fbpx
Skip to main content
Dejtonski sporazum

SRBIJA AKTIVIRA PO PRVI PUT SVOJE DEJTONSKO PRAVO! Vučićeva odluka za Republiku Srpsku ući će u ISTORIJU

Foto: Srbija Danas/Milana Pavković/Youtube Printscreen/Profimedia
Srbija ima pravo da traži izveštaj o radu.

Epilog sastanka rukovodstva Srbije i RS po pitanju imenovanja visokog predstavnika u BiH, mimo Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma, je da će Srbija tražiti od visokog predstavnika izveštaj o radu. Ona kao jedna od potpisnica Dejtona na to ima pravo, a to do sada nije koristila u praksi.

U BRISEL STIGAO NOVI NON-PEJPER ZA ZAPADNI BALKAN: Udružilo se pet evropskih zemalja, ovo je njihov plan

U BRISEL STIGAO NOVI NON-PEJPER ZA ZAPADNI BALKAN: Udružilo se pet evropskih zemalja, ovo je njihov plan

"IZUZETNO CENIM OVAJ ČIN" Premijer Češke poslao pismo predsedniku Vučiću, to je još jedan dokaz tesnih veza

"IZUZETNO CENIM OVAJ ČIN" Premijer Češke poslao pismo predsedniku Vučiću, to je još jedan dokaz tesnih veza

DA BI NAŠE ŽRTVE U JASENOVCU OSTALE UPAMĆENE, MI MORAMO DA POŠTUJEMO SREBRNIČKE: Treba da budemo drugačiji od ostalih

DA BI NAŠE ŽRTVE U JASENOVCU OSTALE UPAMĆENE, MI MORAMO DA POŠTUJEMO SREBRNIČKE: Treba da budemo drugačiji od ostalih

Politikolog Vojislav Savić kaže da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedvosmisleno najavio aktivniji angažman po ovom pitanju.

Srbija stala uz RS – aktivirala svoje dejtonsko pravo

- Ono što treba naglasiti je da Srbija ne radi ništa što joj po pravu ne pripada. Do sada su visoki predstavnici koristili nedostatak prakse da obaveštavaju zemlje potpisnice o svom radu što im je ostavilo slobodan prostor da tumače stvari na svoj način uz podršku određenih zemalja Zapada. Dakle, ukoliko Kristijan Šmit, novi visoki predstavnik "prođe" SB UN i dođe u Sarajevo, sigurno je da neće imati kao njegovi prethodnici lak zadatak kada je u pitanju nadzor njegovih aktivnosti od strane drugih država, a pre svega Srbije - kaže sagovornik.  

Dobro je da neko javno stane uz RS, napominje on, jer će se nadgledati rad nekoga ko do sada nije bio podložan oštrim revizijama i kontrolama. Takođe, i sam Aneks 10 vrlo je neodređen kada je u pitanju rad visokog predstavnika.

- Aneks uglavnom govori o nekim opštim mestima i komunikaciji sa sve tri strane. Ali, jasno piše u Dejtonskom mirovnom sporazumu da je visoki predstavnik dužan da komunicira sa sve tri strane u BiH, a do sada je bila praksa da komunicira samo sa predstavnicima Bošnjaka i sarajevskim establišmentom. Tako da su i njegova dela bila utvrđena uglavnom na unitarističkim idejama o BiH - navodi on.

Sefik Džeferović
Foto: Youtube/Printscreen

Džaferović ne zna šta priča

Sa druge strane, bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović izjavio je da Srbija nema nikakvih prava kada je reč o dolasku visokog predstavnika i da je jedina obaveza koju Srbija ima po Dejtonskom sporazumu da poštuje suverenitet i teritorijalni integritet BiH. Takođe, i da je prihvatanje predsednika Vučića da se sastane s političkim vrhom Republike Srpske - mešanje Srbije u unutrašnje stvari BiH.

Sagovornik na to odgovara:

- Uz dužno poštovanje moram da kažem da je Džaferović po svemu sudeći drugorazredni političar koji nije dorastao funkciji koju obavlja. Njegova izjava pokazuje elementarno nerazumevanje države u kojoj živi, naroda koji predstavlja kao i funkcije na kojoj se nalazi. Dakle, Srbija je potpisnik Dejtonskog sporazuma i tu nema ni reči o mešanju u unutrašnje stvari BiH - napominje on.

Milorad Dodik je nakon sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa najvišim zvaničnicima Republike Srpske i predstavnicima parlamentarnih stranaka u Srpskoj ponovio svoj stav da Kancelariju visokog predstavnika u BiH treba zatvoriti, kao i da RS nije antidejtonska strana u BiH.

Vremenska prognoza
Clear sky
17 Beograd