broken clouds
11°C
25.04.2024.
Beograd
eur
117.1643
usd
109.4482
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

Ruski ministar odbrane u poseti Srbiji: Vulin i Šojgu položili kapsulu u spomen ploču "Večne vatre" (VIDEO/FOTO)

17.02.2020. 10:46 15:25
Piše:
Srbija Danas
večna vatra
večna vatra / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić
Srbija je prva zemlja u koju ministar Šojgu dolazi u zvaničnu posetu nakon što je ponovo imenovan za ministra odbrane

Ministar odbrane Ruske Federacije general armije Sergej Šojgu došao je u zvaničnu posetu Srbiji na poziv ministra odbrane Aleksandra Vulina.

Srbija je prva zemlja u koju ministar Šojgu dolazi u zvaničnu posetu nakon što je ponovo imenovan za ministra odbrane Ruske Federacije.

Vučić nakon sastanka u Briselu: BORIO SAM SE ZA SRBIJU, nisam došao da se svađam! (VIDEO/FOTO)

Vučić nakon sastanka u Briselu: BORIO SAM SE ZA SRBIJU, nisam došao da se svađam! (VIDEO/FOTO)

MAKRON NAHVALIO VUČIĆA: Srpski predsednik SJAJNO radi, Evropska unija mora više da investira u Balkan!

MAKRON NAHVALIO VUČIĆA: Srpski predsednik SJAJNO radi, Evropska unija mora više da investira u Balkan!

ŠOJGU DONOSI KAPSULU SA "VEČNOM VATROM" IZ RUSIJE! Posveta herojima koji su oslobodili Beograd

ŠOJGU DONOSI KAPSULU SA "VEČNOM VATROM" IZ RUSIJE! Posveta herojima koji su oslobodili Beograd

Vulin i Šojgu položili kapsulu u spomen ploču "Večne vatre"

Ministri odbrane Srbije i Rusije, Aleksandar Vulin i Sergej Šojgu, položili su danas na Spomen-groblju oslobodiocima Beograda kapsulu sa zemljom iz Rusije, a na mestu buduće skulpturno- arhitektonske kompozicije "Večna vatra", čime je i označen početak njene izgradnje.

Skulptura "Večna vatra" podiže se u znak sećanja na srpske i ruske žrtve iz Drugog svetskog rata.

 

Sergej Šojgu
Sergej Šojgu / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić

Plamen "Večne vatre" počeće da gori za mesec dana, a autor ove kompozicije je Andrej Tirtišnikov, akademik Ruske akademije umetnosti.

Vesić:Večna vatra slobode i bratstva srpskog i ruskog naroda

Na Groblju oslobodilaca, u slavu hrabrih predaka, oslobodilaca Beograda, goreće "Večna vatra", vatra slobode, ljubavi i bratstva srpskog i ruskog naroda, poručio je danas zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

- Večna vatra će nas zauvek podsećati na našu herojsku prošlost, u kojoj smo zajedno bili na pravoj strani istorije, braneći vrednosti istine i pravde, zbog čega smo kao narodi tako često stradali - rekao je Vesić uoči ceremonije polaganja temeljca za skulpturu "Večna vatra", koji su položili ministri odbrane Srbije i Rusije Aleksandar Vulin i Sergej Šojgu.

Vesić je naveo da će neki sigurno pitati čemu večna vatra 75 godina posle pobede nad fašistima i koji će ismevati taj poduhvat, ali je poručio da nam večna vatra nikada više nije bila potrebna nego danas, 75. godina posle pobede nad fašizmom, jer se, tvrdi, fašizam ponovo probudio.

- Mislili smo da je fašizam u svetu potučen 9. maja 1945. godine. Mislili smo da je zlo zatrto. Oni koji su se borili na strani fašista u Drugom svetskom ratu čekali su trenutak da podignu glavu. Da bi prikrili svoje zločine pred licem istorije oni pokušavaju da prekroje istorijsku istinu, težeći da žrtve predstave kao dželate, a dželate kao žrtve - rekao je Vesić.

Oni, kaže, žele da objasne kako je heroj Vlasov, a ne Žukov i kako je srpski fašista Dimitrije Ljotić heroj, a heroji nisu partizani Koča Popović i Peko Dapčević.

- Za njih su Pavelićeve ustaše u Hrvatskoj i Banderovci u Ukrajini oslobodioci, a ruski i srpski narod okupatori. Za njih je Jasenovac, jedan od najstrašnijih nacističkih logora bio kamp za rekreaciju ljudi. A, mi danas svima njima poručujemo iz Beograda - nećemo vam to dozvoliti da prekrajate istoriju i da ponovo ubijate heroje - poručio je Vesić.

On je istakao da je odgovor Srbije snažan kao i 1945. godine, te da ćemo podići koliko god je potrebno spomenika, učiti decu u školama, štampati knjige... negovati sećanje na naše žrtve, jer se mora jasno reći - ko je bio poraženi u Drugom svetskom ratu, a ko je u tom ratu pobedio i čitavoj civilizaciji doneo slobodu i prestanak razaranja. Vesić je poručio da je Srbija ponosna na svoju antifašističku tradiciju i na doprinos pobedi saveznika u Drugom svetskom ratu. On je podsetio da su Srbi, posle Rusa, srazmerno broju stanovnika, dali najveće žrtve u Drugom svetskom ratu.

- Kosti naših predaka ugrađene su u temelje današnje Evrope i zato niko ne može da kaže da nismo Evropa - rekao je Vesić.

Dodao je da Beograd sa ponosnom slavi 20. oktobar, Dan oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu, kao i 9. maj, Dan pobede nad fašizmom. Vesić je podsetio da se Beograd 2016. godine pridružio svetskoj porodici "Besmrtnog puka", kada za 9. maj desetine hiljada naših građana šeta ulicama glavnog grada noseći slike svojih predaka, koji su hrabro položili živote za slobodu otadžbine. Vesić je naveo da će Beograd nastaviti da kroz različite projekte i inicijative zajedno sa ruskim partnerima neguje kulturu sećanja na žrtve, jer je narod bez sećanja narod bez budućnosti.

- Zato današnjim činom, simbolički na mestu gde počiva 2.556 boraca Narodnooslobodilačke vojske i 940 Crvenoarmejaca, koji su dali svoje živote za slobodu Beograda, poručujemo celom svetu da ne zaboravljamo, niti ćemo ikada zaboraviti svoju istoriju- rekao je Vesić i poručio: "Neka večno živi slava naših heroja! Neka večno gori vatra ljubavi, slobode i bratstva srpskog i ruskog naroda".

Ministri Vulin i Šojgu položili vence na Spomen obeležje oslobodiocima Beograda

Aleksandar Vulin i Sergej Šojgu položili su vence na Spomen obeležje oslobodiocima Beograda i na Spomenik crvenoarmejcu i položili kapsulu u spomen ploču "Večne vatre". 

Odavanje pošte borcima počelo je intoniranjem srpske i ruske himne i postrojavanjem Gardista Vojske Srbije, a ministri su se upisali i u Knjigu žalosti.

Događaju su prisustvovali ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Zoran Ðorđević, ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko, kao i glumac Miloš Biković.

Groblje oslobodilaca Beograda 1944. je spomen-groblje posvećeno jugoslovenskim i sovjetskim borcima poginulim u borbama za oslobođenje Beograda, oktobra 1944. godine.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

  Beogradskom ofanzivom, koja je trajala od 12. do 20. oktobra 1944. godine, okončana je 1.287 dana duga nemačka okupacija Beograda.

Na tom groblju je sahranjeno 1.395 boraca Narodnooslobodilačke vojske i partizanskih odreda Jugoslavije i 818 boraca Crvene armije.

  

Uručenje počasnog doktorata

U Domu garde u Topčideru počinje svečanost uručenja počasnog doktorata Univerziteta odbrane ruskom ministru odbrane Sergeju Šojguu.

Vulin: Mir u kojem živite je posledica jake vojske

-Učinili  ste nam veliku čast što se među naše doktore nauke upisuje general armije RF i što možemo da vas zovemo našim, a da naši kadeti jednog dana mogu da kažu šta su od vas naučili. Uz Putina ste od jedne demoralisane vojske napravili vojsku bez premca u svetu koja je u stanju da zaštiti mir. Mir u kojem živite je posledica jake vojske. U politici postoje samo interesi, nema ljubavi-to važi za sve one koji nisu upoznali našeg druga i brata generala Šojgua - rekao je Vulin.

Obraćanje Sergeja Šojgua

Ministar odbrane Ruske Federacije Sergej Šojgu primio je počasni doktorat i čestitao Srbiji Dan državnosti.

- Velika je čast što sam postao počasni doktor Univerziteta odbrane u Beogradu - najpre je rekao ministar Šojgu. 

Sergej Šojgu
Sergej Šojgu / Izvor: Foto: Youtube/Printscreen/Tanjug News Agency official

Ruski ministar odbrane je sumirao rezultate dosadašnje saradnje i podsetio na vekovnu bliskost i duhovne veze. On je podsetio na jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova kojom su, kako je rekao  prekršena sva međunarodna pravila.

Sergej Šojgu
Sergej Šojgu / Izvor: Tanjug/​Tanja Valić

Rekao je i da Srbija ima podršku Rusije u samostalnoj politici koju sada vodi. Posebno je istakao zahvalnost na tome sto Srbija zajedno sa Rusijom učestvuje u obeležavanju 75 godina  od velike pobede, uključujući i centralnu manifestaciju koja će biti održana 9. Maja na Crvenom trgu.

Rektor Univerziteta: Doktorat za osvedočenog prijatelja Srbije

Rektor Univerziteta, general-potpukovnik Goran Radovanović, obrazložio je odluku da se počasni doktorat dodeli ruskom ministru.

-Univerzitet doktorat dodeljuje osvedočenom prijatelju Srbije. Zalaganjem za jačanje odnosa između Ministartava odbrane Srbije i RF Šojgu je dao nemerljiv doprinos saradnji dve zemlje - naveo je on.

rektor
rektor / Izvor: Foto: Youtube/Printscreen/Tanjug News Agency official

Posebno je istakao značaj saradnje u obrazovanju vojnika i obuci pilota u vojnim školama u Rusiji.

Svečanosti, između ostalih, prisustvuje i ruski ambasador Aleksandar Bocan-Harčenko. Anastasija Holc izvela je u pratnji ansambla Stanislav Binički dve numere "Čovek bez sreće" i "Ovo je Srbija".

Izložba "Odbrana 78"

Ministri Šojgu i Vulin obišli su izložbu "Odbrana 78" u Muzeju grada Beograda.

"Odbrana 78" posvećena je obeležavanju 20. godišnjice od odbrane otadžbine od NATO agresije u Muzeju Grada Beograda.

Ministarstvo odbrane
Ministarstvo odbrane / Izvor: Foto: Ministarstvo odbrane

Autor izložbe "Odbrana 78" u Muzeju Grada Beograda je Dušan Jovović, a multimedijalna i interaktivna postavka podeljena je u osam celina, sa autentičnim artefaktima koji su nastali tokom 1998. i 1999. godine.

Ministarstvo odbrane
Ministarstvo odbrane / Izvor: Foto: Ministarstvo odbrane

Reč je o projektu koji je iniciralo Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije. Izložba prvi put prikazuje video i štampane materijale koji do sada javnosti nisu bili prikazani, što zbog svoje jačine i načina na koji je to snimano 1999. godine, a svi materijali su digitalno obrađeni.

Ministarstvo odbrane
Ministarstvo odbrane / Izvor: Foto: Ministarstvo odbrane

Izložbena postavka na jedinstven način prikazuje herojsku odbranu zemlje tokom 78 dana NATO agresije, koja je počela napadom na SR Jugoslaviju 24. marta 1999. godine, bez odobrenja Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i posvećena je stradalim pripadnicima vojske, policije i civilima, među kojima je, nažalost, bilo i mnoštvo dece.

Radni sastanak

Nakon svečanog dočeka ispred Palate Srbija za ministra odbrane Ruske Federacije Sergeja Šojgua, počeo je radni sastanak dveju delegacija. 

Sastanak predvode ministri odbrane Aleksandar Vulin i Sergej Šogju. Sastanku je prisustvovao i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović.

sastanak
sastanak / Izvor: Foto: Ministarstvo odbrane

Ministri Vulin i Šojgu razgovarali su o saradnji u oblasti odbrane koja ima uzlazni trend i koja se odvija u skladu s Deklaracijom o strateškom partnerstvu i istakli zajedničko opredeljenje da saradnja između dve zemlje u narednom periodu bude dodatno unapređena, kao i da se ostvare svi ciljevi saradnje na obostrano zadovoljstvo dva prijateljska naroda i države.

Sergej Šojgu
Sergej Šojgu / Izvor: Foto: Ministarstvo odbrane

Koliko je saradnja unapređena najbolje govori podatak da su samo u 2019. godini realizovane 94 aktivnosti u okviru međunarodne vojne saradnje sa Ruskom Federacijom, dok je u periodu od 2000. do 2012. godine realizovan zanemarljiv broj aktivnosti bilateralne vojne saradnje.

Aleksandar Vulin
Aleksandar Vulin / Izvor: Foto: Ministarstvo odbrane

 Ministar Vulin je istakao da su lični odnosi predsednika i vrhovnih komandanata oružanih snaga Vladimira Putina i Aleksandra Vučića doprineli da saradnja dve države bude na najvišem istorijskom nivou i dodao da je predsednik Vučić jedini državnik u Evropi koji je rekao da njegova zemlja nikada neće uvesti sankcije Rusiji. 

Više o tome pročitajte OVDE. 

Svečani doček

Ministar odbrane Aleksandar Vulin priredio je danas za ministra odbrane Ruske Federacije, generala armije Sergeja Šojgua, svečani doček ispred Palate Srbija, uz intoniranje himne dve države i smotru počasne garde.

Nakon svečanog dočeka ispred Palate Srbija, očekuje se sastanak dvojice ministara.

Današnja poseta je deveti susret ministara Vulina i Šojgua od imenovanja Aleksandra Vulina za ministra odbrane Srbije.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.
Šojgua dočekala tri srpska lovca

Ruski vojni avion Il-96-400 ušao je u vazdušni prostor Srbije oko 11 časova. Nakon toga, ministar odbrane Ruske Federacije general armije Sergej Šojgu sleteo je na Aerodrom "Nikola Tesla" u Beogradu.

Avion ministra Šojgua po ulasku u vazudušni prostor Srbije dočekala su tri lovca MiG 29 RViPVO Vojske Srbije, koji su ga pratili do sletanja.

Dočeku ministra Šojgua na Aerodromu "Nikola Tesla" prisustvovali su ambasador Ruske Federacije u Republici Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko i predstavnici Ministarstva odbrane Republike Srbije.

Više o tome pročitajte OVDE. 

Susret i sa Vučićem

Predsednik Srbije Aleksadar Vučić biće domaćin ministru Šojguu na radnom ručku.

Više o tome pročitajte OVDE.

"Večna vatra"

Vulin i Šojgu položiće vence na Spomen-obeležje oslobodiocima Beograda i na Spomenik crvenoarmejcu, a zatim će zajedno položiti kapsulu u spomen-ploču "Večne vatre". 

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, otkriva da će "Večna vatra" biti iza glavnog ulaza u centralnoj aleji:

- Napravićemo je tačno u ravni sa spomenikom sovjetskim ratnicima. Za tu lokaciju upravo je dao saglasnost Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda.

Vesić kaže da će "Večna vatra" predstavljati večni pomen herojima koji su oslobodili Beograd od nacističke okupacije.

- Već ove godine, uz finansiranje Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja, Groblje oslobodilaca Beograda biće rekonstruisano - otkrio je zamenik gradonačelnika Beograda.

Tokom posete biće održan sastanak ministara odbrane Srbije i Rusije, nakon čega će ministri obići izložbu "Odbrana 78" u Muzeju grada Beograda. Šojgu će u Srbiji dobiti i počasni doktorat Univerziteta odbrane zbog doprinosa u razvoju saradnje dveju zemalja u toj oblasti. 

Ubrzo posle Šojgua, u Beograd dolazi još jedan visoki ruski zvaničnik. Šef diplomatije Sergej Lavrov posetiće Srbiju 24. marta, na dan kada se obeležava 21. godišnjica bombardovanja. Njegova poseta mogla bi da bude i prilika da se obavi zvanična primopredaja stranice Miroslavljevog jevanđelja, koja se čuva u Sankt Peterburgu.

ZABRANJENA ISTINA O SREBRENICI: Jedina žena u masovnoj grobnici bila je SRPKINJA! (VIDEO)

ZABRANJENA ISTINA O SREBRENICI: Jedina žena u masovnoj grobnici bila je SRPKINJA! (VIDEO)

ALBANCI OTVORENO ZAPRETILI! Spremili se da PONOVO UDARE NA SRBIJU, a onda im stigao HLADAN TUŠ IZ SAD!

ALBANCI OTVORENO ZAPRETILI! Spremili se da PONOVO UDARE NA SRBIJU, a onda im stigao HLADAN TUŠ IZ SAD!

Obradovićev pulen izvređao predsednikovu ćerku! Oštre reakcije javnosti nakon napada na Vučićevu porodicu! (FOTO)

Obradovićev pulen izvređao predsednikovu ćerku! Oštre reakcije javnosti nakon napada na Vučićevu porodicu! (FOTO)

Vučićev intervju na Sretenje! Predsednik najavio "čistku" među ministrima i u SNS, a evo zašto su IZBORI SUDBINSKI

Vučićev intervju na Sretenje! Predsednik najavio "čistku" među ministrima i u SNS, a evo zašto su IZBORI SUDBINSKI

Retko ko je zapazio OVAJ DETALJ na Vučićevoj fotografiji: Neke je razbesneo, ali je postao i HIT NA INTERNETU (FOTO)

Retko ko je zapazio OVAJ DETALJ na Vučićevoj fotografiji: Neke je razbesneo, ali je postao i HIT NA INTERNETU (FOTO)

 

Piše:
Srbija Danas
17.02.2020. 10:46 15:25