light rain
10°C
23.04.2024.
Beograd
eur
117.1661
usd
109.9635
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

SRBIJA ISPRATILA SVOG PATRIJARHA: Njegova svetost Irinej sahranjen u kripti Hrama Svetog Save (FOTO/VIDEO)

22.11.2020. 07:54 21:21
Piše:
Srbija Danas
Irinej
Irinej / Izvor: Foto: SD/Ilustracija
Patrijarh SPC Irinej sahranjen je danas u kripti Hrama Svetog Save, ujedno je i prvi sprski patrijarh koji je sahranjen u kripti.

Patrijarh Irinej preminuo je  20. novembra u 07.07 ujutru u Vojnomedicinskoj ustanovi na Karaburmi odakle je njegovo telo izneto posle podne u pratnji lekara i zdravstvenih radnika te ustanove koji su mu u "špaliru" isped glavnog ulaza na taj način odali poštu. Na tronu srpskog patrijarha bio je 10 godina (2010-2020).

"Vučić i patrijarh Irinej imali poseban odnos, čuli se telefonom iz bolnice"

"Vučić i patrijarh Irinej imali poseban odnos, čuli se telefonom iz bolnice"

ZVANIČNO JE ODLUČENO: Poznato ko će i kada govoriti na sahrani patrijarha Irineja

ZVANIČNO JE ODLUČENO: Poznato ko će i kada govoriti na sahrani patrijarha Irineja

"Prilikom ispraćaja patrijarha striktno pridržavanje mera": Sveti arhijerejski sinod uputio molbu svim vernicima

"Prilikom ispraćaja patrijarha striktno pridržavanje mera": Sveti arhijerejski sinod uputio molbu svim vernicima  

13:10
Patrijarh Irinej sahranjen je u kripti Hrama Svetog Save

Nakon liturgije koja je započela jutros u devet sati, održano je opelo patrijarhu Irineju. Posle završenog opela, usledile su besede predsednika Srbije Aleksandra Vučića, mitroplita Hrizostoma, srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika i starešina Saborne crkve u Beogradu protojerej-stavrofor Petar Lukić koje su odjekivale Hramom i ostavile vernike u suzama.

Odmah nakon beseda, sveštenici SPC zatvorili su kovčeg patrijarha Irineja nakon čega su gardisti spustili kovčeg srpskog patrijarha do njegove nove večne kuće, u samoj kripti Hrama Svetog Save gde je i sahranjen.

Patrijarh Irinej za života ostavio je amanet da želi da njegovo telo bude sahranjeno u Hramu Svetog Save te je postao i prvi srpski patrijarh sahranjen na ovom mestu.

13:05
Gardisti odneli kovčeg patrijarha u kriptu

Nakon beseda koje su govorene u čast patrijarha Irineja, sveštenicu su zatvorili kovčeg sa telom patrijarha Irineja koji su poneli gardisti do samog mesta u kripti. 

12:50
Beseda predsednika Vučića

- Ljubav je bila osnova vere počivšeg patrijarha Irineja, a njegova Srbija bila je ona koju je i sam stvarao - Srbija mira, Srbija koja razume i koja okuplja - rekao je danas predsednik Aleksandar Vučić.

On je u besedi na sahrani patrijarha Irineja, poručio da je počivši poglavar SPC sklopio oči onako kako je i živeo - u miru, sa sobom, Bogom, sa crkvom i ljudima.

- Taj život je imao jasne ciljeve: Boga, ljubav i Srbiju. I ne manje od toga, celokupan srpski narod, ma gde da živi. Njegov Bog je bio Bog razuma, onaj koji prašta, koji razume, koji voli. Bog svih nas, onaj koji ne deli, nego spaja, onaj koji nas uči i koji nas čuva - rekao je Vučić.

Kako je istakao, ljubav je bila osnova svake patrijarhove vere, i kao kod svakog pravog hrišćanina, bila je veća od svega ostalog, jer je dobro znao da su i vera i nada nemoguće bez ljubavi, bez srca koje se predaje i Bogu i ljudima.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Foto: Srbija Danas/Saša Džambić

- A njegova Srbija je bila upravo ona, koju je i sam stvarao. Srbija mira, Srbija koja razume, Srbija koja okuplja, koja pobeđuje radom i mudrošću, Srbija koja ne ume i nema potrebu da mrzi - ukazao je Vučić.

Predsednik je naveo i da je Hram Svetog Save, koji je patrijarh toliko želeo i završio, hram baš te i takve Srbije.

- Na mnogo načina, on je i bio i ovaj naš hram. Saborni, mudri, pun milosti i ljubavi. Pred njim, našim duhovnim ocem, mi se nismo delili. Pred njim nije bilo zađevica, zavisti, zlobe i mržnje - rekao je Vučić.

Počivši patrijarh sklopio je , kaže, oči i predao dušu Bogu, sa samo jednom željom, jednim amanetom, za sve koji smo ostali:

- Da njegov hram, njegov san, nikada ne porušimo. Da ostanemo ono što je stvarao, posvećen Bogu, ljubavi, Srbiji i srpstvu. Da verujemo, volimo i da to radimo zajedno, okupljeni u hramu mudrosti i mira - navodi Vučić.

Vučić je ukazao da je to velika obaveza za nas kojima je, kaže, uvek bilo lakše bilo da se delimo, nego da se okupljamo, da se svađamo, nego da se mirimo, da se mrzimo, umesto da se volimo, da se svetimo, mesto da praštamo.

- I mnogo hramova smo porušili, pre nego što nas je on ubedio da sagradimo ovaj. Hoćemo li ga, učeni njegovom mudrošću, sačuvati, nije više pitanje samo pristojnosti, nego i pitanje našeg daljeg opstanka - rekao je Vučić.

Upitao je da li ćemo znati, bez njega, njegove blage ruke i mirne reči, da ostanemo jedno, bez zlobe, verujući jedni drugima, razumevajući se i praštajući.

- Kada je, toliko puta, njegova svetost tvrdila da je to moguće, ja sam mu verovao. Vi ste mu verovali, svaki čovek u ovoj zemlji mu je verovao. Zato, verujem i danas. Da će njegovo učenje da ostane. Da ćemo nastaviti da gradimo, i hramove, i Srbiju. Da ćemo imati pameti, zajedničke ciljeve, istu veru i istu ljubav - poručio je Vučić.

Kada se gromada stene odvoji od planine, na njenom mestu ostaje večita praznina koju ni vekovi ne mogu popuniti, poručio je predsednik Srbije.

Upokojeni patrijarh Irinej ostavio je iza sebe delo vredno divljenja, poručio je Vučić i istakao da je patrijarh ujedinio srpski narod, kao i da je njegova najveća briga bila Kosovo i Metohija, a da je prema tom pitanju postupao racionalno i hladne glave, razumevajući tešku realnost i sve istorijske greške.

Vučić je, u obraćanju, kazao da je čelnik SPC obnovio duh jedinstva i zajedništva srpskog naroda.

- Srbiju i Srpsku nije odvajao jednu od druge. Rođeni Čačanin kojeg su svi prekodrinski Srbi voleli i poštovali. Zahvaljujući i njegovom angažmanu, molbama i molitvama nije bilo zađevica i svađa između Srba istočno i zapadno od Drine. Čuvali smo i brinuli jedni o drugima kao nikada u svojoj istoriji i pritom nikoga ne ugrožavajući - rekao je podvukavši da je patrijarh Irinej ostavio delo vredno divljenja.

Patrijarh je brinuo I o sudbini našeg naroda u Crnoj Gori, ne prihvatajući, i po tom pitanju je bio beskompromisan, podelu naših ljudi i našeg naroda po avnojevskim šavovima, iako je poštovao svaku od tako priznatih, novostvorenih država.

AV
AV / Izvor: Foto: Srbija Danas/Saša Džambić

Predsednik je rekao da je upokojenom patrijarhu najveća briga bila Kosovo i Metohija.

- I tu, i po tom pitanju, iako je deo života proveo u Prizrenu, postupao je racionalno i hladne glave, tražeći načine da sačuvamo, ili bar ne priznamo nezavisnost Kosova, razumevajući tešku realnost i sve istorijske greške koje smo počinili, ali je verovao i u narastajuću snagu srpske države i , ponekad, pomalo i naivno, njenu moć da ubedi svet da je za Kosovo i Metohiju dobro samo pravično i pravedno rešenje. Poštovao je zapadni svet i bio uverenja da će kad-tad razumeti Srbe i prihvatiti bar deo naših argumenata - objasnio je on.

Patrijarh Irinej, rekao je Vučić, suštinski je izgradio najlepši ne samo pravoslavni, već hrišćanski hram na svetu.

- Zajedno smo ovde bili mnogo puta i znam koliko je čekao dan kad će hram biti završen, koliko je energije i ljubavi uložio u to, a ja, ja sam spreman da kažem da njega nije bilo, gradili bismo ovaj naš hram još decenijama. On je taj koji je za ovaj hram rekao da je nova Sveta Sofija, da će biti najvažnije stecište pravoslavnih vernika u celom svetu. Voleo je Rusiju, predsedniku Putinu bio je beskrajno zahvalan za podršku u izgradnji ovog hrama i verovao u bliskost naših naroda - ukazao je on.

Vučić je istakao da je patrijarh Irinej zaslužan I za obnovu kulture sećanja.

- On je bio taj koji nas je okupio, kao pravi svetosavski duhovni vitez, oko borbe i žrtve našeg naroda. Sramotili smo se godinama, ćutali o patnji našeg naroda, činjenice zbog straha od političkih sankcija sakrivali od naroda, od sebe, dok Irinej, njegova svetost, to nije promenio. Zahvaljujući njemu, više nego bilo kome drugom, danas sa ponosom govorimo o junacima sa Košara, oni dobijaju svoje ulice, bulevare, spomenike. Ne stidimo ih se, kao što je to doskora bilo, već se njihovim delom ponosimo - rekao je on.

Podsetio je da se već šest godina sa patrijarhovim blagoslovom obeležava Nato agresija, “ne kampanja”, kako su nam neki u amanet ostavili, i da se ne plašimo da istinu kažemo u lice celom svetu, boreći se za mir i prijateljstvo i sa onim narodima koji su u toj agresiji učestvovali.

- Patrijarh Irinej blagoslovio je večno sećanje i svakogodišnje održavanje zajedničkog pomena Srbije i Srpske povodom strašnog zločina počinjenog nad krajiškim narodom, nad junačnim Srbima Krajišnicima. Zato svake godine uz suze i beskrajnu tugu obeležavamo stradanje našeg naroda u Oluji - dodao je on.

Vučić je istakao da je Irinej bio veliki patrijarh, navodehci da je pomirio I ujedinio podeljenu crkvu u Americi i izborio se za povratak oduzete imovine.

AV
AV / Izvor: Foto: Srbija Danas/Saša Džambić

- Uspostavio je partnerski odnos sa državom govoreći da ”država treba da radi svoj posao a crkva svoj”. Radeći tako jačali su i država, i crkva, na sreću naroda. Uspostavio je dijalog sa Vatikanom i ubedio papu Franju da Stepinac nije svetac - podsetio je on.

Iza patrijarha Irineja, prema rečima Vučića, ostaju obnovljene crkve, manastiri, bogoslovije i nikada snažniji dobrotvorni rad crkve od narodnih kuhinja do pomoći bolesnima.

- Završio je Hram Svetog Save, san devet srpskih patrijarha i beogradskih mitropolita, od mitropolita Mihaila, koji traje 125 godina. On ima sa čim da izađe pred Svetog Savu, svetog kneza Lazara i pred svoje prethodnike. A nama, i narodu, i crkvi, biće potrebno mnogo mudrosti da sačuvamo ono što nam je ostavio. Takvu Srbiju moguće je zastupati i na nebu i na zemlji. I dok on to nesebično bude činio u višim sferama, ovde, na zemlji, to možemo samo mi - podvukao je on.

Bezgranično poštovanje i ogromnu ljubav kod svoga naroda patrijarh je, kaže predsednik, stekao neprestano delajući sa patrijarhom srpskim Pavlom, stalnom spremnošću na žrtvu, duboko svestan učenja svetih otaca da bez velike žrtve nema velike ljubavi, a bez velike ljubavi nema ni velikih dela.

- Upravo ta ljubav podigla je iz pepela desetine i desetine razrušenih svetinja, i iz temelja digla nove hramove krunišući veru ovim velelepnim hramom u kome nas je danas okupio naš deda, naš patrijarh, da ga sa svečanom tugom ispratimo u Carstvo nebesko, gde ga sa radošću čekaju Sv. Simeon i Sv. Sava, Sv. Vasilije i Sv. Petar - dodao je on.

Zahvalio se patrijarhu i na svakoj reči kojom je sve nas podučio, na ljubavi koju je usadio u nas, na mudrosti koju smo pratili.

- Ostaće Srbija na tvom putu, svesna da je svaki drugi put put propasti, verna tvom delu, tvom hramu, okupljena oko tvojih ciljeva. To nam je obaveza, to nam je uslov, to nam je zajednička želja, od danas podeljena, a ista, na nebu i na zemlji - poručio je Vučić.

12:35
Govor Milorada Dodika

Presedavajući Prdsedništva BiH Milorad Dodik oprostio se danas nad odrom patrijarha Irineja poručivši da je on imao snagu i moć da sabere Srbe gde god oni živeli.

Okupljeni i danas, dodao je, ispunjavamo svešteničku želju patrijarha da se okupimo i budemo zajedno.

- Danas nas je sabrao njegov odlazak, a do sada su nas sabirali njegovi dolasci - rekao je Dodik.

Prisećajući se njegovih dolazaka u Banjaluku, Dodik se prisetio i njegovih reči da je za Republiku Srpsku i Srbiju najvažnije jedinstvo, ljubav u Boga, ljubav prema Otadžbini i čoveku.

Istakao je da u poslednjih 11 godina u Republici Srpskoj nije bilo veselja ni tuge, a da patrijarh nije bio prisutan, bez obzira na njegove obaveze.

- Bio je pastir svih naš. bio je neobično običan i skroman čovek, čovek blagih reči i čvrstih dela - poručio je Dodik.

Istoričari će, kazao je Dodik, svedočiti jednog dana da je patrijarh upravljao Srpskom crkvom u kompleksnom, složenom i zahtevnom vremenu.

Patrijarh je Crkvu izvodio na sigurno bez buke, živeo je tiho, rekao je Dodik i dodao da je to bio samo paravan iza kojeg se krio čovek koji nikada nije ustuknuo.

Ukazujući da je bio cenjen u celom pravoslavnom svetu, Dodik je istakao da je patrijarh vodio računa da, kako je rekao, naša crkva ne bude "kamen spoticanja", već akter pomirenja.

Dodao je da i Hram Svetog Save završen njegovom zaslugom nakon jednog veka, ali se on time nije hvalio, jer je to bio samo jedano od hramova u čijoj gradnji je učestvovao.

Milorad Dodik
Milorad Dodik / Izvor: Foto: Srbija Danas/Saša Džambić

- Njegov odlazak dolazi u izuzetno tškom trenutku za našu Crkvu, dok se nismo oporavili od odlaska episkopa Milutina i mitropolita Amfilohija. Godine će proći dok se takav gubitak nadomesti - rekao je.

Dodik je rekao i da je Srpska crkva naučila na iskušenja i nije joj bilo lako i izražio izrazio nadu da će arhijereji "upraviti kormila naše crkve u pravom smeru".

Istakao je i da patrijarh nije bio samo prijatelj Republike Srpske, već i njegov lični koji je svedočio nekim od najlepših trenutaka u njegovoj porodici, pa je zato, rekao, Irinejev odlazak, za njega lično veliki gubitak.

12:30
Govor prote Petra Lukića

- Danas možemo sa sigurnošću reći da se naš patrijarh bogatio na duhovnom putu, njegov osmeh bio je plod njegovog smirenja i ta blagost ga nije napuštala, i tako će ga narod pamtiti - rekao je Lukić.

- On je brinuo o svima kao pravi otac i pravi sin, njegovo poštovanje u narodu bilo je ogromno. Nije lako preuzeti kormilo SPC nakon patrijarha Pavla, a on je to uradio bez opterećenja, mada je bilo dela koja su opterećivala SPC. Još uvek se sećamo njegovih reči da će ceo njegov rad biti kao što je sam Bog rekao i onako kako treba - dodaje Lukić.

- Sve vreme on se trudio da svima pomogne, zato je bio primer smirenja, ljubavi i čestitosti - rekao je Lukić. 

Lukić
Lukić / Izvor: Foto: Tanjug/ Zoran Žestić

- Njegov iznenadni odlazak u bolnicu je zabrinuo sve nas, molili smo Boga da ode i da nam se vrati jer nam je kao takav bio potreban do dan danas. Ali, sada samo gospod zna zašto ga je pozvao sebi, zbog smirenja, razboritosti, iskrenog služenja Bogu... Sveštenstvo ga je poštovalo, i ne samo oni, nego svako ko ga je poznavao

- Dok mi tugujemo, on se raduje zbog susreta sa Bogom, zato, molite se za njega, i za sve nas, neka ti je večan spomen i Carstvo nebesko - rekao je Lukić.

12:25
Čitanje Kirilovog pisma

Mitropolit Ruske pravoslavne crkve Ilarion Alfejev pročitao je pismo ruskog patrijarha Kirila. U pismu se, između ostalog, navodi da je u ime arhipastira i pastira, monaštva i mirjana Ruske pravoslanve crkve izrazio saučešće.

- Bog je crkvi svetitelja Save darovao mudrog patrijarha koji je ceo svoj život posvetio njenoj duhovnoj brizi. Ispunjen hrišćanskom ljubavlju za ljude novoprosvetljeni patrijarh se ne štedeći svoju snaguuvek trudio da bude pored svoje pastve, radujući se sa radosnima i tugujući sa onima koji tuguju. I u poslednji čas svog zemaljskog života je podelio stradanja onih vernika čiji je život prekinula strašna epidemija - ističe se u pismu.

Kako se navodi u pismu, poslednje i neostvarena želja novoprestavljenog patrijarha bila je da osvešta hram Svetog Save u Beogradu.

- Završetak unutrašnjeg uređenja ovog hrama ući će u istoriju kao jedno od glavnih dostignuća njegovog patrijarhsluženja - kaže se u pismu koje je priočitao mitropolit Ilarion. 

12:17
Beseda mitropolita Hrizostoma

"Vaša svetosti, dragi oče i učitelju, oprosti nam, ako te bilo čime uvredismo i ako te nekada ne poslušasmo. Oprosti i blagoslovi ovaj Sinod kojem predade veliki teret. Oprosti nam što ne mogadosmo da te opslužimo u ovoj nesreći i što te ostavismo u bolnici. Neka ti je blagosloveno carstvo nebesko. Amin božiji"

Mitropolit dabrobosanski gospodin Hrizostom obratio se vernicima nad odrom blaženopočivšeg patrijarha Irineja.

- Evo nas neočekivano pored odra. Koliko juče je bio sa nama i neumorno radio i brinuo o Crkvi. Patio je i tugovao zbog najnovijih raskola i podela u našem pravoslavlju. Gle, iznenada nas zatiče vest o njegovom upokojenju. Punih deset godina predvodio je nas tiho, mudro i strpljivo ka carstvu nebeskom. Pokaza nam put kojim ćemo jednom svi poći. Trideset šest godina kao episkop svedočio nam je ljubav i dobrotu božiju, koja je isijavala iz njega. Crkva je prolazila kroz iskušenja, a on je ostao nepokolebljivi stub naše Crkve. Bio je dostojan naslednik učitelja Pavla, a to nije bilo lako ni jednostavno.

Iako smo, braćo i sestre, danas tužni zbog privremenog rastanka sa patrijarhom, pomolimo se bogu da patrijarhu bude blažen put kojim hodi u carstvo božije, u naručje oca nebeskog. Pre desetina godina, možemo reći od momenta rođenja, krenuo je putem koji ga je vodio i doveo do carstva božijeg - rekao je poručivši da tuga treba da preraste u radost zbog njegovog susreta sa svecima, a pre svih sa gospodom našim Isusom Hristom.

Putovao je, podseća, kroz burna vremena naše prošlosti, nažalost i naše sadašnjosti.

Ali se nije predavao niti malaksavao - rekao je.

Ujedno, podsetio je na to da je pre deset godina tražio da ne bude na mestu patrijarha istakavši da je bolestan čovek. Ipak, deset godina potom ostao je na čelu Crkve.

mitropolit Hrizostom
mitropolit Hrizostom / Izvor: Foto: Srbija Danas/Saša Džambić

- Naučio nas je kako strpljenjem da služimo jedinstvu i sabornosti naše Crkve. Pokazao se kao beskompromisni borac u očuvanju časti i ugleda Crkve i našeg naroda. Danas se privremeno opraštamo od njega, a njegovo telo predajemo zemlji. Težak je ovo gubitak. Pre 20 dana izgubismo dičnog i velikog mitropolita Amfilohija, a već danas patrijarha - rekao je podsećajući da ne treba gubiti nadu, već sakupiti hrabrost za dane koji predstoje: - Znamo da nas gledaju iz nebeskih visina.

Rekao je i da vernici osećaju njegovu ljubav, te da se oseća i zna da je svojim molitvama on danas na Kosovu ravnom i na Metohiji slavnoj, u Prizrenu, u Čačku, Nišu, Banjaluci, Moskvi...

- Zato ne tugujmo, braćo i sestre, kao oni koji nemaju vere, već se učimo od njega kako da živimo i radimo.

Dalje je nastavio drhtavim glasom.

- Vaša svetosti, dragi oče i učitelju, oprosti nam, ako te bilo čime uvredismo i ako te nekada ne poslušasmo. Oprosti i blagoslovi ovaj Sinod kojem predade veliki teret. Oprosti nam što ne mogadosmo da te opslužimo u ovoj nesreći i što te ostavismo u bolnici. Neka ti je blagosloveno carstvo nebesko. Amin božiji - izgovorio je na kraju obraćanja.

- Dragi naš patrijarše, oprosti nas i blagoslovi za sve što pogrešismo i poslušasmo, oprosti što smo te u ovoj pošasti samog ostavili u bolnici, oprosti nam i moli Boga za nas - rekao je mitropolit Hrizostom. 

12:15
Završeno opelo

Nakon završenog opela, slede besede predsednika Srbije Aleksandra Vučića, mitroplita Hrizostoma, srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika i starešina Saborne crkve u Beogradu protojerej-stavrofor Petar Lukić.

11:25
Počelo opelo

Počelo opelo patrijarha SPC Irineja, sveštenici se nalaze u centru Hrama, odmah pored kovčega patrijarha Irineja, a episkopi zauzimaju svoje mesto oko njih po činu koji služe.

Posle opela u produžetku liturgije od patrijarha će se oprostiti predsednik Srbije Aleksandar Vučić, mitroplit Hrizostom, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik i starešina Saborne crkve u Beogradu protojerej-stavrofor Petar Lukić.

10:50
Ruski mitropolit odao poštu

Sahrani patrijarha srpskog Irineja danas u Hramu Svetog Save prisustvuje šef delegacije Moskovske patrijaršije mitropolit volokolamski Ilarion. On je i predsednik Odjeljenja za spoljne crkvene veze Moskovske patrijaršije.

10:44
Predsednik Srbije uputio poslednji pozdrav i na svom Instagram profilu

Predsednik Srbije oprostio se i uputio poslednji pozdrav i zahvalnost patrijarhu SPC Irineju i na svom Instagram profilu "budućnostsrbijeav".

- Poslednji oproštaj od blaženopočivšeg patrijarha srpskog Irineja - reči su na Instagram objavi predsednika Vučić.

 Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje svetoj Liturgiji povodom upokojenja patrijarha srpskog Irineja, koja se služi u hramu Svetog Save. 

10:05
Predsednik Srbije poklonio se nad kovčegom patrijarha Irineja

Predsednik Srbije položio je venac na kovčeg patrijarha Irineja i poklonio se nad sandukom sa zemnim ostacima patrijarha Irineja.

AV
AV / Izvor: Foto: Tanjug/Tara Radovanović

 

AV
AV / Izvor: Foto: Tanjug/Tara Radovanović

10:00
Predsednik Srbije stigao u Hram

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u Hram Svetog Save gde će uputiti poslednji pozdrav i besedu u ime i čast patrijarha SPC Irineja. Sa predsednikom Srbije stigao je i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik koji se poklonio odru patrijarha Irineja.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Foto: Srbija Danas/Milana Pavković

Vučić je oko 10 sati stigao u Hram Svetog Save gde će patrijarh biti sahranjen i prisustvovaće drugom delu zaupokojene liturgije.

Planirano je i obraćanje presednika Srbije nakon opela preminulom patrijarhu Srbije.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Foto: Srbija Danas/Saša Džambić

09:40
Govor episkopa bačkog Irineja

Episkop bački Irinej održao je govor nakon liturgije upokojenja patrijarhu Irineju u Hramu Svetog Save.

- Naš patrijarh Irinej bio je delatni svedok svih reči jevanđelja, čovek mira, ovaploćenje mira, mironosac i mirotvorac među ljudima, a pre svega, u sopstvenom narodu, istakao je episkop bački Irinej u besedi, u okviru liturgije nad odrom počivšeg poglavara SPC.

- Svako od nas, od ljudi uzrasta u veru kakvu želi, u Hristovu veru, po blagodeti njegovoj i samo na taj način, kroz liturgiju, kroz sveto pričešće mi postajemo nosioci njega i samo tako možemo biti u veri jedni sa drugima - rekao je episkop bački Irinej.

- On nas sjedinjuje svojim stradanjem, svojom ljubavlju, svojom žrtvom od momenta kada je postojao greh kao uljez u istoriji roda ljudskog. Na početku padom nekih anđela, a posle i padom nekih ljudi. Ali samo kroz njega imamo pristup Ocu i Duhu svetome, ali se nama u čovečanstvu pojavljuje ogromna zabluda kada kažemo da se krstom ukida neprijateljstvo, i moramo da shvatimo da to nije stradanje, nego momenat u kome sami sebe podižemo i žrtvujemo sebe zbog drugih ljudi - rekao je on.

- Međutim, nije sada trenutak da vam pokazujem puteve kojima moramo ići, koji su toliko smisleni, i puni ljubavi, već vam predstavljam život našeh patrijarha koji sada leži pred nama i sprema se za put u sjedinjenje duše i tela. On je bio svedok mojih reči. Mnogi su spremni da po sebi, sudeći po drugima, osuđuju i rasuđuju. Tako je i naš patrijarh bio izložen sudovima i osudama koji nisu bili pravedni... Međutim, na našu sreću i na našu radost, ništa nije ista. Naš patrijarh, samo mu ime kaže, i ime po rođenju, i svešteno ime, bio je mirotvorac i među nama u crkvi, i prema narodu i prema životu. Proveo je od najradnije mladosti u službi narodu, crkvi i svetinjama, najpre kod nas, a kasnije u Crnoj Gori, na Ostrogu, kasnije postaje episkop u Nišu gde je obnavljao hramove i podizao nove, da bi na kraju bio poglavar naše crkve u vremenu koje nije bilo lakše u odnosu na sada - reči su episkopa bačkog Irineja.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

- Zato je bio omiljen kod većine ljudi, pogotovu kod onih sa duhovnom svešću, njegova ličnost je zračila lepotom. On je mogao ne samo da zaustavi hladnokrvnost, nego je uspevao da u njihove živote unese sreću i radost, u svakom dijalogu i susretu bio je iskren i dobronameran - dodaje on.

- Ja ću zaključiti sa dve, tri rečenice ovaj deo koji sam izneo pred vama. Njegova mekoća je bila njegova snaga, a uzdržanost je bila njegova mudrost. Mirna ruka patrijarha Irineja je bez retorike i pompe ćvrsto držala korene naše crkve, i čvrsto držao do toga da se ne odrekne srpskog naroda i naroda na Kosovu i Metohiji. Uživao je i poverenje, i ljubav svih svetitelja i arhijereja koja su došli sa svih strana sveta da odaju poslednju poštu patrijarhu Irineju. A oni koji nisu mogli da dođu, iz nama svima poznatih razloga, poslali su makar telegram saučešća - rekao je episkop bački Irinej.

- On nije umro, on spava, tim rečima ćemo završiti svaki govor o Irineju! Mi se sada molimo za dušu našeg patrijarha zbog očinske ljubavi koju je pokazivao našem narodu i zato ga ispraćamo više sa radošću nego sa žalošću - rekao je episkop bački Irinej na kraju besede.

09:30
Završena liturgija

Završena je liturgija upokojenja u Hramu Svetog Save nakon čega slede besede zvaničnika u čast patrijarha Irineja.

09:05
Vojska na ulazu u Hram

Na ulasku u hram stoje pripadnici garde Vojske Srbije, a veliki broj vernika pali sveće u maloj crkvi posvećenoj Svetom Savi, koja se nalazi pored hrama. Ispred hrama prisutan je veliki broj vernika. 

Hram
Hram / Izvor: Foto: Tanjug/Sava Radovanović

09:00
Počela liturgija

Liturgija za upokojenje počela je u 9.00 časova, u centralnom delu hrama, gde će biti izloženo telo patrijarha Irineja. Liturgiju služi mitropolit dabrobosanski Hrizostom, prisutne vladike i 16 sveštenika.

Hram Svetog Save
Hram Svetog Save / Izvor: Foto: Tanjug/Sava Radovanović

08:52
Srpski zvaničnici odali počast

Pre početka liturgije, u Hram Svetog Save stigli su premijerka Ana Brnabić, predsednik Skupštine Ivica Dačić, ministri Aleksandar Vulin, Nebojša Stefanović, Nenad Popović, Tatjana Matić, Vanja Udovičić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović, šef BIA Bratislav Gašić, predstavnici Grada Beograda, nadbiskup Stanislav Hočevar... Među prisutnima na liturgiji su i mandatar za sastav nove crnogorske vlade Zdravko Krivokapić, kao i ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović, te ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.

Ana Brnabić
Ana Brnabić / Izvor: Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Nebojša Stefanović
Nebojša Stefanović / Izvor: Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Ivica Dačić
Ivica Dačić / Izvor: Foto: Tanjug/Tara Radovanović

marko đurić
marko đurić / Izvor: Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Nenad Popović
Nenad Popović / Izvor: Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Sahrana
Sahrana / Izvor: Foto: Tanjug/ Zoran Žestić

Zdravko Krivokapić
Zdravko Krivokapić / Izvor: Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Vanja Udovičić
Vanja Udovičić / Izvor: Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Bocan-Harčenko
Bocan-Harčenko / Izvor: Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Radojičić
Radojičić / Izvor: Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

08:45
Završeno čitanje jevanđelja

U Hramu Svetog Save na Vračaru, gde je izložen kovčeg sa telom patrijarha Irineja, beogradski sveštenici završili su čitanje jevanđelja nad odrom poglavara Srpske pravoslavne crkve. 

08:30
Hor "Branko" iz Niša peva na sahrani Irineja

Crkveno-pevacka družina "Branko", hor osnovan pri Niškoj eparhiji pre 133 godine, pevaće danas na sahrani patrijarha Irineja.

Sam patrijarh odlikovao je hor Ordenom Svetog Save drugog stepena, a pevali su na ustoličenju dvojice patrijarha Pavla i Irineja. Hor je pevao širom sveta, a od 2009. godine pod pokroviteljstvom patrijarha, hor "Branko" domaćin međunarodnog festivala duhovne muzike "Muzički edikt". 

08:13
Sahrana na praznik Sv. Nektarija

Patrijarh će biti sahranjen na praznik Sv. Nektarija Eginskog, praznik koji je veoma voleo. 

08:10
Vernici pristižu u Hram

Vernici u sve većem broju pristižu ispred hrama Svetog Save. 

Obustavljen je saobraćaj u svim sporednim ulicama oko hrama Svetog Save.

vernici
vernici / Izvor: Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Još uvek se čitaju Jevanđelja nad odrom patrijarha, a tako je bilo i tokom čitave noći.

Hram Svetog Save
Hram Svetog Save / Izvor: Foto: Tanjug/Sava Radovanović

 

08:00
Građani se čitavu noć opraštali od Irineja

Građani su tokom čitave noći dolazili u hram Svetog Save kako bi odali počast preminulom patrijarhu Irineju 

Skroman put na carstvo nebesko

Kao episkop niški on je davne 1982. godine napisao testament i odabrao prigodnu odeždu, koju je želeo da mu obuku kada se upokoji. Tada nije ni slutio da će kroz neko vreme postati poglavar SPC.

Irinej
Irinej / Izvor: Foto: SD/Ilustracija

Međutim, kako pišu beogradski mediji, tu odeždu je poneo kada je 2010. iz Niša prešao u Beograd i bez obzira na to što je deset godina sedeo na tronu SPC, nije kupovao novu. Ni svoj tadašnji testament u međuvremenu nije mnogo promenio. Lične stvari poput sata, brojanica i knjiga namenjene su članovima njegove porodice, a skromna imovina ostavljena je Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Više o ovoj vesti možete pročitati klikom OVDE. 

Liturgija za upokojenje 

Liturgija za upokojenje počinje u 9:00 časova, u centralnom delu hrama, gde će biti izloženo telo patrijarha Irineja, i služiće je mitropolit dabrobosanski Hrizostom, prisutne vladike i 16 sveštenika.

Na liturgiji će besediti episkop bački Irinej.

Irinej
Irinej / Izvor: Foto: Srbija Danas/Saša Džambić

Zemne ostatke Patrijarha u grobnicu u kripti spustiće sveštenici iz Beograda.

Sveti Arhijerejski Sinod obavestio je sveštenstvo, monaštvo i verni narod da se tokom molitvenog ispraćaja blaženopočivšeg patrijarha Irineja u Hramu Svetog Save striktno pridržavaju mera, koje su zbog teške epidemiološke situacije u našoj zemlji propisali nadležni državni organi.

Na sahrani će govoriti predsednik Srbije Aleksandar Vučićć

 Patrijajarh Irinej biće sahranjen danas u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru, a kako je najavljeno, nad odrom patrijarha besediće episkop bački Irinej, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsedvajući predsedništva BiH Milorad Dodik. 

Irinej i Vučić
Irinej i Vučić / Izvor: Foto: Srbija Danas/Saša Džambić/Profimedia

Sinod: Prilikom ispraćaja patrijarha striktno pridržavanje mera

Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve saopštio je da će tokom molitvenog ispraćaja blaženopočivšeg patrijarha srpskog Irineja, u Spomen-hramu Svetog Save na Vračaru, biti striktno poštovane mera koje su zbog teške epidemiološke situacije propisali nadelžni državni organi.

Iz tog razloga, obezbeđen je direktan prenos, a Sveti sinod pozvao je sveštenstvo i vernike da umnože svoje lične molitve za pokoj duše patrijarha, kaže se u saopštenju. 

Posledice korona virusa dovele patrijarha Irineja do smrti

Podsetimo, srpski patrijarh Irinej primljen je 5. novembra u Vojno medicinski centar na Karaburmi u Beogradu. Dan ranije, konstatovano je da je pozitivan na korona virus.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

U četvrtak je došlo do pogoršanja opšteg stanja Njegove Svetosti Patrijarha srpskog gospodina Irineja, kao posledica COVID 19. Patrijarh Srpski Irinej preminuo je u petak u VMC Karaburma. 

Piše:
Srbija Danas
22.11.2020. 07:54 21:21