Skip to main content
Ana Brnabić

FORMIRANA NOVA VLADA SRBIJE: Ministri položili zakletvu, "poklonili" se zastavi uz himnu (FOTO/VIDEO)

Foto: Tanjug/Rade Prelić
Uživo pratite sva dešavanja u vezi sa konstituisanjem novog saziva Vlade Republike Srbije

Narodna skupština Srbije danas bira novu Vladu, 16. od uvođenja višestranačja, a mandatarka Ana Brnabić izložila je svoj ekspoze. 

NEBOJŠA STEFANOVIĆ SE ZAHVALIO PRIPADNICIMA MUP: Puno sreće u daljem radu, da nastavite da se snažno borite!

NEBOJŠA STEFANOVIĆ SE ZAHVALIO PRIPADNICIMA MUP: Puno sreće u daljem radu, da nastavite da se snažno borite!

BIRANJE VLADE I POLAGANJE ZAKLETVE: Šta sve treba da znate o novoj Vladi i ko su "nova lica"?

BIRANJE VLADE I POLAGANJE ZAKLETVE: Šta sve treba da znate o novoj Vladi i ko su "nova lica"?

PREDSEDNIK SE DANAS U 13 SATI OBRAĆA NACIJI: Vučić o najnovijim merema za suzbijanje koronavirusa

PREDSEDNIK SE DANAS U 13 SATI OBRAĆA NACIJI: Vučić o najnovijim merema za suzbijanje koronavirusa

Tim u Nemanjinoj 11 imaće 24 člana - 23 ministra, od čega dva bez portfelja i premijerku Anu Brnabić.

Nakon polaganja zakletve, ministri su se "poklonili" zastavi Republike Srbije , a zasedanje se završilo uz himnu.

20:10
Položena zakletva

 Poslanici su položili zakletvu, čije je reči čitao predsednik Skupštine Ivica Dačić.

Nakon polaganja zakletve, oni su potpisali tekst iste, čime su i zvanično postali narodni predstavnici u Skupštini.

20:00
Izglasana nova Vlada Srbije

Skupština Srbije danas je izabrala novu Vladu, šesnaestu od uvođenja višestranačja u našoj zemlji.

Branka Ružića, za prvog potpredsednika Vlade i ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja

Branislava Nedimovića, za potpredsednika Vlade i ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Zoranu Mihajlović, za potpredsednicu Vlade i ministarku rudarstva i energetike

Nebojšu Stefanovića, za potpredsednika Vlade i ministra odbrane

Maju Gojković, za potpredsednicu Vlade i ministarku kulture i informisanja

Sinišu Malog, za ministra finansija

Anđelku Atanasković, za ministarku privrede

Irenu Vujović, za ministarku za zaštitu životne sredine

Tomislava Momirovića, za ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

Tatjanu Matić, za ministarku trgovine, turizma i telekomunikacije

Maju Popović, za ministarku pravde

Mariju Obradović, za ministarku za državnu upravu i lokalnu samoupravu

Gordanu Čomić, za ministarku za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog

Aleksandra Vulina, za ministra unutrašnjih poslova

Nikolu Selakovića, za ministra spoljnih poslova

Jadranku Joksimović, za ministarku za evropske integracije

Zlatibora Lončara, za ministra zdravlja

Dariju Kisić Tepavčević, za ministarku za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

Radimora Ratka Dmitrovića, za ministra za brigu o porodici i demografiju

Vanju Udovičića, za ministra omladine i sporta

Milana Krkobabića, za ministra za brigu o selu

Nenada Popovića, za ministra bez portfelja

Novicu Tončeva, za ministra bez portfelja.

19:45
Dačić: Parlament spreman za snažnu saradnju sa vladom

Predsednik Skupštine Ivica Dačić izrazio je danas zadovoljstvo što je bio deo vlade koju je vodila Ana Brnabić i naglasio da je ponosan na sve što je vladajuća koalicija uradila u poslednjih osam godina. Dačić je kazao da je koalicija SNS i SPS-JS uradila velike stvari za zaštitu nacionalnih i državnih interesa, da je ojačala spoljnopolitičku poziciju Srbije i doprinela stabilizaciji ekonomskih i političkih prilika. On je poželeo novom kabinetu mnogo uspeha i poručio da samo ujedinjena i stabilna Srbija može biti jaka.

Dačić je rekao da će Skupština zajedno sa premijerkom, vladom i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem dati ključni doprinos političkom jedinstvu i stabilnosti.

- Spremni smo za snažnu interakciju i saradnju sa vladom - poručio je Dačić.

Brnabić je rekla da od ovog saziva parlamenta očekuje da dobije mnogo dodatnih ideja, kao i da čuje šta je to što “tišti” građane na lokalu. “Obećavam vam da ćete uvek u vladi imati nekog ko vas sluša, odgovara na pitanja i podnosi izveštaj i o tim pojedinačim inicijativama. Hvala i biće mi i zadovoljstvo da u narednom periodu radim sa vama”, rekla je Brnabić.

19:25
Dačić pozvao poslanike da glasaju - glasanje će biti javno

- Sada je 19.22h, glasaćemo u 19.23h. Polaganje zakletve biće u 20h - rekao je Dačić: - 230 poslanika, odnosno da je prisutna većina i da postoje uslovi za glasanje.

19:10
Brnabić: Ekspoze je ambiciozan, ali realan

- Želim da se zahvalim svim poslanicima. Posebno sam ponosna i zahvalna, jer smo ovde u Skupštini danas posle mnogo vremena čula jednu konstruktivnu raspravu - rekla je Ana Brnabić i dodala:

- Mislim da će poslo mnogo vremena građani Srbije biti ponosni na svoje poslanike. Čula sam neke kritike da je ekspoze ambiciozan. Hoću da kažem da mi nikada nismo bili neambiciozni, bili smo izuzetno ambiciozni, ali ne i nerealni.

18:55
Jovanov: Vlada političkog i ekonomskog kontinutiteta

Poslanik Srpske napredne stranke Milenko Jovanov izjavio je da će ta poslanička grupa svim srcem podržati izbor nove vlade i ciljeve koje je postavila, jer je, kaže, to program koji je koalicija "Aleksandar Vučić-za našu decu" izložila građanima Srbije i dobila ogromnu podršku naroda.

Jovanov je u Skupštini Srbije zahvalio mandatarki Ani Brnabić na ozbiljnom i iscrpnom ekspozeo koji je podnela poslanicima, za razliku od nekih ranijih slučajeva kada su ekspozei podnošeni u dvadeset minuta.

- Kakvi su bili ekspozei, takve su bile i vlade i rezultati - rekao je on.

Jovanov kaže da se budućoj vladi ne daje "ni 100 sekundi”, a ne 100 dana, da se ministri upoznaju sa konkretnim poslom, navodeći da su odmah počeli strahoviti napadi na svakog od kandidata za ministra.

Kako je rekao, to pokazuje da neki političari nemaju nameru da menjaju svoje ponašanje i način bavljenja politikom, već da će nastaviti da ličnim optužbama zamenjuju činjenicu da nemaju politiku.

- Druga vrsta kritike bila je da nova vlada, ni skupština nemaju legitimitet, iako se legitimitet ne određuje saopštenjima političkih stranaka nego odlukama naroda na slobodnim izborima”, rekao je Jovanov.

Poslanik SNS je kazao da je važno što je mandatarka naglasila da će ovo biti vlada političkog i ekonomskog kontinuiteta, ne samo sa prethodnom vladom, nego sa vladom iz 2014.godine na čijem je čelu bio Aleksandar Vučić, a koja je, kako kaže, udarila temelje čvrste i stabilne politike koja se danas vodi.

Podsetio je da je ta vlada posle dugo vremena vratila čoveka u centar političkih zbivanja i koja je na mudra način pristupala međunarodnoj i regionalnoj politici, vodeći se interesima države Srbije

- U tom periodu je počelo vraćanje nacionalnog dostojanstva, nečega što je bilo davno zaboravljeno i prokazano u državi Srbiji. To je bila vlada koja je počela da menja ustaljenu priču u region, da je uvek i za sve jedina kriva Srbija - rekao je Jovanov.

Ocenio je da je ova vlada već postigla jednu pobedu, a to je da je po broju žena u vladi, što je primetio i Blumberg, i po tome podigla Srbiju na najviši nivo kada je u pitanju učešće žena u izvršnoj vlasti.

Jovanov je rekao da borba protiv korupcije i kriminala mora da bude energično vođenja, da ne može i ne sme nikom da se gleda kroz prste, jer je to, istakao je, borba za državu Srbiju.

On je istakao da je pitanje KiM izuzetno bolna i teška tema za koju će nam trebati i strpljenja i snage na unutrašnjem i spoljnom planu.

- Posebno je važno da nastavimo borbu za zdravlje stanovništva i da se nastave ekonomske reforme, kao i da se svih šest ciljeva ostvari - rekao je Jovanov.

17:00
Nastavljena rasprava, Tončev podneo ostavku

Skupštinska rasprava nastavljena je posle pauze, konstatacijom da je poslanik SPS Novica Tončev, koji će u novoj vladi Srbije biti ministar bez portfelja, podneo ostavku. Njegovo mesto popuniće prvi sledeći kandidat sa liste SPS-a.

15:40
Imamović: Nećemo glasati za vladu kontinuiteta

Poslanik Ujedinjena dolina-SDA Sandžaka Enis Imamović rekao je danas da ta poslanička grupa neće podržati vladu, upravo zato što je to vlada kontinuiteta.

- Mi kao kontinuitet vidimo progon neistomišljenika, gušenje građanskih sloboda, gušenje slobode medija, brutalni obračun sa svima koji misle drugačije - rekao je Imamović u Skupštini Srbij-.

14:45
Završen prvi deo rasprave, nastavak u 15 časova

U Skupštini Srbije završen je prvi deo rasprave o izboru nove vlade i proglašena pauza, a nastavak sednice očekuje se u 15 časova.

Predsednik republičkog parlamenta Ivica Dačić je ranije danas najavio da će glasanje biti večeras oko 20 časova, posle čega će premijerka i ministri položiti zakletvu.

Tokom rasprave šef poslaničke grupe Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Balint Pastor rekao je da će ta stranka podržati drugu vladu Ane Brnabić od koje očekuju da bude vlada kontinuiteta koja, kako kaže, treba da doprinese stabilnosti društvenih prilika i do toga da država može da se suoči sa zdravstvenim, ekonomskim i bezbednosnim izazovima.

Pastor je rekao da SVM očekuje odlučniji stav vlade u suočavanju sa izazovima migrantske krize i da će učiniti sve da se građani Srbije osećaju bezbedno što, kako je naveo, trenutno nije slučaj u svim mestima, pre svega, na severu Vojvodine gde je povećano prisustvo migranata.

Skupština Srbije
Tanjug/​Sava Radovanović

On je kazao da je rešenje u većem prisustvu policije na terenu, čuvanju južne granice Srbije i kontroli ulaska migranata u zemlju i njihovog kretanja.

- Pogođen je čitav Severnobački, Zapadnobački i Severnobanatski okrug gde se migranti šetaju ulicama, terorišu lokalno stanovništvo…Mađarskoj zajednici ne smeta prisustvo policije i vojske, mi bismo voleli da bude i veće, da bi se građani osećali bezbednije - kazao je Pastor.

Izrazio je zadovoljstvo zbog formiranja Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog i poželeo uspeh u radu Gordani Čomić koja će voditi taj resor.

Šef poslaničke grupe SPAS Marina Raguš pozvala je sve u Srbiji da daju šansu novom parlamentu i vladi u, kako je rekla, teškom vremenu kada se borimo za svaki život, za to da plate i penzije budu isplaćene na vreme i kada se ne može pretpostaviti šta će ostati od privrede posle krize izazvane epidemijom virusom korona.

- Biće vam teže nego u prethodnom mandatu i na početku krize. Moram da kazem da ste se vi kao premijer, predsednik Srbije i vladajuća stranka izvanredno snašli. Jeste grešili, verovatno ćete i grešiti, kao i svi, ali to je normalno, jer smo samo ljudi, nismo bogovi - rekla je Raguš obraćajući se premijerki.

Raguš je rekla da je na budućoj vladi velika odgovornost i da bi dobila podršku SPAS-a i da nisu dobili resor, jer je , kako je istakla, ovo trenutak kada samoljublje, lične i partijske interese treba staviti po strani i tražiti jedinstvo.

Skupština Srbije
Tanjug/​Sava Radovanović

Dodala je da je lista SPAS kandidovala najboljeg za resor zadužen za demografiju i brigu o porodici i izrazila uverenje da će Ratko Dmitrović dati maksimum i iznendati rezultatima.

Šef poslaničke grupe SPS Ðorđe Milićević je rekao da su građani na izborima 21. juna prepoznali prave vrednosti i jasno rekli kakvu Srbiju žele i istakao da ova vlada ima ogromno poverenje i podršku građana koji, dodao je, od nje puno očekuju.

- Očekuju odgovoran i ozbiljan odnos i ne može i ne sme da postoji viši interes i cilj od onoga što je interes građana - rekao je Milićević.

Ekspoze koji je na početku sednice izložila mandatarka za sastav nove vlade Ana Brnabić ocenio je kao jasno definisan program i ciljeve, koji se odnose na šest ključnih tačaka.

Milićević je istakao da je nova vlada reformska vlada za teško vreme koja će, dodao je, uspeti da odgovori na izazove vremena.

- Dobro je što ste podigli lestvicu i postavili nove zadatke, jer je to dobro za budućnost Srbije i njenih građana - rekao je Milićević.

Između ostalog, naveo je da je važno što je pitanje Kosova i Metohije vraćeno na dnevni red i dodao da je danas svima jasno da nema rešenja i kompromisa bez Srbije.

Dodao je da je jedan od ključnih spoljnopolitičkih ciljeva Srbije punopravno članstvo u EU, ali i da nastavi da jača prijateljske dobre odnose sa Kinom, SAD, Rusijom i brojnim drugim državama jer je, dodao je, pandemija korona virusa, pokazala da kada je teško možemo da se oslonimo na sopstvene resurse, ali i na tradicionalno prijateljstvo sa drugim državama.

12:45
Poslanik Branimir Jovanović istakao da SDPS podržava novu Vladu

Poslanik Branimir Jovanović (SDPS) na početku svog izlaganja istakao je da će ova poslanička grupa podržati novu vladu.

- Podrazumeva se da ćemo glasati za izbor nove vlade, jer se program zasniva na onim načelima koje podržavamno i potrebmno je da ih sada realizujemo u praksi, a za to imamo dobru osnovu. Srbija je sada stabilna država i nova vlada treba da nastavi utabanom stazom. Najveća očekivanja građana su na ekonomskom planu i na nama je da nastavimo ekonomske reforme - rekao je Jovanović i dodao da Srbija i regionu zauzima prvo mesto po broju stranih investicija.

12:25
Poslanicima se obratio Dragan Marković Palma (JS)

Lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma istakao je da ta stranka nije tražila ministarske funkcije. 

- JS nije tražila ministarske funkcije, kao što nismo tražili od 2008. godine otkad smo u kolaciji sa SPS. Ja sam pokazao da za Srbiju može da se radi iako se nema fotelja. Nikada se nije desilo da stabilnost dinara bude u kontinuitetu više od osam godina, a to znači da korisnici kredita mogu slobodno uzeti kredit, da se rata za otplatu kredita ne povećava nego je ista kao i pre šest, sedam godina. To je jedan od glavnih razloga zašto glasamo za novu vladu. Zdravstvo nije pobedilo koronu, ali se dobro nosilo sa njom. Najveća očekivanja građana su na ekonomskom planu i na nama je da nastavimo reforme. Vidimo da se plate povećavaju iz godine u godinu. Vlada je pokazala odgovornost i uspela je da izbalansira da zaposleni imaju veće zarade, a da privreda nastavi normalno da funkcioniše. Mi ćemo glasati za novu vladu- istakao je on. 

12:15
Premijerka Brnabić odgovorila Kamberiju

Nakon izlaganja narodnog poslanika Kamberija pravo na repliku iskoristila je premijerka Ana Brnabić. 

- Razumem da ste vi izabrali da se bavite politikanstvom i da govorite o političkim floskulama. Ipak, ja mislim da bi i za Albance i Srbe bilo bolje da ovde nastavimo da govorimo o kvalitetu života. Takođe mislim da bi bilo mnogo bolje da se ne vraćamo u prošlost - rekla je Ana Brnabić i istakla da u Skupštini nema diskriminacije.

Skupština Srbije
Tanjug/​Sava Radovanović

Ona je naglasila da je zahvaljujući predsedniku Vučiću došlo do normalizacije odnosa sa Albanijom i da je upravo on prvi pozvao na istorijsko pomirenje Srba i Albanaca.

- O tom čoveku vi pričate na taj način na koji pričate. To pokazuje da vas ne zanima kvalitet života Albanaca na jugu Srbije. To je čovek koji je pokrenuo interni dijalog, za šta su ga mnogi ovde radikalni, kao što ste i vi radikalni, optužili za izdaju.

Premijerka je istakla da je uvek za dijalog, ali je problem što Kamberi ne želi dijalog, već da se bavi politikanstvom.

11:50
Prvi izlaže Šaip Kamberi (SDA)

Prvi u Skupštini nakon ekspozea, izlagao je Šaip Kamberi (Ujedinjena Dolina- SDA Sandžaka), predstavnik Albanaca sa juga Srbije. On je na početku rekao da je diskriminisan, a zatim negativno govorio o kandidatima za članove nove Vlade. 

Nakon njegovog izlaganja poslanici Milenko Jovanov i Vladimir Đukanović su upozorili na povredu poslovnika.

11:45 
Ana Brnabić završila predstavljanje ekspozea, poslanici raspravljaju o kandidatima

Nakon što je mandatarka Ana Brnabić završila izlaganje ekspozea, poslaničke grupe dobile su reč da se izjasne o predstavljenom planu i programu, kao i o kandidatima za budući saziv Vlade Srbije. 

Predsednik Narodne Skupštine Ivica Dačić obavestio je javnost da će se prema proračunima polaganje zakletve budućih ministara održati u 20 časova. 

11:28
Izbori 2020. godine

- Poštovani poslanici, na izborima 2020. godine lista Aleksandar Vučić "Za našu decu" osvojila je najveći broj glasova građana i veliko poverenje koje se ne sme izneveriti. Mi ćemo nastaviti da vodimo ono što ja zovem politikom aktivnog ubrzavanja, proširujemo i poboljšavamo odnose sa svim ostalim političkim partnerima i zemljama. Zato ćemo dalje temeljno raditi na regionalnoj saradnji, na implementaciji inicijative "Mini Šengen", a pored toga Vlada Srbije nastaviće da radi i ostvaruje interes na status Srba i Srba u regionu na sve prava priznata međunarodnim pravom za sve naše građane širom zemlje i regiona - rekla je Ana Brnabić.

- Republika Srbija spremna je da odbrani svoju državu na čemu će nastaviti da investira i radi, naporno, kako bi imala mnogo više uspeha jer mi moramo da čuvamo mir i to po svaku cenu. Mir i stabilnost je svedok svega što smo stvorili, oni će dalje jačati našu zemlju - dodala je Ana Brnabić.

- Poštovani članovi Vlade, i mog tima, mi moramo da nastavimo da gradimo nove puteve, da imamo nove ciljeve, da regulišemo škole, zdravstvenu zaštitu, kako doći do nje iz bilo kog dela Srbije... Kakve su plate i penzije... Zaista moramo da vodimo računa kako svuda u svetu naši građani zaista žive - rekla je Brabić.

- Mi smo tu zbog naših građana, mi slušimo njima, ne smemo biti zauzeti za njihove probleme i potrebe. Ova Vlada mora da nastavi da gradi od Srbije pobednika, jer tek sada stvaramo pobede u različitim sferama poslovanja - dodala je premijerka.

- Ukoliko danas dobijemo vašu podršku, mi ćemo imati 21 ministarstvo na koje smo jako ponosni, a ostale građane, članove Skupštine pozivam da prate rad ministarstva kako bi videli da li su građani zadovoljni svojom odlukom, onim što su nam poručili, a to je da radimo energičnije i bolje - rekla je Ana Brnabić.

Premijerka je narodnim poslanicima za potpredsednike Vlade predložila sledeće kandidate: 

Vlada Srbije
Vlada Srbije
Foto: SD/Ilustracija
 

Premijerka Ana Brnabić zahvalila se građanima Srbije, poslanicima, predsedniku Srbije i narodu na poverenju.

- Ne zaboravite da smo odgovorni Skupštini i da su oni ti za koje mi radimo, mi smo zemlja modernog obrazovanja i infrastrukture, zemlja pobednik, zemlja perspektive i za to svako od nas mora da da i da svaki dan radi za naš narod i našu Srbiju. Živela Srbija! -poručila je Ana Brnabić za kraj govora.

11:14
Zaštita životne sredine

- Zahvaljujući svemu onome što se dešavalo od 2014. godine pa do danas, mi moramo da vodimo računa o zaštiti životne sredine, ulaganja i zaštita su jako važna za ovaj resor, mi moramo najmanje 320 prečišćivača za prerađivanje otpadnih voda. To su velika ulaganja, velike investicije, ali mi moramo da damo sve od sebe da smanjimo deponije i smetlišta, moramo da rešimo ovo pitanje jer nema kvalitetnog života ako se ovo pitanje ne reši. Ovo su investicije koje su jako skupe, ali mi ovo sada moramo da uradimo. Što se energije tiče, ovaj sektor je ključan za sve ono što moramo i što treba odraditi. Radimo na proširenju svih smetlišta, trudimo se da povećavamo i stimulišemo energetsku sfikasnost i ceni energije u Srbiji, započeli smo izgradnju za obnovu na elektrani "Nikola Tesla" - rekla je premijerka Ana Brnabić.

- Ovaj projekat ima veliki potencijal, a naš cilj je da forimiramo strateškom partnerstvo koja će u Srbiji pokrenuti proizvodnju električnih baterija, ili hibridnih električnih letećih automobila i zato na ovome moramo na ovome da radimo - dodaje ona.

- Dodatni potencijal je tad da kada sklopimo ugovore sa potencijalnim kosrisnicima, tada će krenuti pravi razvitak na ovim poljima. Ovo će biti važno ne samo zbog pomoći u budžetu, već i na polju socijalne politike - navodi Ana Brnabić. 

11:42
"Ogroman potencijal turizma"

 - Naši ljudi ostaju u Srbiji, to je znak da turizam napreduje, ostaju da letuju i zimuju u našoj zemlji i našim prelepim destinacijama - istakla je premijerka Ana Brnabić.

11:15
Jasni ciljevi nove Vlade

"Svaki ministar će u svom resoru imati svoje prioritete"

U ekspozeu pred poslanicima, naglasila je da je neophodno da se gradi dalje na postignutim rezultatima, a svako od ministara će, u svom resoru, imati svoje prioritete, dok će vlada imati osnovne pravce delovanja. Brnabić je istakla je da je prvi cilj borba protiv virusa Kovid 19 i jačanja našeg zdravstva. 

Drugi prioritet je očuvanje vitalnih interesa srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Treći cilj je, kako je podvukla, borba protiv organizovanog kriminala i sveobuhvatni rat protiv mafije, dok je četvrti prioritet očuvanje nezavisnosti i samostalnog odlučivanja Srbije. 

Zatim, peti prioritet novoj vladi su vladavina prava i ubrzanje reformi na našem evropskom putu, a šesti dalje ekonomsko jačanje Srbije. Ukazala je da je kao premijer Srbije 2014. godine, Aleksandar Vučić započeo transformaciju naše zemlje. 

- Do 2017, kada sam kao mandatar predstavljala program za rad Vlade, ova prva (i najteža) faza transformacije je već dala očigledne rezultate. Srbija je postigla finansijsku i makroekonomsku stabilnost, značajno je smanjena nezaposlenost (na 13 odsto), počeo je da se vidi oporavak ekonomije (rast u 2016. je bio 3,3 odsto) - podsetila je ona. 

Brnabić je navela da je Srbija značajno poboljšala uslove poslovanja što se videlo kroz skok na Duing Biznis listi Svetske banke i po tome što su strane direktne investicije u Srbiji 2017. već dostigle 2,6 milijardi evra. 

10:30
"Modernizacija i rekonstrukcija Srbije"

- Ova Vlada mora da radi mnogo brže i mnogo kvalitetnije! Građani Srbije još uvek nisu osetili šta znači uspeh Srbije i kakva je situacija i šta su političari učinili. Da li njihova deca imaju kako da odu do škole, da li su im putevi sređeni, da li mogu brzo da odu do lekara, da li imaju dovoljno para u novčaniku, kakva su im sela i da li njihova deca imaju internet - istakla je Ana Brnabić.

- Gradimo koridore, auto-puteve, bolnice, uskoro završavamo i brze saobraćajnice, započeli smo radove na brzoj pruzi Beograd-Novi Sad, gradi se Fruškogorski koridor... Sve je to važno za naše građane! Izdvajamo sredstva za obilaznice sa novim mostovima, 2023. godine počinje izgradnja puta vožd Karađorđe. Nastavljamo rekonstrukciju i modernizaciju železničke mreže, počinjemo rekonstrukciju barske pruge, biće gotova dokumentacija za dispičarski centar koji će upravljati celokupnom železnicom - istakla je Brabić.

- Program "2025." biće zvezda vodilja o našem radu kada govorimo o kvalitetnim projektima, moramo da povećamo produktivnost našoj firmi, mi sada rastemo 1.1 odsto godišnje, a da bi porasli za 1 poen više, i produktivnost se mora povećati duplo. Stvaramo strategiju razvoja i za ove oblasti, sve strategije imaju identične probleme, ali mi radimo na njihovom rešenju, stimulišemo preduzetništvo - rekla je Ana Brnabić.

Govoreći o projektima koji su obaveza nove vlade, ona je ukazala program "Srbija 2025".

- To je program konkretnih oblasti i lista konkretnih projekata vrednih blizu 14 milijardi evra na kojima će Vlada raditi kako bi do kraja 2025. godine stigli do zacrtanog cilja: 900 evra prosečne plate u Srbiji i između 430 i 440 evra prosečne penzije. To su projekti koji će u svakom smislu značiti mnogo bolji kvalitet života za sve naše građane - rekla je Brnabić, a potom navela sve infrastrukturne projkte na kojima se radi.

- Srbija će prvi put u svetu imati jedinstven sistem prosvete kako bi adekvatno odgovorila na sve uslove i potrebe naše zemlje. Važno je da uvedemo dualno obrazovanje. U prethodnom mandatu smo se intenzivno bavili ovim pitanjem, izmenili smo uredbe kako bi ljudi iz dijaspore mogli da se vrate u Srbiju i uključe se u srpsko društvo - rekla je Ana Brnabić.

- Pored puteva koje smo izgradili i koje gradimo, važno je da gradimo i digitalne puteve. U 21. veku, internet je ljudsko pravo, kao struja i voda, zato svima moramo obezbediti jednake šanse za obrazovanje, za učenje, za napredak i razvitak. Kako bi stimulisali preduzetništvo, mi smo 2018. godine uveli pomoć za sve one koji žele da sami otvore svoje firme, ili starijima koji su na birou koji ne mogu da nađu posao, za te olakšice prijavio se veliki broj ljudi. Mi zato sada u ovom segmentu zauzimamo veoma visoko mesto u odnosu na druge zemlje. Mi samo moramo da se trudimo da u saradnji sa omladinskim zajednicama radimo na pružanju i unapređenju mladim ljudima priliku da se ostvare kao preduzetnici. Omladinsko preduzetništvo zaista je mnogo važno u našoj zemlji - istakla je premijerka Ana Brnabić.

Ana Brnabić
Ana Brnabić
Foto: Tanjug/ Nikola Anđić

- Start-ap preduzeća takođe su jako bitna, mi ćemo zato nastaviti da radimo na njima zato što je naš cilj da 2025. godine otvorimo što više start-ap firmi i da se njihov rad poveća - dodala je premijerka.

- Moramo da nastavimo da ulažemo u istraživanje i razvoj, to smo već počeli, ali i u ovoj vladi moramo da nastavimo da radimo - naglašava Ana Brnabić.

- U momentu korona krize, mi smo nastavili da izvozimo i sirovine i proizvode te smo pomogli svima u našem regionu. Naša poljoprivreda mora da bude održivija, otporna na nepogode... Uložili smo i ulažemo u sisteme za navodnjavanje, kada smo počeli da se bavimo poljoprivredom samo 2 osto poljoprivrednih površina bilo je prekriveno sistemom za navodnjavanje - rekla je Brnabić.

- Otvorili smo 2017. fond EU za podršku poljoprivrede, ali ono što je najvažnije, to je novi zadatak na koji moramo da stvaimo mnogo više fokusa i pažnje, a to je da radimo mnogo više na sektor prehrambeni sektor i poljoprivredni sektor - rekla je premijerka Ana Branabić.

Brnabić je rekla i da su plate zdrvatstvenih radnika prioritet.

- Do 2013. godine, plate u zdravstvu su bile sramno male. Plata doktora specijaliste iznosila je 67,540 dinara, dok je plata medicinske sestre iznosila svega 32,454 dinara. Do 2020. godine, uspeli smo da plate doktora specijalista povećamo 57 odsto, a plate medicinskih sestara 67 odsto. I ovo je daleko od dobrog i dovoljnog, ali je mnogo bolje nego što je bilo - rekla je ona u svom ekspozeu.

Govoreći o političkim izazovima, Brnabić je pre svega navela Kosovo.

- Ova Vlada će imate ogromne političke izazove i ovde pre svega mislim na naše odnose sa Prištinom, nastavak dijaloga o normalizaciji i probleme u uspostavljanju Zajednice srpskih opština od koje, da budem sasvim jasna, mi nećemo odustati. Mi držimo našu reč, mi stojimo iza našeg potpisa, i to očekujemo i od drugih kako bi u dobroj veri nastavili dalje razgovore - navela je ona, i dodala da će prioriteti biti nastavak vođenja pregovora, unapređenje ekonomskog razvoja i uslova života srpskog stanovništva na KiM i podrška povratku interno raseljenih lica - navodi Ana Brnabić.

Kako je dodala, u ovoj borbi, bezbednosne službe se moraju posebno baviti bezbednošću predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je, kako je rekla, objavio i pokrenuo rat protiv ove mafije.

- Svedočimo svaki dan najmonstruoznijim i najbezobzirnijim napadima na njega i njegovu porodicu samo i isključivo sa jednim ciljem: da ga dehumanizuju i kriminalizuju do te mere da svaki napad na njega - verbalni ili fizički - postane očekivan i razumljiv - navela je Brnabić.

Rekla je i da je priritet borba protiv mafije, "koja je pomislila da je jača od države i da može da upravlja ovom državom".

- Naš posao je da pokažemo da je država uvek jača, da sa institucijama nema igranja, da se nikakve veze između predstavnika institucija i kriminalaca neće tolerisati i da od njih niko neće biti zaštićen.

10:20
"Srbija mora da napreduje i bude brža"

- Pred nama su teški dani i teška zima i još jedna teška godina u kojoj ćemo morati da nastavimo ovu borbu. Očekujemo da će svet tek 2022. godine moći da se vrati u nekakvu normalnost, a da će se u ekonomskom smislu svet od ove krize oporaviti tek 2029. godine s tim što će tada odnos snaga u svetu verovatno biti mnogo drugačiji. U svemu tome, Srbija mora da nastavi da napreduje i mora da napreduje još brže - rekla je Brnabić.

10:10
Šest ciljeva nove Vlade

Brnabić je naglasila da će svako od ministara u svom resoru imati svoje prioritete, ali da će Vlada imati osnovne pravce delovanja, konkretno šest ciljeva o kojima ćemo posebno voditi računa.

- To su: borba protiv virusa COVID-19 i jačanje našeg zdravstva, očuvanje vitalnih interesa srpskog naroda na Кosovu i Metohiji, borba protiv organizovanog kriminala i sveobuhvatni rat protiv mafije, očuvanje nezavisnosti i samostalnog odlučivanja Srbije, vladavina prava i ubrzanje reformi na našem evropskom putu, i dalje ekonomsko jačanje Srbije - rekla je premijerka.

10:05
Brnabić počela da izlaže ekspoze

- Poštovani predsedniče Narodne skupštine, poštovani narodni poslanici, poštovani građani i građanke Srbije. Drugi put u životu imam čast i zadovoljstvo da predstavim plan i program Vlade i tražim podršku za ovaj program kako bismo nastavili naš rad i kako bismo uticali na bolji položaj svih građana Republike Srbije. Srbija je mnogo drugačija nego te 2017. godine i fundamentalno drugačija nego te 2014. godine. Srbija je danas dosta drugačija zemlja nego te 2017. godine, ako mogu tako da kažem, Srbija je prestala da bude zemlja koja niže istorijske poraze i postala je zemlja koja pobeđuje. Počeli smo da verujemo u sebe, svoje kapacitete i uspeh i prestali smo da tražimo izgovore za sopstvene neuspehe. Počeli smo da radimo, a prestali smo da kukamo. Na međunarodnom planu Srbija je postala zemlja koja se poštuje i uvažava. Zemlja koja vodi samostalnu i nezavisnu politiku. Postali smo pouzdan partner za razgovor, a ne zemlja pred koju se postavljaju ultimatumi. Srbija je stabilna ekonomski, a nezaposlenost je na rekordnom niskom nivou od 7,3 odsto, zemlja u kojoj je prosečna plata više od 500 evra i zemlja u kojoj se plate i penzije kontinuinirano uvećavaju. Zemlja koja je ušla u period stabilnog rasta, čija je stopa najveća u ovom delu Evrope, a ove godine najveća i u čitavoj Evropi. Ovo sve treba da bude na ponos svim građanima, jer smo ovo uradili zajedno - rekla je Brnabić.

Ana Brnabić
Ana Brnabić
Foto: Tanjug/Nikola Anđić

- Menjali smo svakog dana naše navike i razmišljanja kako bi naše društvo u celini bilo uspešnije. Sve što smo uradili za sve ove godine bilo je sve samo ne lako. Kao predsednik Vlade te 2014. godine Aleksandar Vučić je započeo transformaciju naše zemlje, a kada sam 2017. godine predstavljala program Vlade, prva i najteža faza transformacije već je dala rezultate. Postigli smo tada finansijsku i makroekonomsku stabilnost, značajno je smanjena nezaposlenost, počeo je da se vidi oporavak ekonomije, poboljšani su uslovi poslovanja, a već su strane direktne investicije došle na rekordnih 2,6 milijarde evra. Rešili smo neka od teških pitanja koje su decenijama ozbiljno ugrožavale naš budžet, kao što su Železara Smederevo i Rudarsko-topioničarski basen Bor. Srbija je postala kredibilan partner i politički i ekonomski. Zato sam tada, te 2017. godine bila jasna, ta Vlada bila je vlada kontinuiteta sa ekonomskom, unutrašnjom i spoljnom politikom koju je Aleksandar Vučić postavio 2014. godine i imala je zadatak da krene u drugu fazu transformacije našeg društva i ekonomije. Ta transformacija bila je neophodna kako bi smo jačali naše društvo, a to je sveopšta digitalizacija privrede, obrazovanja i javne uprave. Danas mogu da kažem da smo postigli mnogo u svim oblastima, uspeli smo da započnemo tu važnu transformaciju društva i ekonomije zasnovanu na znanju i inovacijama. Ostvarili smo mnogo dinamičniji rast BDP-a, od 2016. do 2020. godine ukupno je porastao za 14, 8 odsto. U četvrtom kvartalu 2019. godine i prvom kvartalu 2020. godine Srbija je ostavarila najviši kvartalni rast u Evropi, a u drugom kvartalu suočeni sa krizom uzrokovanom koronavirusom ostavarili smo najmanji privredni pad u Evropi i ove godine ćemo biti zemlja sa najboljim ekonomskim rezultatima u čitavoj Evropi. Stopa nezaposlenosti je u periodu od 2016. i 2020. godine opala za više od 6 odsto, a registrovana zaposlenost je porasla za oko 10 odsto, što znači da smo stvorili oko 200.000 radnih mesta. Prosečna zarada je viša za 34 odsto, a minimalna zarada je povećana za 52 odsto u odnosu na 2016. godinu. Kreditni rejting je povećan sa BB- na BB+ i sada smo na korak od investicionog rejtinga. Učešće javnog duga u BDP-u je dodatno spuštena sa 67,8 posto krajem 2016. godine na 48,4 posto početkom 2020. godine - rekla je Brnabić.

10:00
Počela sednica

Zasedanje parlamenta otvorio je Ivica Dačić. Kako je saopštio, sednici prisustvuje 206 poslanika.

09:50
Dačić dočekao Brnabić ispred Skupštine

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić ispred tog zdanja dočekao je mandatarku za sastav vlade Anu Brnabić koja će danas pred poslanicima predstaviti svoj ekspoze.

Sednica je zakazana za 10 časova, a očekuje se, prema nezvaničnim informacijama, da će poslanici o novoj vladi glasati danas, nakon čega će ministri položiti zakletvu.

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Slaba kiša
8 Beograd