fbpx
Skip to main content
Parlament

SUTRA ZASEDA SKUPŠTINA: Na dnevnom redu veoma važna izmena Zakona o porezima

Foto: Profimedia
Na dnevnom redu biće i nekoliko sporazuma o zajmovima

 Skupština Srbije počeće sutra novu sednicu sa više tačaka dnevnog reda, među kojima su i izmene Zakona o porezima na imovinu, koje predviđaju da se od 1. januara 2021. neće plaćati porez na objekte za primarnu poljoprivrednu proizvodnju.

MUČI VAS GRLO? Kod grebanja, upale i bola vam OVO može pomoći!

MUČI VAS GRLO? Kod grebanja, upale i bola vam OVO može pomoći!

MINISTAR ZA EVROPSKE INTEGRACIJE JOKSIMOVIĆ: Održivost Evrope moguća je uz usvajanje novih politika!

MINISTAR ZA EVROPSKE INTEGRACIJE JOKSIMOVIĆ: Održivost Evrope moguća je uz usvajanje novih politika! 

MINISTAR STEFANOVIĆ: Uzaludni su napadi na Vojsku Srbije, jer naši građani imaju poverenja u svoju državu!

MINISTAR STEFANOVIĆ: Uzaludni su napadi na Vojsku Srbije, jer naši građani imaju poverenja u svoju državu!

To se odnosi na objekte za smeštaj mehanizacije za poljoprivredu i repromaterijala, smeštaj i čuvanje gotovih poljoprivrednih proizvoda, na staje i objekte za gajenje određenih porizvoda, izjavila je Slavica Savičić iz Ministarstva finansija.

Ona je danas na sednici skupštinskog Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava rekla da za ostvarivanje poreskog oslobađanja za ove objekte i dalje neće uslov biti da je poljoprivredno gazdinstvo registrovano.

Savičićeva je rekla da se ključne izmene odnose i na to da će, pored pravnih i fizičkih lica, obveznici poreza na imovinu biti i otvoreni i alternativni investicioni fondovi.

Takođe je predviđeno da se porez plaća i na nasleđe i poklon digitalne imovine.

Savičićeva je navela da je predviđeno da se od 1. janura 2022. nadležnost za utvrđivanje naplate i kotnrole poreza na nasleđe i poklon i poreza na prenos apsolutnih prava prenosi sa Poreske uprave na jedinice lokalne samouprave.

Izmenama zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, koje će takođe biti na dnevnom redu sednice parlamenta, sistemom oporezivanja biće obuhvaćeni i otvoreni investicioni fondovi, odnosno alternativni investicioni fondovi.

Slavica Savičić je rekla da će dalje biti pojednostavljen poreski postupak i poboljšana elektronska komunikacija između poreskih oragana i poreskih obveznika.

Navela je da se bitna izmena i da će velikim poreskim dužnicima biti omogućeno da za poreske obaveze veće od 50 miliona dinara, umesto novčanih sredstava, Republika Srbija može preuzeti objekte.

Novim rešenjima se, kaže, dodatno preciziraju određene odredbe kojima se reguliše postupak privremenog oduzimanje PIB-a.

Izmenama Zakona o republičkim administrativnim taksama, kako je rekla Savičićeva, predviđeno je brisanje određenih taksi iz oblasti Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Republičkog geodetskog zavoda.

Navela je da su određene takse smanjene iz oblasti postupka upisa u registre, postupka koji su vezani za intelektualnu svojini, i iz oblasti zdravstva.

Kaže da je predloženo uvođenje nekih novih taksi u oblasti rudarstva i energetike, zdravlja i poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Poslanici će sutra razmatrati i izmene Carinskog zakona, koje se između ostalog odnose na propisivanje dužih rokova zastare za plaćanje carisnkog duga, kao i izmene Zakona o carinskoj službi koje se odnose na podnošenje zahteva za pokretanje prekršajnog postupka protiv učinilaca carinskih prekršaja.

Na dnevnom redu biće i nekoliko sporazuma o zajmovima.

Među njima su i zajam Međunarodne banke za obnovu i razvoj od 92 miliona evra za hitan odgovor na kovid-19, kao i zajam Banke za razvoj Saveta Evrope od 200 miliona evra kao podrška budžetu Srbije za pokrivanje vanrednih troškova u zdravstvu prouzrokovanih kovidom-19.

Poslanici će na novoj sednici razmotriti i Predlog zakona o davanju garancije Republike Srbije u korist Banke Poštanske štedionice, OTP banke i Vojvođanske banke a.d. Novi Sad, po zaduženju "Srbijagasa".

Po osnovu ugovora o dugoročnom kreditu za izgradnju gasovoda na teritoriji Srbije, od granice s Bugarskom do granice s Mađarskom i drugim susednim zemljama, OTP banka je odobrila 30 miliona evra, Banka Poštanska štedionica 20 miliona evra, a Vojvođanska banka 20 miliona evra.

Na dnevnom redu biće i izmene Zakona o regulisanju javnog duga Republike Srbije po osnovu neisplaćene devizne štednje građana položene kod banaka čije je sedište na teritoriji Republike Srbije i njihovim filijalama na teritorijama bivših republika SFRJ.

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
4 Beograd