fbpx
Skip to main content
Srbija

Srpski turizam u USPONU: Stranih turista sve više, a u Srbiji najviše obožavaju OVU DESTINACIJU

Foto: SD/ilustracija
U prvih osam meseci 2017. godine u Srbiji je bilo više od milion turista što je rast od 19% u odnosu na isti period prošle godine

Čini se da Srbija nikada nije bila popularnija među stranim ali i domaćim turistima kao poslednjih godina. Ovo nisu pretpostavke, nego činjenice koje potvrđuju zvanični podaci institucija koje se bave turizmom. U prvih osam meseci 2017. godine u Srbiji je bilo više od milion turista što je rast od 19% u odnosu na isti period prošle godine. U septembru 2017. godine, u odnosu na septembar 2016, broj dolazaka turista veći je za 11,3%, stim što je važno naglasiti da se broj noćenja stranih turista povećao za 16,5% u odnosu na septembar 2016. godine, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Da sam Srbin, bio bih najponosniji među Srbima - Evo zašto Amerikanac Kater želi SRPSKI PASOŠ

Novi nameti pred turistima: Grčka uvodi boravišne takse, evo koliko iznose

Ukupna broj turista u 2016. godini bio je 2.753 hiljada od čega je domaćih turista bilo 1.472, što je više za 12,8% nego u 2015. godini, dok je broj stranih turista koji su posetili Srbiju bio veći za 13,2% u odnosu na 2015. godinu.

Srbija
Foto: SD/Ilustracija

Dakle, strani turisti sve više posećuju Srbiju a njihov broj raste iz godine u godinu, čak i u odnosu na domaće turiste. 

Šta strani turisti vole u Srbiji?

Neki sigurno sa čuđenjem gledaju na činjenicu rasta broja turista, posebno stranih, pitajući se šta to strani turisti zapravo „vide“ u Srbiji. Statistika pokazuje da strani turisti najviše u Srbiji posećuju Beograd i Novi Sad, dok domaći turisti obožavaju banje i planinska mesta.

Muzički festival EGZIT Srbiju LANSIRAO u kosmos: Srpska privreda OJAČALA za više od 150 miliona EVRA

Stranim turistima Beograd je kao prestonica najprivlačniji što je i razumljivo zbog raznovrsnosti sadržaja, kulturno-istorijskih znamenitosti ali i zanimljivog noćnog života. Pored bogate istorije, velelepnih građevina, Beograd je posećen i zbog festivala zabavnog ali i kulturnog karaktera. Hram Svetog Save, Knez Mihailova ulica, Kalemegdan, Avala, samo su neka od mesta koja stranci u Beogradu najviše vole da posećuju.

beograd,kalemegdan
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

Među stranim turistima Beograd najviše posećuju Turci, Izraelci, Rusi i Bugari, ali i turisti iz regiona. Zanimljivo je spomenuti da su najbrojniji strani turisti u Beogradu Turci stim što su u srpskoj prestonici, u prvih šest meseci 2017., najduže ostajali Izraelci. Izraelci su od janura do juna 2017. ostvarili čak 55.336 noćenja u Beogradu, što predstavlja porast od 649 odsto u odnosu na prošlu godinu. Tako su Izraelci, koji u Beograd dolaze poslovno ali i turistički, nadmašikli i Turke po broju noćenja.

Turizam u Srbiji CVETA: Od posetioca iz Kine i Turske očekujemo prihod od 1.2 MILIJARDE

Novi Sad
Foto: Profimedia

Pored Beograda strani turisti posećuju i Novi Sad stim što je broj noćenja ovde neupooredivo manji nego u prestonici.

Domaći turisti vole banje i planine

Za razliku od stranih turista koji najviše u Srbiji posećuju Beograd, domaći turisti vole banje (Vrnjačku i Soko banju) a od planinskih mesta najposećeniji su Zlatibor Kopaonik i Tara.

Vrnjačka banja
Foto: Profimedia

Turizam Srbije ima veliki potencijal

Pored Beograda, Srbija stranim turistima ima još mnogo toga da ponudi stim što su neophodna velika ulaganja u infrastrukturu kao i veća promocija turističkih i arheoloških lokaliteta kao što su rezervat Uvac, Dunav, Viminacijum, dvorci Vojvodine, i još mnoga druga mesta koja bi strani, ali i domaći turisti želeli da posete. 

OBJAŠNJENO: Evo zbog čega se novogodišnja rasveta u Beogradu postavlja u septembru

Poslednje tri godine promet od turizma u Srbiji raste 10 odsto godišnje. Samo 2016. godine Srbija je od turizma zaradila 1,42 milijarde evra što je 200 miliona evra više od Crne Gore. Cilj je da Srbija od turizma kroz pet godina uzme dve milijarde evra godišnje. Najnoviji podaci pokazuju da će 2017. godina biti rekordna za srpski turizam kada je reč o deviznom prilivu od turizma. 

Veliki broj turista u Srbiji treba da podstakne još veća ulaganja u sektor turizma jer investiranjem u turizam ne doprinosi se samo ekononskom razvoju već se i pomaže razvoju imidža Srbije na svetskom turističkom tržištu. Porast turističkih dolazaka i noćenja, naročito stranih turista, pokazuje da je srpski turizam dobio šansu koju treba da iskoristi. 

 

Pročitajte i:

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
12 Beograd