Skip to main content
Fakultet

Studenti ne dajte da vas prevare: Ovo nikako ne treba da plaćate

Foto: Srbija Danas
Dobro se informišite

Opšta zabrana za javne beležnike notare da naplaćuju overu dokumenata za upis na fakultet nije “sveto pravilo” za sve, pa pojedini takve usluge naplaćuju i do 1.500 dinara.

Crnogorci uveli kaznu za srpske turiste: Evo šta čeka one koji nemaju para da plate

Mladi sve ređe i sve kasnije stupaju u brak: Da li beže od vezivanja, ili je nešto drugo u pitanju?

Jedan od korisnika Tvitera je podelio i fotogafiju na kojoj se vidi red upravo svršenih srednjoškolaca na ulazu u jednu notarsku kancelariju.

Uz fotografiju stoji poruka “Gužva u notara, deca koja upisuju faks moraju da uvere državu da su kopije verne originalu za 1.500 dinara”.

Ovo je izazvalo opšte negodovanje na Tviteru, a jedna devojka prenela je šta su joj rekli u jednoj notarskoj kancelariji.

Kad je pitala da li brucošima naplaćuju overu dokumenata potrebnu za upis, rečeno joj je da overu svedočanstva iz srednje škole i krštenicu naplaćuju 360 dinara, a da uz overu maturanti treba da prilože i original dokument uz koji dobijaju overenu kopiju u dva primerka!

Shodno tome, nisu svi dokumenti oslobođeni plaćanja iako tako tvrde u Javnoj beležničkoj komori Srbije.

- Dali smo striktna uputstva svim notarima da ne smeju da naplaćuju dokumente za prvi upis na fakultet. Ništa od tih overa za vrtiće, škole i fakultete ne bi trebalo da košta. Ne postoji ni tarifnik po kome bi to mogli da naplate – rekli su u beležničkoj komori Srbije.

Zavisno od fakulteta, potrebno je priložiti različitu dokumentaciju. Negde je za upis potrebno svedočanstvo i diploma srednje škole, lekarsko uverenje i izvod iz matične knjige rođenih, kao na Medicinskom fakultetu u Beogradu. Kod upisa budući brucoši prilažu original izvoda i lekarskog uverenja, a kopiju svedočanstva i diplome.

Pravni fakultet u Beogradu
Foto: Profimedia

Na Pravnom fakultetu u Beogradu traže da sva dokumenta budu overena kod notara, što bi u slučaju notara koji naplaćuju overu cifra od oko 1.500 dinara.

Na drugim univerzitetima je bitno da sva dokumenta budu u originalu, kao što je slučaj sa Prirodno-matematičkim fakultetom u Novom Sadu gde su od dokumenata potrebni samo svedočanstvo sva četiri razreda srednje škole i diploma završene škole.

Sudeći po svemu, budućim studentima nije lako. Osim što treba da se dobro informišu šta je na njihovom željenom fakultetu potrebno od “papira”, treba da paze i kod kog notara overavaju dokumenta ili da ne kreću praznih džepova na upis.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD info

SD kosovo

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
30 Beograd