fbpx
Skip to main content
Srbija

Srbija otvara 10 novih AMBASADA? Ovo su zemlje koje bi mogle dobiti naša predstavništva

Foto: Profimedia
Cilj - pojačanje prisustva u zemljama značajnim za pitanje Kosova

Na dnevnom nivou Vlada Srbije uskoro bi trebalo da nađe plan reforme naše diplomatsko-konzularne mreže, koji bi mogao da obuhvati zatvaranje više ambasada i konzulata, ali i otvaranje desetak novih predsedništva u zemljama Afrike, Azije, Latinske Amerike, karipskog i pacifičkog regiona.

Već nekoliko meseci u okviru Ministarstva spoljnih poslova analizira se ekonomska i politička opravdanost naših diplomatsko-konzularnih predstavništava (DKP), a prema našim informacijama pri odluci o eventualnom otvaranju novih "filijala" ili gašenju postojiećih državni vrh primeniće tri kriterijuma. To su veličina naše dijaspore, privredni i potencijali novih tržišta i, kako pišu "Novosti" pojačavanje prisustva u zemljama značajnim za pitanje Kosova.

Kako navode, procena državnog vrha je da nemamo ambasade u nekim značajnim zemljama koje nisu priznale nezavisnost Kosova poput Vijetnama, Venecuele, Čilea i Palestine, dok Priština svuda lobira za lažnu državnost i otvara svoja predstavništva. Razmatra se i instaliranje naših DKP u Peruu, Gani, Kambodži, nizu afričkih zemalja kao i u karipskom i pacifičkom obruču.

Kosovo
Foto: Profimedia

Vlada još prošlog septembra donela odluku da se ponovo otvori ambasada u Zimbabveu. Predsednik Aleksandar Vučić pre nekoliko dana najavio je i otvaranje ambasade u Paramaribu, glavnom gradu Surinama koji je povukao priznanje nezavisnosti Kosova.

Kako su se Englezi "pravili Englezi" do 2008. godine: Vučić predočio stav Britanije po pitanju Kosova

Postoje i ideje da se pojača prisustvo u baltičkim zemljama jer Srbija nema ambasade u Letoniji, Litvaniji i Estoniji. Bio je i predlog da se smanji broj ambasada u EU, ali je za sada malo verovatno da će biti radikalnijih reforma. Jedna od opcija je da se instalira jedna ambasada koja bi pokrivala Švedsku, Dansku i Norvešku, a moguće i Finsku.

Srbija trenutno ima 69 amabasada, 24 konzulata i sedam stalnih misija. Poslednje osveženje naše mreže DKP sprovedeno je u aprilu, kada je u Trebinju otvorena kancelarija generalnog konzulata.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
9 Beograd