fbpx
Skip to main content
Aleksandar Vučić

"SRBIJA NE PRISTAJE NA ULOGU VAZALA" Bocan Harčenko istakao da se Aleksandar Vučić uspešno bori za Srbiju i njene građane

Foto: SD/ilustracija
Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko kaže da se srpsko rukovodstvo predvođeno predsednikom Aleksandrom Vučićem uspešno suprotstavlja snažnim pritiscima, što državi donosi konkretnu korist

Bocan Harčenko otkriva zašto neke svetske prestonice žele da nametnu vazalski odnos Beogradu, zašto dijalog o Kosovu treba da se odvija bez nametanja rešenja i rokova, kako Albanci koče pregovore...

SVE DOKAZANO I RAZJAŠNJENO U VEZI SA PRISLUŠKIVANJEM VUČIĆA! Dovoljno za sudski postupak, na potezu Tužilaštvo

SVE DOKAZANO I RAZJAŠNJENO U VEZI SA PRISLUŠKIVANJEM VUČIĆA! Dovoljno za sudski postupak, na potezu Tužilaštvo

BAŠ KADA ZAPAD ŽESTOKO UDARA NA NAS Rusija u Srbiji otvara javno predstavništvo: Bocan-Harčenko potvrdio VELIKU VEST

BAŠ KADA ZAPAD ŽESTOKO UDARA NA NAS Rusija u Srbiji otvara javno predstavništvo: Bocan-Harčenko potvrdio VELIKU VEST

Predsednik sa ambasadorom Ruske Federacije: Vučić se sastao sa Bocan-Harčenkom (FOTO)

Predsednik sa ambasadorom Ruske Federacije: Vučić se sastao sa Bocan-Harčenkom (FOTO)

- Srbija je bezuslovan lider na Balkanu, ključni partner Rusije u regionu. Jak ekonomski i spoljnopolitički položaj zemlje se temelji na pažnji njenog rukovodstva prema očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta, čvrstoj privrženosti vojnoj neutralnosti i viševektorskoj diplomatiji, posvećenosti pitanjima socijalnog i privrednog razvoja. U sadašnjim nimalo lakim uslovima posebno je važan odgovoran pristup Beograda saradnji sa susednim državama, koja, između ostalog, uključuje pomoć u sprovođenju vakcinacije protiv virusa KOVID-19. Sigurni smo da takva politika doprinosi jačanju stabilnosti u ovom delu Evrope - kaže on.

Ambasador je otkrio da i to da li će Predsendik Ruske federacije Vladimir Putin doći ponovo u Srbiju

- Tokom posete šefa diplomatije Srbije Nikole Selakovića Moskvi 16. aprila potvrđen je poziv ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da poseti Beograd. Čim dozvole epidemiološke prilike, termin posete će biti usaglašen diplomatskim putem - kaže on i dodaje:

- Rusko-srpsko strateško partnerstvo je uzor za razvoj međudržavnih odnosa. Između Moskve i Beograda je uspostavljen ritmičan i sadržajan dijalog na najvišem nivou. Uprkos koronakrizi sprovode se uzajamno korisni ekonomski projekti, uključujući proširenje srpskog sistema za transport gasa, modernizaciju energetskih objekata i objekata za preradu nafte, izgradnju saobraćajne infrastrukture. Imamo bogatu kulturnu agendu, zasnovanu na duhovnoj bliskosti i viševekovnoj istorijskoj tradiciji. Posebno treba da istaknemo rusku pomoć u uređenju unutrašnjeg mozaičkog dela veličanstvene pravoslavne svetinje Hrama Svetog Save u Beogradu. Bitno je da je, uz to, potencijal naše saradnje i dalje značajan, ima i konkretnih planova za njegovu dalju realizaciju.

U potpunosti delimo stav Beograda o rešavanju kosovskog pitanja. Dijalog treba da se odvija bez nametanja rokova i oblika rešenja

- U potpunosti delimo stav Beograda o rešavanju kosovskog pitanja. Sigurni smo da rešenje mora da se traži u okviru međunarodnog prava, putem pregovora na osnovu temeljne Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN. Glavnu prepreku vidimo u nekonstruktivnoj liniji Prištine i njenih zapadnih mentora, kao i u tome da kosovski Albanci ne ispunjavaju ranije postignute dogovore uz posredovanje Brisela, pre svega, o formiranju Zajednice srpskih opština na Kosovu. Smatramo da dijalog o Kosovu treba da se odvija bez nametanja rokova i oblika rešenja. Naravno, takav proces će zahtevati vreme. Najvažniji je njegov kvalitet, odnosno usmerenost ka kompromisu i vidljivom poboljšanju situacije u pokrajini.

Vaskrs sa najmilijima

- Za mene je svetli praznik Vaskrsa dan koji se obeležava sa najbližima i najmilijima. To je zaista dragoceno.

Dijalog Beograda i Prištine 

- Kao stalni član SB UN, Rusija je aktivno angažovana u stabilizacione napore oko Kosova. Umnogome zahvaljujući principijelnom stavu Moskve, kosovska tematika je i dalje na dnevnom redu SB UN. Konačno rešenje ne može biti doneto bez SB UN, kao glavnog mehanizma očuvanja međunarodnog mira i bezbednosti, samo na taj način je moguće garantovati njegovu pravičnost, uravnoteženost i održivost. Što se tiče drugih mogućih formata ruskog učešća, kako je nedavno ponovo naglasio ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov, bili bismo spremni da razmotrimo bilo koju inicijativu srpske strane po tom pitanju.

O non pejperu 

- Navodno pripremljen u Ljubljani, neformalni dokument koji, uzgred, ima veoma provokativan sadržaj, jeste simptomatičan. Aktivna rasprava o njemu potvrđuje da na Balkanu i dalje ima problema zbog jednostranih koraka ranije preduzetih mimo postojećih mehanizama za rešavanje kosovskog pitanja, kao i pitanja u BiH. Narodi regiona treba da odlučuju o svojoj sudbini kroz konstruktivan dijalog, shodno međunarodnom pravu, bez spoljnog mešanja. U BiH sve odluke treba donositi u skladu sa mirovnim sporazumom iz 1995.

- S obzirom na to kakav je intenzitet rusko-srpskih odnosa, dve godine su proletele vrlo brzo. Rad u Beogradu je pun prijatnih utisaka. Pre svega, mislim na iskren i srdačan odnos i visok profesionalizam naših srpskih partnera. Beograd i drugi srpski gradovi svakog dana su sve udobniji za život, a uz to zadržavaju neponovljiv kolorit. Očaravaju jedinstvene prirodne lepote Srbije. Veoma se nadam da će se još više puta ukazati prilika da posetim omiljena mesta.

Jaka Srbija na čelu sa Vučićem

Vučić je pravi državnik. Naročito važnim smatra svestrani razvoj Srbije, duboko je upućen u sve teme.

- Smatramo da je logika ili-ili, odnosno izbora između dve opcije, apsolutno pogrešna. Iza pokušaja pojedinih prestonica da je nametnu stoji želja za uspostavljanjem asimetričnih odnosa, stvaranjem podređenih tuđoj volji, vazala. Snažan pritisak se vrši i na Beograd. Srpsko rukovodstvo se uspešno suprotstavlja tom pritisku, što donosi državi konkretne koristi. Očigledan primer je angažovanje različitih proizvođača za isporuke vakcina u Srbiju s obzirom na medicinsku svrsishodnost umesto geopolitičkih računa. Zahvaljujući tome se imunizacija stanovništva sprovodi bržim tempom.

Srbija prva u Evropi

- Solidarni smo sa predsednikom Aleksandrom Vučićem. Drago nam je što je jedan od novih pravaca rusko-srpske saradnje uspostavljanje proizvodnje ruske vakcine sputnjik-V u Beogradu. Pun ciklus proizvodnje, nadamo se, uspeće da bude organizovan do kraja ove godine. To će omogućiti Srbiji da obezbedi unutrašnju potražnju za preparatom koji je dokazao visoku efikasnost, da znatno doprinese suprotstavljanju pandemiji na celom Balkanu, kao i da ojača svoje naučnotehnološke kapacitete.

Vremenska prognoza
Clear sky
9 Beograd