light rain
10°C
23.04.2024.
Beograd
eur
117.1661
usd
109.9635
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

Srpska javnost zgrožena uvredama koje je Sergej Trifunović uputio novinarki

23.01.2019. 11:38
Piše:
Srbija Danas
sergej trifunovic
sergej trifunovic / Izvor: Srbija Danas
Javnost Srbije zdušno je osudila prostačko vređanje novinarke Srpskog telegrafa koju je glumac i političar u pokušaju Sergej Trifunović nazvao kurvom.

Sve je počelo nakon što je novinarka Srpskog telegrafa poslala Trifunoviću veoma uljudnu poruku sa pitanjem da li ima komentar na pismo koje je o njemu objavila spisateljica Biljana Srbljanović. Umesto odgovora, glumac je najpre na društvenim mrežama objavio njenu poruku sa jasno vidljivim brojem telefona, a onda je nazvao kurvom, da bi se nešto kasnije novom porukom izvinio kurvama zato što ih je pomenuo u tom kontekstu.

Udruženje novinara Srbije zatražilo je od Trifunovića da se javno izvini novinarki i ističe da je ovakav način javne komunikacije neprihvatljiv, naročito kada su u pitanju javne ličnosti, koje imaju uticaja na kreiranje javnog mnjenja i koje svojim ponašanjem treba da daju primer.

- Svako ima pravo da bude nezadovoljan radom novinara i da se zbog toga može obratiti nadležnim regulatornim i samoregulatornim telima, kao i sudskim organima, ali mora se poštovati dostojanstvo novinara i njihovo pravo da svoj posao obavljaju u skladu sa javnim interesom - navodi se u saopštenju UNS.

Promovisanje nasilja u društvu i nad ženama očigledno je deo političkog programa Saveza za Srbiju, koji stoji iza Trifunovića, ocenile su članice Predsedništva SNS Maja Gojković, Nela Kuburović i Biljana Popović Ivković. One su pozvale civilni sektor i sve koji se bave javnim poslom da osude progon od čelnika saveza svih onih koji drugačije misle od njih.

Maja Gojković rekla je da je ovo samo jedan u nizu, ali ne i poslednji ovakav napad Saveza za Srbiju na žene u našoj državi. Nela Kuburović istakla je da gotovo svaki dan imamo primer kako će siledžijski savez ponaša prema ženama. Biljana Popović Ivković najoštrije je osudila uvrede koje su upućene novinarki Srpskog telegrafa, navodeći da je i sama bila izložena linču.

Maja Gojković
Maja Gojković / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić

- Pored toga što su nasilnici, Đilas, Trifunović i drugi u SZS su i ženomrsci - kazala je ona.

Brankica Janković, poverenica

Brankica Janković
Brankica Janković / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić

Upozoravam da javno iznete reči utiču na formiranje stavova javnog mnjenja i kulturne obrasce i neophodno je da postoji odgovornost, kao i svest o odgovornosti za javno iznete reči

Andrea Arsović, reprezentativka u streljaštvu

- Svedoci smo da je svakodnevno u medijima, elektronskim, štampanim, pa i na društvenim mrežama sve više zastupljeno psihičko nasilje nad ženama - rekla je Arsović.

Andrea Arsović
Andrea Arsović / Izvor: Srbija Danas

Kako je rekla, kao sportisti, drago joj je da može da da svoj glas podrške svim ženama. 

- Drago mi je da mogu da dam svoj glas podrške i da osudim verbalne uvrede kojima su izložene, i da im poručim da nisu same, timski duh pobeđuje u borbama koje nekad izgledaju nepobedivo - rekla je Arsović.

Milomir Marić, novinar

Milomir Marić
Milomir Marić / Izvor: Srbija Danas

Nevolja je s njim što, čim počne da priča nešto što ide iz njegove glave, napravi haos. Bolje mu ide i pametniji ispada kada izgovori nešto što mu neko drugi napiše

Nina Mudrinić, direktorka Beogradske umetničke škole za dizajn i nove medije

- Kao neko ko je poslednjih godina radio na projektu TV rečnik rodne ravnopravnosti, smatrala sam da smo, kao društvo, došli do tačke kada se uzajamno razumemo svi, žene i muškarci, ovi i oni... Mislim da je svaka ružna i teška reč, izrečena sa namerom da uvredi, ponižavajuća za ženu, ali poražavajuća i za onog ko ju je izgovorio - rekla je Mudrinić.

Prema njenim rečima, žene su vekovima bile drugo, odbačene, mučenice i stradalnice... 

- Više to nije moguće, nema toliko jake reči, koja može da ih ubije. Politički poeni se dobijaju sa ženama, a ne protiv njih - rekla je Nina Mudrinić.

Dea Đurđević, voditeljka

Ako je neko javna ličnost i ne želi da odgovori, ima puno pravo na to, ali bez vređanja novinara. Ovo je strašno, a posebno što je u ovom slučaju reč o ženi

Nebojša Krstić, marketinški stručnjak

Nebojša Krstić
Nebojša Krstić / Izvor: Srbija Danas

Trifunović se svojski potrudio da dokaže kako je sve ono što je Biljana Srbljanović rekla za njega potpuno tačno

Milorad Vučelić, novinar

Pogubno je po srpsku javnost ovakvo odomaćeno blaćenje i vređanje žena, a strašno je kada se to dešava novinarkama. Skandalozno i nedostojno čoveka koji ima ime i prezime

Jugoslav Ćosić, novinar

Nisam pratio šta je Sergej pisao, spremam se za emisiju i nisam stigao da pogledam. Apsolutno nemam nikakvu sliku o tome, tako da nemam ni komentar tim povodom

Dragan J. Vučićević, novinar

Trifunović je ovim pokazao da nije ništa drugo nego bolesni, isfrustirani divljak. Ogavnim napadima na koleginicu Ivanu još jednom je dokazao da je politika SZS zapravo politika najgoreg nasilja

Milovanović: Nasilje prema ženama

Saša Milovanović, direktor Srpskog telegrafa, kaže da je glumac i novopečeni političar izvređao ničim izazvan ženu koja ga ničim nije uvredila, već mu je samo zatražila komentar.

- Očigledno ima drugog dobavljača, pa mu je stavio nešto pogrešno. Dao je njen privatni telefon, etiketirao je kao kurvu i pozvao ljude da je zovu. To je nasilje prema ženama i to u vreme kada se svi u državi bore protiv takvog nasilja.

Jelena Vukoičić, analitičarka

Na snazi je užasno primitivna atmosfera u političkom životu, koja ne sme da bude tolerisana kao normalno ponašanje jer počiva na bolesnoj mržnji bez osnova

Dajana Paunović, novinarka i voditeljka televizije Pink

Dajana Paunović, najstrožije je osudila bilo kakvo vređanje i nasilje nad ženama.

- Bez obzira na političku, versku ili nacionalnu pripadnost, najstrožije osuđujem bilo kakvo vređanje žena ili nasilje nad ženama. Srbija treba da bude moderna zemlja koja svim građanima omogućava da slobodno i mirno žive u njoj, da svi građani pošteno zarađuju svoj dinar bez obzira na funkciju koju obavljaju i da ne smeju biti izloženi bilo kakvom omalovažavanju - rekla je Paunović.

Kako kaže, živimo u 21. veku i u redu je imati različito mišljenje i boriti se za svoje ideje, ali na jedan fer plej način. 

Lađević: Napad na slobodu medija

Milan Lađević, glavni urednik Srpskog telegrafa, poručuje da sramni napadi na našu novinarku pokazuju visok stepen primitivizma Sergeja Trifunovića.

- Javnost mora da osudi ovakvo sramno ponašanje Trifunovića jer, ko jednom uvredi žene, učiniće to opet. Ovakvi postupci Trifunovića su direktan napad na slobodu medija.

- Nedopustivo je vređati ili terorisati neistomišljenike. Pa šta je sledeće?! Fizičko nasilje?! Ovo je u najmanju ruku ponižavanje i psihički teror. NE PODRZAVAM! -  istakla je Paunović.

Biljana Popović Ivković, državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova

- Mislim da je sada već potpuno jasno da je jedini program Saveza za Srbiju, Đilasa, Obradovića, Jeremića, Trifunovića, agresija, mržnja, nasilje i omalovažavanje žena. Oni su zapravo ženomrzci. Po njihovom merilu žena mora biti sluškinja, podređena muškarcu i da nema mišljenje niti stav - rekla je Popović Ivković, i dodala:

- Ne želimo Srbiju u kojoj se žene nazivaju kurvama samo zato što rade svoj posao, misle drugačije, i kako kaže, podržavaju Aleksandra Vučića.

Biljana Popović Ivković je istakla da su žene žrtve njihove bolesne političke ambicije da se vrate na vlast.

Biljana Popović Ivković
Biljana Popović Ivković / Izvor: Foto: MUP

- Međutim, zabrinjavajuće je da čak i ni osude u javnosti nisu uticale na Trifunovića, već je on nastavio korak dalje, i dalje je nastavio da vređa žene na tviteru. I da to ne bude sve, on je nastavio dalje, učinivši jednu gnusnu stvar. Uporedio je predsednika svoje države sa Hitlerom, nacistom koji je ubio 70 miliona ljudi na najsvirepiji mogući način - rekla je Popović Ivković.

Kako kaže, to je veoma opasno po društvo u celini, kome se, dodaje, šalje poruka kako mogu slobodno da tuku i biju svoje žene.

- Protivotrov za ovu pojavu u našem društvu, jeste snažan odgobvor upravo tog društva u celini. Mi ćemo i dalje osnaživati žene. Težićemo rodnoj ravnopravnosti i bižemo protiv svakog vida diskrinminacije. A što se njih tiče, videćemo šta će narod da kaže, a biće prilike da ih oceni - rekla je Popović Ivković.

Irena Vujović, SNS

irena-vujovic
irena-vujovic / Izvor: Srbija Danas / Jelena Obradović

Najoštrije osuđujem primitivno Trifunovićevo vređanje žena. Novinarka Srpskog telegrafa je samo jedna u nizu žena koja je pretrpela najodvratnije uvrede od predstavnika Đilasovog, Jeremićevog i Obradovićevog saveza

Miloš Vučević, SNS

Miloš Vučević
Miloš Vučević / Izvor: Srbija Danas

Tim alfa mužjacima i velikim herojima mogu samo da kažem da se vidimo na izborima, pa da vidimo koliko ste popularni, veliki i hrabri

Dušica Jakovljević, voditeljka

dusica-jakovljevic
dusica-jakovljevic / Izvor: Srbija Danas

Trifunović je prešao svaku granicu. Niko nijednu ženu ne sme, posebno javno, da naziva kurvom. Smatram da mora da joj se izvini

Nada Macura, doktorka

Želim da živim u zemlji gde se žene neće nazivati kurvama, bez obzira na profesiju. Trifunovićevo ponašanje je za svaku osudu

Nada Macura
Nada Macura / Izvor: Srbija Danas

Suzana Perić, dizajnerka

Kao majka maloletne devojčice najstrašnije osuđujem ovakav rečnik Trifunovića jer te njegove reči ponižavaju apsolutno sve žene, a ne samo novinarke. Trifunovićeve izjave su više za dijagnozu, a ne za reakciju javnosti koja je, sigurna sam, zgrožena

Vesna Stanojević, Sigurna kuća

vesna-stanojevic
vesna-stanojevic / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić

Ne mogu da shvatim da neko sebi daje za pravo da na ovakav način komentariše jednu ženu. Trifunović treba da je svestan da njegove reči otvaraju vrata nasilnicima jer nasilje iz verbalnog lako preraste u fizičko

Piše:
Srbija Danas
23.01.2019. 11:38