fbpx
Skip to main content
Ivana Marinković i Jelena Milutinović

Novinarke Srbije Danas ušle u ponoć u južni deo Kosovske Mitrovice uoči posete Vučića, evo šta im se tamo desilo (VIDEO)

Foto: Srbija Danas
Ekipa portala SrbijaDanas doputovala je na Kosovo i Metohiju uoči posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Po dolasku u Kosovsku Mitrovicu naše novinarke obišle su severni i južni deo grada

Čim smo prešli administrativni prelaz sačekala nas je takozvana kosovska policija. Rekli su nam da nas zaustavljaju zbog rutinske provere. Provera je zaista bila rutinska. Pogledali su nam dokumenta, i nastavili smo put Kosovske Mitrovice. Odmah po dolasku krenule smo u obilazak severnog dela. 

S obzirom na to da je već bilo oko 22 časa kada smo krenule u obilazak ulice su bile prazne. Svratile smo do lokalne prodavnice gde smo razgovarale sa prodavcem i ljudima koji su se tu zatekli. Tu nas je sačekalo upozorenje:

"Ne prelazite most. Ne idite u južni deo, nije bezbedno. Srbi ne zalaze u južni deo Mitrovice idete na spostvenu odgovornost", upozoravali su nas. 

Na pitanje da li Albanci prelaze u severni deo, dobili smo odgovor da je to čest slučaj: "Dolaze. Uvek dolaze kako bi provocirali Srbe. Ali navikli smo do sada na takvo njihovo ponašanje. Često se desi da Srbi u ovom delu ostanu i bez vode, jer nam Albanci iz južnog dela isključuju kada hoće. To je veliki problem. Međutim, ono što nas ohrabruje je poseta Vučića. Ovo je drugi put za kratko vreme da dolazi u ovaj deo i to nam mnogo znači".

Predsednik Srbije obratio se narodu: Idem na Kosovo i Metohiju, boriću se za Srbe do poslednjeg dana mandata

Bez obzira na upozorenja na koja smo naišle odlučile smo da ipak pređemo most i prošetamo i južnim delom. 

Bilo je oko pola sata pre ponoći kada smo stigle u ovaj deo. Ono što smo prvo ugledale su jake policijske snage koje stoje u južnom delu, odmah pored mosta. Nismo znale šta da očekujemo, ali nismo doživele nijednu veću neprijatnost. Kako smo zalezile dublje u grad sačekala su nas dobacivanja od strane grupe momaka, ali smo nastavile svojim putem. 

Interesantno je to da na ulicama nismo zatekle nijednu žensku osobu, već samo muškarce. I ovaj deo grada delovao mirno, a kratke snimke koje smo zabeležile na ulicama pogledajte na priloženim video-snimcima.

 

Pročitajte i:

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
16 Beograd