fbpx
Skip to main content
Helikopter

SRBIJA DOBIJA HELIKOPTERE!? Nemačka donira srpskoj vojsci flotu poslednje generacije

Foto: Profimedia
Višenamenski helikopteri rešavaće najsloženije operacije

Nemačka će Srbiji donirati, piše britanski vojni magazin "IHS Džejns difens vikli", pozivajući se na nepotvrđene izveštaje, četiri "Erbasova" vojna helikoptera tipa "H145M".

Kako navodi ovaj magazin, koji se bavi globalnim vojnim temama i aktivnostima vojne industrije, time bi srpska vojska imala flotu od deset ovakvih višenamenskih helikoptera, pošto će po ugovoru potpisanom 28. decembra Srbija od "Erbasa" kupiti šest helikoptera "H145M" za vojsku i tri za policijske snage.

Ministarstvo odbrane i MUP Srbije zaključili su sa kompanijom Erbas helikopters (Airbus Helicopters) ugovor za nabavku devet erbasovih helikoptera (H145M), saopštilo je nedavno Ministarstvo odbrane.

JEDINA ŽENA KOMANDOS! Popravlja helikopter, spasava živote

Kroz ovu nabavku Ratno vazduhoplovstvo i protiv-vazduhoplovna odbrana Vojske Srbije i helikopterska jedinica MUP Srbije, opremaju se poslednjom generacijom helikoptera za izvršavanje najzahtevnijih misija - transport, traganje i spasavanje, borbene misije, medicinska evakuacija, nadzor i osmatranje...

helikopter poleće
Foto: Profimedia

Pored predstavnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, MUP Srbije i predstavnika kompanija Erbas helikopters i Erbas grupe, ceremoniji potpisivanja ugovora prisustvovali su ministar odbrane Zoran Ðorđević, ambasadorka Francuske u Srbiji Kristin Moro i ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman.

Potpisani ugovor obuhvata: nabavku devet helikoptera H145M sa pripadajućim paketom logističke podrške (rezervni delovi, alati i dokumentacija), transfer tehnologije za održavanje i opravku nabavljenih helikoptera, zatim opremanje, obuku i sertifikaciju Vazduhoplovnog zavoda "Moma Stanojlović" kao centra za održavanje helikoptera "Gazela", kao i uključivanje Zavoda u remontnu mrežu kompanije Erbas helikopters.

POHVALA SRPSKIM VOJNICIMA: Oduševili i Federiku Mogerini

Ugovor predviđa i podršku srpskim kompanijama i naučno-istraživačkim institucijama u cilju pribavljanja relevantnih kvalifikacija i sertifikacija, uz jednovremeno traženje mogućnosti za angažovanje srpskih industrijskih kapaciteta i nabavku njihovih dobara i usluga.

Pročitajte i:

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
12 Beograd