fbpx
Skip to main content
Srbija EU

SRBIJA POSVEĆENA ODNOSIMA U REGIONU: Pozitivne ocene Saveta EU, akcenat na vladavini prava

Foto: Shutterstock
Pozdravljen ukupan napredak Srbije u pregovorima sa EU

Zemlje članice EU u svojim zaključcima za 2020. godinu pozdraviće ukupan napredak Srbije u pregovorima o pristupanju EU, postignuto u oblasti ekonomije i saradnje u regionu, ali i naglasiti da je napredak u oblasti valdavine prava i normalizacije odnosa sa Prištinom i dalje "odlučujući za brzinu napredovanja Srbije na putu ka članstvu".

"PERSONA NON GRATA" Crna Gora ne odustaje od proterivanja ambasadora Srbije

"PERSONA NON GRATA" Crna Gora ne odustaje od proterivanja ambasadora Srbije

"VI STE PRAVI HEROJI!" Aleksandar Vučić uručio odlikovanja zaslužnima u borbi protiv suzbijanja korona virusa (FOTO)

"VI STE PRAVI HEROJI!" Aleksandar Vučić uručio odlikovanja zaslužnima u borbi protiv suzbijanja korona virusa (FOTO)

USKORO NOVI ZAKONI O ISTOPOLNOM PARTNERSTVU: Oglasila se ministarka Čomić

USKORO NOVI ZAKONI O ISTOPOLNOM PARTNERSTVU: Oglasila se ministarka Čomić

U nacrtu zaključaka Saveta EU o Srbiji  konstatuje se da su EU integracije i dalje strateški cilj Srbije, a vlasti u zemlji se pozivaju da "demonstrira političku volju i značajno ubrza reformske napore" u oblasti vladavine prava uključujući nezavisnost i efikasnost pravosuđa, reformu ustava, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Istovrememeno, Srbija se poziva da prioritetno primeni usvojenu medijsku strategiju uz napomenu da još nema napretka u poboljšanju okruženja za slobodu izražavanja.

- Savet ponavlja svoj poziv Srbiji da garantuje sigurnu klimu za nesmetanu slobodu izražavanja i nezavisnost medija, uključujući i pojačavanje napora da istražuju slučajeve pretnji, zastrašivanja i nasilja nad novinarima - navodi se u zaključcima.

Savet EU zaključuje i da Srbija treba da nastavi da obraća posebnu pažnju na puno poštovanje osnovnih prava, uključujući zaštitu najugroženijih grupa i manjinskih zajednica, ali i da osigura pravilno funkcionisanje demokratskih institucija.

EU
Foto: Profimedia
Od Srbije se očekuje da uskladi trgovinu i energetiku sa EU

Konstatuje se da su tokom opštih izbora 21. juna 2020. godine "poštovane osnovne solobode", ali i da je izbor birača bio je ograničen "ogromnom prednošću vladajuće stranke" i promocijom vladinih politika od strane većine glavnih medija kao i zbog "bojkota brojnih opozicionih stranaka".

U tom kontekstu, sprske valsti se pozivaju da nastave transparentan i inkluzivan dijalog sa političkim strankama i drugim zainteresovanim stranama uoči sledećih izbora i u cilju postizanja širokog međupartijskog i društvenog konsenzusa o reformama povezanim sa EU.

U pogledu ekonomskih reformi, Savet EU konstatuje "kontinuirani napredak" postignut u razvoju funkcionalne tržišne ekonomije.

Dodaje se i potreba da Srbija uskladi svoju trgovinsku i energetsku politiku sa pravnom tekovinom EU, posebno u pogledu gasa.

U nacrtu zaključaka Saveta EU, pozdravlja se "kontinuirano aktivno učešće i doprinos Srbije misijama i operacijama u okviru Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike", ali i ponavlja potreba da Srbija pojača svoje napore u cilju postepenog usklađivanja sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom, ali i viznom politikom EU.

Srbija EU
Foto: Profimedia/ilustracija

 

Beograd i Priština oživeli dijalog, Srbija posvećena odnosima u regionu

Zemlje članice EU pozdravljaju "oživljavanje" dijaloga Beograda Prištine i iznose očekivanje da se svi "do sada postignuti dogovori primene i poštuju", a da će Srbija nastaviti da učestvuje u dijalogu "u dobroj nameri i u duhu kompromisa za postizanje sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma u skladu sa međunarodnim pravom i pravnom tekovinom EU".

- Ovaj sporazum treba da se odnosi na sva otvorena pitanja i doprinose regionalnoj stabilnosti. Ovo je presudno kako bi Srbija i Kosovo mogli napredovati na njihovim evropskim putevima - navodi se u tekstu.

Savet EU svoje zaključke završava fokusom na pozitivnom nastavku "posvećenosti Srbije odnosima u regionu", podsticanju saradnje i jačanja dobrosusedsnkh odnosa.

Zemlje članice EU bi zaključke o Srbiji i drugim partnerima sa Zapadnog Balkana, trebalo da usvoje do kraja decembra najverovatnije pisanom procedurom, zbog nemogućnosti fizičkog sastanka ministara opštih poslova EU.

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
15 Beograd