fbpx
Skip to main content
Angela Merkel, Aleksandar Vučić

ŠTA JE MERKELOVA PORUČILA VUČIĆU? Nemačka kancelarka poslala snažnu poruku Srbiji (FOTO)

Foto: Profimedia
Nemačka kancelarka Angela Merkel danas je u razgovoru putem video linka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem pozdravila napredak Srbije na polju ekonomije, kao i napore na evropskom putu i naglasila da su dijalog sa Prištinom i vladavina prava od ključnog značaja.

Merkel i Vučić su se, govoreći o dijalogu Beograda i Prištine saglasili da je razgovor neophodan, kao i da je očuvanje mira od ključnog značaja za obe strane, saopštila je Služba za saradnju sa medijima.

VUČIĆ RAZGOVARAO SA MERKELOVOM! Na stolu bile važne teme za budućnost Srbije (FOTO)

VUČIĆ RAZGOVARAO SA MERKELOVOM! Na stolu bile važne teme za budućnost Srbije (FOTO)

"Svaka potreba Republike Srpske je i naša potreba" Vulin: Naš narod preko Drine je uvek prioritet Republike Srbije

"Svaka potreba Republike Srpske je i naša potreba" Vulin: Naš narod preko Drine je uvek prioritet Republike Srbije

Brnabić na sastanku sa zvaničnikom EU: Nastavljamo sa razvojem visokih odnosa saradnje!

Brnabić na sastanku sa zvaničnikom EU: Nastavljamo sa razvojem visokih odnosa saradnje!

Predsednik Vučić je izjavio da će preduzeti sve neophodne korake u cilju uspešnog nastavka ovog dijaloga, kako bi se ostvarila konstruktivna i otvorena atmosfera za pregovore.

Kancelarka je pozdravila spremnost Srbije za dalji rad na očuvanju stabilnosti regiona i ponovila da će Nemačka ostati pouzdan partner Srbije na putu reformi i evrointegracija.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i nemačka kancelarka Angela Merkel u su u razgovoru izrazili zadovoljstvo stalnim napretkom političkog dijaloga i ekonomske saradnje Srbije i Nemačke.

- Ekonomija je jaka veza između naše dve zemlje - istakla je nemačka kancelarka.

Predsednik Vučić je ponovio da nemačke kompanije koje posluju u našoj zemlji zapošljavaju više od 67 000 radnika i da značajno doprinose ekonomskom razvoju Srbije, kao i ugledu naše zemlje kao dobrog mesta za investicije.

- Zahvalni smo na podršci Nemačke srpskoj ekonomiji. Nemačka je naš najveći trgovinski partner čak i u vreme globalne krize izazvane pandemijom virusa korona. Sve je veći interes nemačkih kompanija za investiranje u našoj zemlji, a sa ponosom ističem i činjenicu da će Srbija imati najveći rast u Evropi ove godine, uprkos svim tekućim izazovima - istakao je predsednik Vučić.

Predsednik je kancelarki Merkel zahvalio i na kontinuiranoj podršci Nemačke evrointegracijama Srbije, posebno imajući u vidu nemačko predsedavanje EU.

On je istakao da su na evropskom putu Srbije reforme u oblasti vladavine prava od suštinskog značaja, te je naglasio da je saradnja sa Nemačkom i institucijama EU dobar put za nastavak unapređenja ove oblasti.

Predsednik je takođe istakao i potrebu za postojanjem jasnog plana za proširenje EU i vremenskog okvira za članstvo, jer je proces evropskih integracija Zapadnog Balkana od značaja za mir i stabilnost u regionu.

Vučić i Merkel su frazgovarali i o izazovovima pandemijske krize i planovima za suzbijanje zarazne bolesti KOVID-19, uz poseban akcenat na mere ublažavanja ekonomskih posledica pandemije.

Vučić i Merkel razmotrili su u telefonskom razgovoru brojna pitanja i izazove koje je nametnula globalna kriza izazvana pandemijom zarazne bolesti KOVID-19.

Predsednik Vučić je informisao kancelarku Merkel o paketima mera koje je Srbija donela u cilju ublažavanja ekonomskih posledica, ali i o svim zdravstvenim, epidemiološkim i drugim naporima koje je država Srbija uložila u suzbijanju ove bolesti i saniranju posledica po zdravlje stanovništva.

Sagovornici su razmenili mišljenja i stavove u pogledu vakcina, kao i o dodatnim merama i daljim planovima za očuvanje zdravlja ljudi, ali i privrede.

Sagovornici su takođe razmotrili i situaciju u regionu, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika.

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
8 Beograd