovodilac projekta za zaštitu krstaša ispred društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

OD CEPANICA DO VRHUNSKOG NAMEŠTAJA: Dela umetnika iz Kaluđerice kome je Salvador Dali uzor (FOTO)

srpska zastava
Foto: Profimedia

Zadatak volontera je da spreče uznemiravanje jedinog preostalog para, ali i da drže ptice pod nadzorom.

- Kako bi zaštitili orlove krstaše, volonteri tokom sezone gnežđenja, od marta do jula, danonoćno čuvaju gnezda jer je krstaš veoma osetljiv na uznemiravanje, buku, pa čak i najmanje ljudske aktivnosti u širokom pojasu oko gnezda baš u tom periodu. Takve aktivnosti mogu da oteraju ptice sa gnezda i prekinu čitav proces gnežđenja. Naše prisustvo sprečava prilazak i zadržavanje u neposrednom okruženju gnezda. Zona zaštite je kilometar oko gnezda. Čak su i volonteri dovoljno udaljeni kako ne bi uznemiravali ptice – kaže Miškovićeva.

Prisustvo volontera je urodilo plodom jer je par dobio dva mladunca.

GEST ZA SVAKU POHVALU: Evo ŠTA SU uradile SRPSKE fudbalske sudije (FOTO)

Orao
Foto: Profimedia

Orao krstaš ili carski orao (Aquila heliaca) nazvan je prema mestu gde su ove ptice nekada svijale svoja gnezda – na stoletnim hrastovima koji su na sebi imali krst i koje je naš narod smatrao za svetinju.

Danas je orla krstaša lakše u Srbiji videti u muzeju, prepariranog nego u prirodnom staništu. Od 352 vrste ptica u Srbiji, njih je najmanje.

Orao krstaš je impozantna grabljivica koja je naseljavala široke predele Evroazije, a danas je među ugroženim vrstama. Sličan je surom orlu ali je manji, dužine do 83cm i raspona krila do 205cm. Ima ga u jugoistočnoj i srednjoj Evropi, kao i u zapadnoj i srednjoj Aziji. Naseljava predele do 1000 metara nadmorske visine, ne preterano pošumljene.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 1 Pogledaj sve komentare
брука's picture

брука

нема тога што срби неће да упропасте

3 | 0

SD info

SD kosovo

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
0 Beograd