fbpx
Skip to main content
Džo Bajden

"SRBIJA JE ZA NJIH JEDNA OD NAJVAŽNIJIH DRŽAVA" Srbi dobijaju svoje pozicije u administraciji predsednika SAD?

Foto: Profimedia
Kesić je rekao da ova administacija želi da ima Srbiju za partnera i da je Srbija za njih jedna od najvažnijih država na Balkanu

Šef Predstavništva Republike Srpske u Vašingtonu Obrad Kesić rekao je da očekuje da će ovih dana doći do prvih imenovanja Srba u novoj administraciji američkog predsednika Džoa Bajdena.

- Mislim da ćemo videti par Srba koji će da dođu na mesta zamenika pomoćnika sekretara u različitim ministarstvima. I to nije loše. Neki od njih dolaze iz krajeva mog pokojnog oca, iz okoline Grahova i Drvara, BiH - rekao je Kesić, ne želeći da pominje njihova imena.

Napominjući da je bilo Srba u SAD koji su podržali Bajdena na proteklim američkim predsedničkim izborima, Kesić je dodao da iz njihovih razgovora sa predstavnicima američke administracije u poslednje vreme stvara jednu sliku da ova administacija želi da ima Srbiju za partnera i da je Srbija za njih jedna od najvažnijih država na Balkanu.

FORMIRANE DVE RADNE GRUPE ZA MEDIJSKU STRATEGIJU! Brnabić: Cilj nam je da se novinari osećaju bezbedno

FORMIRANE DVE RADNE GRUPE ZA MEDIJSKU STRATEGIJU! Brnabić: Cilj nam je da se novinari osećaju bezbedno

Poznato zdravstveno stanje episkopa Irineja: Vladika bački pod budnim okom lekara

Poznato zdravstveno stanje episkopa Irineja: Vladika bački pod budnim okom lekara

PALA KONAČNA ODLUKA: Ana Brnabić otkrila da li će biti ukinute studentske poliklinike

PALA KONAČNA ODLUKA: Ana Brnabić otkrila da li će biti ukinute studentske poliklinike

- Oni su svesni da bez Srbije sve ono što bi želeli da postignu će, maltene, biti nemoguće. Tako da je to dobra pozicija... Najvažnije što čujemo ovih dana od predstavnika Bajdenove administracije da nisu spremni da koriste spoljnu politku koju smo videli prethodno, odnosno da neće biti ultimatuma, pretnji, nego iskrena saradnja. Ali, sve će da se radi u partnerstvu sa EU - rekao je Kesić.

Kesić je rekao za portal američke srpske dijaspore "Serbian tajms" da, isto tako kao što su svesni u SAD da se bez Srbije ne može ništa postići na Balkanu, tako isto je realnost da se bez Republike Srpske i Milorada Dodika ne može ništa postići u BiH.

- On (Dodik) je jedini pouzdani partner kog oni imaju. On je jedini koji, kada daje svoju reč, ispuni svoju reč i svoje obaveze. Republika Srpska nije nikad došla u situaciju da ne ispunjava ono što je prihvatila - rekao je Kesić.

S druge strane, zbog političke borbe i pođela u Sarajevu, Bošnjaci retko ispunjavaju svoje obaveze i retko ispoštuju dogovor, rekao je Kesić i kao primer naveo situaciju oko novog izbornog zakona koji se ponovo "baca u smeće" i rotaciju gradonačelnika u Mostaru.

- Najveći izazov u BiH je ta politička borba među bošnjačkim političkim strankama. Jednog dana SDA hoće da se pokaže kao građanska stranka, a drugog da su jedini i najjači branioci bošnjačkih intersa. A jedno sa drugim ne može. Kad govore o građanskoj državi, to je kao da govore o unitarnoj bošnjačkoj državi. To je neprihvatljivo i za Srpsku i za Hrvate - naveo je Kesić.

Džo Bajden
Foto: Reuters

Kada je reč o američkim sankcijama protiv srpskog člana i predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika, Kesić je rekao da misli da neće biti ukinute i će taj status biti vrlo sličan kao u prethodnoj administraciji.

Kesić je naveo da treba imati u vidu da je Dodik antiglobalista, što je nepoželjno za politički estabilišment u Vašingtonu, kao i to što se protivi centralizovanoj BiH.

- Sa ovom administracijom oni će gledati negativno na svaku antiglobalističku pojavu bilo u Poljskoj, Mađarskoj ili Republici Srpskoj. To je za njih pretnja - rekao je Kesić.

Navodeći da iz Sarajeva sve više pokušavaju da nametnu da je Dodik "ruski čovek", a Republika Srpska pouzdani partner Rusije, Kesić je rekao da je realnost potpuno drugačija i da policija Republike Srpske većinu vežbi ima sa članicama NATO-a i sa SAD.

On je dodao da je saradnja policije Republike Srpske sa američkim FBI među najboljim u Evropi, što se videlo i tokom učešća u akcijama hapšenja nekoliko stotina internet pedofila, kao i da ti faktori daju neku prednost Banjaluci i Srpskoj.

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
5 Beograd