fbpx
Skip to main content
Jadranka Joksimović

SRBIJA NASTAVJA PRISTUPNE PREGOVORE SA EU: Ministar za EU integracije saopštila novu metodologiju!

Foto: Srbija Danas
Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović danas je sa šefom Delegacije EU u Beogradu Semom Fabricijem razgovarala o pristupnim pregovorima Srbije i o drugim aktuelnim političkim i društveno-ekonomskim pitanjima od značaja sa našu zemlju, kao i o vakcinaciji.

Kako je saopšteno, ministar Joksimović izjavila je da očekuje da nova metodologija pregovora, koju je Evropska komisija predložila, a Srbija prihvatila, počne da se primenjuje kako bi, shodno nameri EK, ubrzala pregovore o pristupanju EU, učinila ih efikasnijim, predvidljivijim i verodostojnijim.

''SRBIJA SE NE PRILAGOĐAVA EVROPSKOJ UNIJI'' Ministar za evropske integracije Srbije odsečno o EU!

''SRBIJA SE NE PRILAGOĐAVA EVROPSKOJ UNIJI'' Ministar za evropske integracije Srbije odsečno o EU!

EVROPSKE INTEGRACIJE SRBIJE! Joksimović: Što hitnije uobličiti primenu nove metodologije za našu državu!

EVROPSKE INTEGRACIJE SRBIJE! Joksimović: Što hitnije uobličiti primenu nove metodologije za našu državu!

SEM FABRICI: Nadam se da će Srbija da otvori nova poglavlja u 2021.

SEM FABRICI: Nadam se da će Srbija da otvori nova poglavlja u 2021.

Kako je naglasila, Srbija veoma ceni napore EK da i u teškim uslovima globalne krize, definiše unapređenu metodologiju i načine za praktičnu primenu načela na kojima se ona zasniva.

"U skladu sa novim načinom pregovora, bilo bi značajno da međuvladina konferencija, kao zvanični format za politički dijalog Srbije i EU na visokom nivou, bude u narednom periodu organizovana, kako bismo razgovarali o svim elementima primene nove metodologije na našu zemlju, uz valorizovanje do sada postignutog", istakla je Joksimović.

Navela je da je Srbija u stalnoj komunikaciji sa Evropskom komisijom i Direktoratom za susedsku politiku i proširenje i da partnerski i posvećeno radi na trasiranju puta za nastavak pregovora.

Takođe je prenela ambasadoru da je u prethodnom periodu radila na adaptaciji i prilagođavanju Ministarstva za evropske integracije i pregovaračkih struktura ključnim zahtevima nove metodologije i da će Srbija potpuno spremno ući u novi model pregovora uz naglasak na adekvatnoj valorizaciji prethodno postignutog.

Na sastanku je naročito bilo reči o vakcinaciji protiv virusa korona u Srbiji i EU, a Joksimović je izrazila očekivanje naše zemlje da dobije vakcine iz sistema KOVAKS.

Ona je apelovala na podršku EU pri nabavci tih vakcina, pre svega imajući u vidu da je Srbija blisko sarađivala sa Unijom tokom pandemije i bila jedna od prvih zemalja koja je odvojila sredstva za istraživanja u okviru ovog sistema.

Ambasador Fabrici je, kako se navodi, ponovio stav iznet i na sastanku Saveta EU o potrebi nalaženja efikasnijeg mehanizma za dostupnost vakcina Zapadnom Balkanu i Srbiji.

Objasnio je da se i zemlje EU suočavaju sa velikim problemom kašnjenja u snabdevanju i isporuci vakcina koje su kupljene, ali da će EU i zemlje članice naći način da Srbija i ostatak Zapadnog Balkana što pre i kroz ove mehanizme dođu do vakcina.

Ambasador Fabrici naglasio je važnost političkih kriterijuma, ali i ukupnog reformskog procesa za nastavak pregovora po novoj klasterskoj metodologiji.

Izrazio je očekivanje da će Srbija sa svojim kapacitetima dodatno ubrzati reforme posebno u oblasti vladavine prava, a da su neki koraci već evidentno učinjeni.

Pozdravio je i proaktivan pristup Jadranke Joksimović i Ministarstva za evropske integracije u pogledu stalnog i aktivnog dijaloga sa Evropskom komisijom i državama članicama u pogledu svih aspekata pregovora, a posebno uobličavanja primene nove metodologije.

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
16 Beograd