fbpx
Skip to main content
OVK

"Štitite svedoke da ih ne pobiju": Marti očekuje hapšenja "velikih riba" iz OVK

Foto: Profimedia
Švajcarski senator Dik Marti, bivši specijalni izvestilac Saveta Evrope i autor izveštaja o trgovini ljudskim organima na Kosovu iz 2010, izjavio je da "veruje" Specijalnom sudu za zločine tzv. OVK u Hagu i da je "optimista" po pitanju hapšenja "velikih riba" u Prištini.

- Optimista sam da će uskoro tribunal testirati svoj rad prvim hapšenjima ljudi koji su na Kosovu i međunarodnoj zajednici poznati kao ''velike ribe'' - rekao je Marti za "Preševa jon".

Navodi se da je on istovremeno "izrazio zabrinutost da bi svedoci mogli da budu ubijeni ako ih kosovska policija i Euleks ne zaštite".

Misli da je bitan! Haradinaj ucenjuje EU blokadom dijaloga ako se ne reši pitanje vizne liberalizacije

Prema tvrdnji Martija, "Kosovo ne može da ima političku i ekonomsku perspektivu ukoliko zemlju vode osumnjičene, korumpirane osobe i mafijaški kriminalci".

"Preševa jon" navodi da je Marti "ranije nazivao Hašima Tačija, Džavita Haljitija, Kadrija Veseljija... ''velikim ribama''".

Đinđića su UBILI, a na METI snajpera bio još jedan Srbin: Transkripti otkrili VELIKU ZAVERU ZAPADA

Hašim Tači
Hašim Tači
Foto: Profimedia

Prema Martiju "uspostavljanjem tribunala za zločine na Kosovu, Kosovo će bez sumnje otvoriti nove perspektive za integracije".

- Ne mislim da će (sud) biti protiv Kosova ili OVK, već zlostavljača iz njihovih redova iz perioda tokom i nakon rata u regionu. Verujem da dobar deo kosovskih političara to zna, posebno onih kojima nisu čiste ruke - rekao je Marti.

"Srbija ne udara u RATNE BUBNJEVE, ali ako nas napadnu, ODGOVORIĆEMO!" Dačić BRUTALNO ZAPRETIO Albancima!

"Preševa jon" navodi da je Marti takođe upitao "zašto ga Hašim Tači ne tuži za ''klevetu''".

Marti je u julu 2014. u intervjuu za švajcarski radio SRF rekao da je izveštaj glavnog tužioca za istragu o trgovini ljudskim organima na Kosovu i Metohiji 1999. godine Klinta Vilijamsona, koji je tada predstavljen, predstavljao "prijatno iznenađenje" i da, iako Vilijamson nije naveo imena, već je pominjao samo nekadašnje visoke kadrove OVK, za Martija bilo "sasvim jasno ko su oni".

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
11 Beograd