Skip to main content
Ramuš Haradinaj

Sumnjive sudbine svedoka PROTIV Haradinaja: Jednog je UDARIO DŽIP, drugi IZBODEN, treći...

Foto: Tanjug
Likvidacije izvedene u periodu od 2001. do 2007. godine

Apelacioni sud u Kolmaru, nakon dva odlaganja, juče je na javnoj sednici odbio zahtev Srbije za izručenje Ramuša Haradinaja. Njega srpsko tužilaštvo tereti za brojne ratne zločine na Kosovu i Metohiji krajem devedesetih. Oni nikada nisu dokazani jer su svi svedoci ubijeni.

EU poziva Beograd i Prištinu na NASTAVAK DIJALOGA!

Čak 19 svedoka protiv Ramuša Haradinaja brutalno je ubijeno i to uz naknadno overavanje hicem u glavu. Posle njihovih likvidacija, potencijalni svedoci su odustajali od svedočenja pred Tribunalom, zbog bojazni za život. Nisu, međutim, ubijani samo oni koji su bili na spisku Tribunala, već su stradali i članovi njihovih porodica.

U postupku protiv Haradinaja, tužilaštvo Haškog tribunala je izvelo 81 svedoka, od kojih su 34 dala iskaz pod zaštitnim merama. Takođe, izdato je 18 poziva pod pretnjom prinudnih mera i dva naloga za privođenje svedoka.

Izabrali iz četvrtog puta: Iljir Meta novi predsednik Albanije

Zanimljivo je da na suđenju Haradinaj nije tražio nijednog svedoka odbrane. Od početka je govorio da to njemu nije potrebno. Očigledno je već tada osmislio scenario za oslobađanje od onih koji bi mogli da mu naškode, pa nije bilo potrebe za onima koji bi trebalo da ga brane.

Ramuš Haradinaj
Foto: Profimedia

Bez svedoka, Tribunal nije mogao da donese okrivljujuću presudu.

Na spisku ubijenih svedoka nalaze se Ismet Musaj ubijen 2001. godine neposredno pred početak suđenja grupi za "slučaj Dukađini" u Prištini, zatim Sadik Murići, zaštićeni svedok, ubijen 2002. iz vatrenog oružja u Peći; Veselj Murići, zaštićeni svedok, ubijen je 2002. iz vatrenog oružja, Bekim Mustafa i Avni Eljazaj ubijeni su 2002. vatrenim oružjem, Smailj Hardaraj ubijen je 17. februara 2002. iz vatrenog oružja u zasedi u mestu Vitomirica kod Peći, Tahir Zemaj (ubijeni i sin Enis i brat Hasan) ubijen je 4. januara 2003. u zasedi vatrenim oružjem u Peći, Iljir Seljimaj i supruga njegovog brata Ferida ubijeni su u zasedi vatrenim oružjem u Peći. Likvidirani su još Sabahete Toljaj i Isuf Hakljaj, pripadnici KPS, ubijeni u zasedi 24. novembra 2003, Sadik Musaj ubijen 1. februara 2005, Sinan Musaj koji je nestao je 14. juna 2005. za vreme sukoba na Kosovu i Metohiji kao pripadnik FARK, Đeljadin Musaj ubijen 16. juna 2005. vatrenim oružjem u zasedi kod benzinske pumpe "Molika" u selu Rašic kod Peći i Kujtim Beriši stradalo 17. jula 2007. godine u Podgorici u saobraćajnoj nesreći.

Zašto je Makedonija bila na ivici GRAĐANSKOG RATA?

– Društvo svedoke smatra izdajnicima i postoji šansa da budu žrtve osvete. Mogu da izgube posao i u najgorim slučajevima, budu ubijeni – navodi se u izveštaju Žana Šarla Gardeta, izvestioca Saveta Evrope, iz 2011. godine.

Iako se Tužilaštvo suda u Hagu u nekoliko navrata žalilo Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija na probleme sa kojima se svedoci suočavaju na Kosovu, Gardetov izveštaj predstavlja prvi zvanični dokument u kojem se nedvosmisleno navodi da su ubijani svedoci koji je trebalo da svedoče protiv Haradinaja.

ALBANSKI TERORISTI PRIZNALI: Devojčice smo SILOVALI, dečacima SEKLI UŠI, a ženama VADILI OČI!

– Na Kosovu ne postoji program zaštite svedoke, u najozbiljnijim slučajevima dopušteno im je da svedoče anonimno – što je potpuno beskorisno – ocenio je tada izvestilac Evrope.

Vladimir Vukcevic
Foto: Srbija Danas

– Jednog od svedoka je udario džip, drugi je ubijen nožem iza kafane, dvoje su pod nerazjašnjenim okolnostima stradali u saobraćajnoj nesreći, vozilo je zapaljeno. Na petoro je izvršen atentat vatrenim oružjem, trojica su tada bila u programu zaštite svedoka. To je veliki problem za Haški tribunal, ali, što je važnije, veliki problem i za međunarodnu pravdu – rekao je tada tužilac za ratne zločine, Vladimir Vukčević.

Protiv Ramuša Haradinaja u Srbiji je poslednjih godina podneto više od 108 krivičnih prijava zbog najstrašnijih zločina – od terorizma, do silovanja, mučenja i ubistava civila.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD info

SD kosovo

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
33 Beograd