fbpx
Skip to main content
Log out

Savet psihologa: Evo kako da sprečite decu da igraju "Plavog kita" i spasite ih od samoubistva

Foto: Youtubeprintscreen/ Get more skills
Da li je u pitanju nešto još gore nego što smo mislili?

Danima unazad pažnju javnosti privlači strašna igrica "Plavi kit" na koju je portal SrbijaDanas.com prvi upozoravao decu i roditelje. Igrica je do sada odnela na stotine mladih života u svetu, a prva žrtva pala je i u Hrvatskoj. Ovih dana može se čuti kako je igrica stigla i u Srbiju. Većina ovih igara je "zatvorenog tipa" i u njih se može ući samo uz odobrenje administratora. Više o pravilima ove igrice koja tera decu na samoubistvo čitajte KLIKOM OVDE!

Igrica na koju je Srbija Danas prva upozoravala stigla u Srbiju! Roditelji budite oprezni jer ubija DECU

Ubijte se, vi ste biološki OTPAD - UHAPŠEN autor zlokobne IGRE koja tera decu u SMRT!

Psiholog Aleksandra Janković objašnjava da je u pitanju jako ozbiljna stvar i da roditelji moraju da objasne deci da nije u pitanju šala, već realan život. 

- Sve sekte koriste vrlo moderne tehnologije. One jesu na neki način dirigovane iz najrazličitijih sektaških centara i praktično tako se regrutuju novi članovi sekti. To što je zatvorenog tipa kod mnogih izaziva interesovanje, jer stvara ekskluzivitet - kaže ona i dodaje da je jako važno da se deci skrene pažnja. 

 - Super je što deca uče razne stvari i što od školskog sistema dobijaju jednu široku informisanost, ali jako je važno da se ljudi koji se nalaze u tim pozicijama nastavnika, pedagoga, psihologa, pozabave realnim životom. Ovo je nešto što čini realan život i gde je potrebno istaći upozorenje da to nisu stvari koje su za šalu - kaže Janković. 

Aleksandra Janković
Foto: Srbija Danas

Ona objašnjava da je jako važno da roditelji budu tehnološki obrazovani makar toliko da mogu da prate šta deca rade na internetu i da je bitno ostvariti neki vid "nadzora" nad njihovim aktivnostima. 

Sa decom mora da se razgovara o tome šta je dobro, šta ne, i ako deca to ne nauče do adolescentnog doba, neće ni kasnije, naglašava Janković.

- Roditelji moraju da se bave decom i njihovim životom i da im ponude alternativu za igrice i društvene mreže - kaže naša sagovornica. 

LogOut

U okviru našeg projekta LOG OUT nasilje, koji se realizuje u saradnji sa Gradom Beogradom, a usmeren je na prevenciju i suzbijanje posledica digitalnog nasilja, u narednim mesecima imaćete priliku da se informišete o tome kako da ostanete bezbedni na internetu, na šta treba da obratite pažnju, kako da uočite zlostavljanje u digitalnom svetu i da steknete mnoštvo drugih korisnih znanja koja će pomoći da u Srbiji rastu bezbedna deca. Podržite nas, jer zaštita dece zavisi od svih nas!

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
1 Beograd