fbpx
Skip to main content
Božić

SUTRA JE TUCINDAN: Evo koje reči treba da IZGOVORITE ako uradite OVO (VIDEO)

Foto: Profimedia
Prema narodnom verovanju, jedna stvar se mora ispoštovati

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici u četvrtak 5. januara obeležavaju praznik koji se naziva Tucindan.

Uvek pada 5. januara, dan pred Badnji dan, odnosno dva dana pre Božića, a za taj dan se vezuje veliki broj različitih običaja.

ČUDO NA GROBU PATRIJARHA: Ovo mesto ima isceliteljske moći!

Toga dana se kolje ili priprema pečenica, odnosno pečenje za Božić. Nekada se pečenica tukla - ubijala krupicom soli, kasnije ušicama od sekire, pa se onda, ubijeno ili ošamućeno prase ili jagnje klalo i redilo. Time je, po narodnom verovanju, onaj ko je ubio pečenicu skinuo odgovornost sa sebe i prenosi je na so, jer ona ima izrazitu demonsku snagu. Zato je ovaj dan nazvan Tucindan.

Za pečenicu se obično kolje prase ili jagnje, a uz to neko još kolje i priprema pečenu ćurku, gusku ili kokošku. Samo odabiranje i pripremanje svinje određene za pečenicu pokazuje da od nje, po narodnom verovanju, zavisi sreća i blagostanje kuće koja je kolje. Veruje se da je ovaj običaj verovatno ostao iz stranih mnogobožačkih vremena, vezan za prinošenje žrtve.

ŠTA PONETI NA SLAVU: Ovo su SRBI nekada poklanjali i bilo je APSOLUTNO PRELEPO

Crkva ga je prihvatila i blagoslovila, jer posle Božićnog posta, koji traje šest nedelja, jača hrana dobro dođe, pogotovo što su tada izuzetno jaki mrazevi i zime. Na Tucindan, po narodnom verovanju, decu ne valja tući, jer će cele godine biti nevaljala i bolovaće od čireva. Ako nekoga i slučajno udarite, taj mora brzo da izgovori:

-Čiri, miri da imaš dvadesetčetiri.

U svakom slučaju, pažljiv odnos prema odabiru pečenice i njeno ritualno ubijanje svedoče o velikom značaju koje ona zauzima u božićnim običajima. Momenat kad je pečenica ispečena i skinuta sa ražnja u nekim krajevima se oglašavala pucnjem iz puške.

Pročitajte i:

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
2 Beograd