fbpx
Skip to main content
bebe u porodilištu

SRBIJA JE LIDER U REGIONU: Susedne zemlje ni blizu kada je reč o novčanoj pomoći majkama

Foto: Profimedia/ilustracija
Ostaje da vidimo kakve će rezultate dati ove mere

Vlada Srbije usvojila je nove mere za podsticaj rađanja i osnovan je Savet koji će se baviti ovom problematikom.  Za prvo dete majke će dobijati jednokratno 100.000 dinara. Za drugo dete 10.000 mesečno, i to 24 meseca. Majka koja rodi treće dete imaće 12.000 mesečno u toku deset godina, a za četvrto dete za taj period pomoć će iznositi ukupno 18.000 evra. Zemlje u regionu su na različit uredile isplate podsticaja za podsticanje rađanja.

Susedna Hrvatska se suočava sa demografskom katastrofom jer njeni državljani odlaze u zemlje EU, a dodatni problem je i bela kuga, pa bi, prema predviđanjima, krajem veka Hrvatska mogla da ima svega 2,6 miliona ljudi, u odnosu na 4,2 miliona sada.

U Hrvatskoj za novorođeno dete parovi dobijaju novac i od grada i od Hrvatskog zavoda za zdrastveno osiguranje. Zavod daje jednokratnu pomoć od 2328 kuna (oko 37.000 dinara) za svako novorođeno dete, dok gradovi na različite načine uređuju visinu isplate.

Porođaj
Foto: Profimedia

U Zagrebu, za prvo dete građani Hrvatske dobijaju 1.800 kuna (28.640 dinara) u dva jednaka obroka tokom godinu dana, za drugo dete 3600 kuna (57.255 dinara) u četiri jednaka obroka, tokom dve godine, dok za svako treće i novo dete građani Hrvatske dobijaju 54.000 kuna (859.234 dinara) što će se ispaliti u jednakim razmacima u roku od 6. godina.

OSTAVKA UŽIVO: Ovim rečima je hrvatski državni sekretar šokirao javnost, ministarka ZATEČENA (VIDEO)

Iz tih podataka se može zaključiti da u Hrvatskoj podsticaj ne prelazi 10.000 evra po detetu što pokazuje koliko je Srbija ozbiljnije pristupila populacionoj poltici od ove zemlje EU. 

U Republici Srpskoj Vlada RS obezbeđuje novčanu pomoć u iznosu od 250 KM (oko 15.000 dinara), dodatak za nezaposlene porodilje, jednokratnu pomoć za treće i četvrto dete u iznosu od 600 KM (oko 36.000 dinara) za treće i 450 KM (oko 27.000 dinara) za četvrto dete uz dečiji dodatak i druge mere u okviru podrške porodici.

republika srpska
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

U Crnoj Gori je zakonom predviđena naknada majkama troje ili više dece u visini od 264 evra mesečno. Pravo na naknadu stiče žena koja rodi troje dece i ostvari najmanje 25 godina radnog staža, odnosno žena koja rodi četvoro ili više dece i ostvari najmanje 15 godina radnog staža.

Gej đetići izborili svoja prava: Crna Gora uskoro dozvoljava istopolne brakove

Međutim, to se pravo ne može koristiti za vreme trajanja radnog odnosa i isključuje mogućnost istovremenog korišćenja prava na penziju. Po crnogorskom zakonu, žena koja rodi troje ili više dece, a koja se nalazi na evidenciji Zavoda za zapošljavanje najmanje 15 godina, ima pravo na mesečnu naknadu u visini od 144 evra.

Podsticajne mere za rađenje dece podrazumevaju TRI stvari

Na osnovu svih ovih dostupnih podataka, može se zaključiti da je Srbija veoma ozbiljno pristupila kada je u pitanju novčana pomoć kako bi se popravila demografska slika u Srbiji. Ostaje da vidimo kakve će rezultate dati ova mera i da li će se dečja graja ponovo čuti na ulicama Srbije.

 

Komentari
Pošalji komentar
Postavljanjem komentara potvrđujete da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja i politikom privatnosti.

Pročitajte i:

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Mist
10 Beograd