clear sky
8°C
19.04.2024.
Beograd
eur
117.1474
usd
110.1009
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

SVE O MINISTRIMA NA JEDNOM MESTU: Ova lica će biti u novom sazivu Vlade Srbije!

25.10.2020. 13:30
Piše:
Srbija Danas
Vlada Srbije
Vlada Srbije / Izvor: Foto: SD/Ilustracija
Objavljen je spisak novog sastava Vlade Republike Srbije

Iako je bilo najava da je nova vlada mogla biti formirana mnogo pre 25. oktobra, tek su se danas popunila sva ministarska mesta, te je zvanično saopšteno ko će činiti novu vladu Srbije, ko će imati šansu, ali i obavezu i odgovornost da našu zemlju izvede na pravi i siguran put.

Dok se spisak sa nestrpljenjem čekao, od predsednika Srbije jasno smo čuli da se neće mešati u odluke svog mandatara, međutim čelinik Srpske napredne stranke otkrio je ranije neka od personalnih rešenja, tačnije otkrio je ko više neće imati portfelj u Nemanjinoj kada je rečeno da će Ivica Dačić sa mesta ministra spoljnih poslova preći na mesto predsednika Skupštine Srbije, što je i učinjeno te je Dačić zvanično stupio na dužnost 22. oktobra.

"TO NIJE U MOJOJ PRIRODI..." Dačić istakao šta je zadatak NOVE VLADE, pa uputio jasnu poruku opoziciji

"TO NIJE U MOJOJ PRIRODI..." Dačić istakao šta je zadatak NOVE VLADE, pa uputio jasnu poruku opoziciji

SKUPŠTINA SRBIJE O SASTAVU NOVE VLADE: Predlog zakona o ministarstvima na dnevnom redu (VIDEO)

SKUPŠTINA SRBIJE O SASTAVU NOVE VLADE: Predlog zakona o ministarstvima na dnevnom redu (VIDEO)

NOVA ZADUŽENJA U SKUPŠTINI SRBIJE! Formirano 18 odbora, poznato ko će biti na njihovom čelu

NOVA ZADUŽENJA U SKUPŠTINI SRBIJE! Formirano 18 odbora, poznato ko će biti na njihovom čelu

Saznali smo takođe i da će jedno ministarsko mesto da pripadne Srpskom patriotskom savezu (SPAS) Aleksandra Šapića, mada je on sam istakao da ostaje na čelu Opštine Novi Beograd i da neće da ulazi u novu vladu...

Međutim, posle dugog merenja, vaganja, odlučivanja i konsultacija sa liderom naprednjaka i predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, mandatar za sastav nove vlade, Ana Brnabić saopštila je imena ministara i celokupni sastav državnih funkcionera.

U novoj Vladi, vodeću ulogu u vođenju Srbije na pravi put, put budućnosti, put koji će pratiti plan predsednika Srbije Aleksandra Vučića "Srbija 2025." preuzeli su sledeća lica, lica koja će prikazivati Srbiju, volju građana i koja će raditi na tome da istim tim građanima, koji su svoje poverenje dali Srpskoj naprednoj stranci, kao vodećoj političkoj stranci na izborima, obezbede samo ono što je u njihovom najboljem interesu.

Predsednik Vlade Srbije - Ana Brnabić - u avgustu 2016. godine izabrana je za ministarku državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Srbije, i tu funkciju je obavljala do izbora za predsednicu Vlade u junu 2017. godine. Na funkciji predsednice Vlade ostaje sve do raspisivanja regularnih parlamentarnih izbora 2020. nakon kojih postaje mandatar za sastav nove Vlade, dok po formiranju Vlade postaje predsednica Vlade Republike Srbije ponovo.

ana-brnabić
ana-brnabić / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić

Ministar spoljnih poslova - Nikola Selaković - u politiku aktivno ulazi 2008. godine, kada, prilikom osnivanja Srpske napredne stranke (SNS) postaje njen član. Član je Glavnog i Izvršnog odbora i predsednik je Pravnog saveta stranke. U septembru 2012. izabran je za člana Predsedništva SNS. U julu 2012. godine izabran je za ministra pravde i državne uprave u Vladi Republike Srbije. Istovremeno, postaje član Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca.

Nikola Selaković
Nikola Selaković / Izvor: Profimedia

Ministar unutrašnjih poslova - Aleksandar Vulin - U ranim danima karijere bio je pomoćnik direktora marketinga u firmi "Super pres" od 2000. do 2002. godine. Nakon toga, od 2003. do 2007. godine bio je direktor marketinga u firmi "Color press", a zamenik generalnog direktora "Color media international" od 2007. do 2012.  Za direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju izabran je u avgustu 2012. godine, tu funkciju je obavljao do septembra 2013. godine, kada je imenovan za ministra bez portfelja zaduženog za Kosovo i Metohiju. Na toj funkciji je ostao do aprila 2014. godine. U aprilu 2014. imenovan je za ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. U avgustu 2016. godine dobio je novi mandat na čelu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Na dužnosti ministra odbrane bio je od juna 2017. godine. Uspešno je, kao polaznik 6. klase, završio Visoku školu bezbednosti i odbrane, najviši nivo usavršavanja u sistemu našeg vojnog školstva.

Aleksandar Vulin
Aleksandar Vulin / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija - Tatjana Matić - Već osam godina je državna sekretarka u tom ministarstvu, a potpredsednica je Ljajićeve SDPS. U poslednje četiri godine bila je zadužena za sektor telekomunikacija i intenzivno se bavila bezbednošću dece na internetu. Učestvovala je u formiranju Nacionalnog kontakt centra za bezbednost dece na internetu, a bavila se i obukama žena za digitalne veštine. Pre nego što je otišla u Ministarstvo trgovine i telekomunikacija, obavljala je funkciju  državnog sekretara u tadašnjem Ministarstvu rada i socijalne politike. Od 2005. do 2007. godine bila je direktor Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa , gde je bila nadležna za upravljanje i koordinaciju rada Službe, a prethodno je radila kao šefa kabineta Koordinacionog centra Srbije i Crne Gore za Kosovo i Metohiju, gde je bila zadužena za organizaciju i koordinaciju rada, protokol i međunarodnu saradnju. Od 2002. do 2004. godine obavljala je funkciju pomoćnika šefa kabineta potpredsednika Vlade Republike Srbije i Koordinacionog centra SRJ i RS za Kosovo i Metohiju. Pre toga bila je u privatnom sektoru. 

Tatjna Matić
Tatjna Matić / Izvor: Foto: TwitterPrintscreen/@Tatjana_Matic

Ministar rudarstva i energetike - Zorana Mihajlović - Od 2004. do 2006. godine bila je savetnica potpredsednika Vlade Republike Srbije za energetiku. Savetnica za energetiku predsednika Vlade Republike Srpske Milorada Dodika bila je od 2010. do 2012. godine. Od 2012. do 2014. godine bila je guvernerka Srbije u Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD). Predsednica Saveta SNS za energetiku i rudarstvo postaje 2009. godine, a potpredsednica stranke od 2012, dok je od sredine 2016. članica Predsedništva SNS. Za ministarku energetike, razvoja i zaštite životne sredine izabrana je 2012. godine, a od 2014. je potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

zorana-mihajlovic
zorana-mihajlovic / Izvor: Srbija Danas

Ministar finansija - Siniša Mali - bio je gradonačelnik Beograda od aprila 2014. do maja 2018. godine. Pre nego što je postao gradonačelnik, bio je specijalni savetnik za privredu i finansije u Vladi tadašnjeg premijera Republike Srbije Aleksandra Vučića. Na poziciju ministra finansija dolazi kao priznati finansijski stručnjak, koji je radio za najveće svetske konsultantske kompanije, ali i kao gradonačelnik koji je pokrenuo i sproveo obiman program finansijske konsolidacije u Gradu Beogradu, gde je prepolovio dug grada i značajno smanjio budžetski deficit. Za vreme njegovog mandata Beograd je po prvi put dobio kreditni rejting, koji prema izveštaju rejting agencije Mudis iznosio BA3.

Siniša Mali
Siniša Mali / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić

Ministar privrede - Anđelka Atanasković - nova ministarka privrede, Anđelka Atanasković, rođena je 1958. u Trsteniku, gde je završila osnovnu školu i Tehničku školu. Diplomirala je na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, odeljenje u Kraljevu, 1982. godine. Izborom Atanasković na poziciju ministra privrede, nova Vlada Srbije dobila je člana koji je ceo radni vek proveo u jednoj kompaniji. Proglašavana je za najboljeg menadžera jugoistočne Evrope 2016. godine, Ženu godine u regionu, a pripala su joj brojna priznanja regionalnih i republičkih privrednih komora. 

Anđelka Atanasković
Anđelka Atanasković / Izvor: Foto: Youtube/Printscreen/ RTV Krusevac

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede - Branislav Nedimović - Izabran je za narodnog poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srbije 2004. godine i tu dužnost je obavljao do 2008. godine kada je izabran za gradonačelnika Sremske Mitrovice kao najmlađi gradonačelnik u Srbiji. Na mestu gradonačelnika bio je u dva mandata, od 2008. do 2016. godine. U januaru 2015. godine postaje član Srpske napredne stranke i koordinator Gradskog odbora SNS. Nakon parlamentarnih izobora 2016. godine izabran je za potpredsednika Upravnog odbora Nacionalne alijanse za lokalni i ekonomski razvoj, dok je potom postao ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine. Od avgusta 2016. godine obavljao je dužnost ministra poljoprivrede i zaštite životne sredine, a od juna 2017. godine obavlja dužnost ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije.

Branislav Nedimović
Branislav Nedimović / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić

Ministar zaštite životne sredine - Irena Vujović - nakon izbora 2014. godine, u maju gradonačelnik Beograda Siniša Mali imenovao je za pomoćnicu gradonačelnika zaduženu za oblast društvenih delatnosti. Nakon lokalnih izbora 2016. godine, izabrana je za predsednicu opštine Savski venac, kada je napustila funkciju pomoćnice gradonačelnika Beograda. I na izborima za odbornike Skupštine grada Beograda u martu 2018. godine bila je na listi kandidata Srpske napredne stranke.

Irena Vujović
Irena Vujović / Izvor: Srbija Danas

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture - Tomislav Momirović - diplomirao na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Od 2007. godine zaposlen u preduzeću Mona d.o.o. na mestu savetnika. Aktivni učesnik u poslovnom udruženju HORES, gde se od 2013. godine nalazi na poziciji predsednika skupštine HORES, a od 2009. do 2013. obavljao je funkciju predsednik UO HORES. Svojim i aktivnim angažovanjem svog tima doprineo je da stopa PDV-a na smeštaj poraste na samo 10%, a ne na 20% kako je prvobitno bila doneta odluka. Od 2016. godine stupa na poziciju predsednika kompanije Mona Hotel Management d.o.o. Nakon samo godinu dana započeta je izgradnja novog hotela na Dorćolu (Mona Plaza) čime je realizovana najveća investicija u istoriji kompanije.

Tomislav Momirović
Tomislav Momirović / Izvor: FOTO: Youtube/Printscreen/Jutarnji Program TV HAPPY

Ministar pravde - Maja Popović - advokat po struci, koja na funkciju ministarke pravde dolazi sa pozicije šefa kabineta i savetnice direktora Bezbednosno informativne agencije Bratislava Gašića. Popović je završila Pravni fakultet u Beogradu, školovala se i usavršavala u inostranstvu, radila u advokaturi, a u svojoj 26 godini bila je i sudija Prvog opštinskog suda u Beogradu i to najmlađi ikada izabran u našoj zemlji. Tokom službe u BIA, radila je u Upravi za međunarodnu saradnju, Upravi za ljudske resurse, sistemsko pravne, imovinske i stambene poslove, da bi potom bila i šef kabineta direktora Bezbednosno-informativne agencije (BIA).

Maja Popović
Maja Popović / Izvor: Foto: Ras Srbija

Ministar državne uprave i lokalne samouprave - Marija Obradović - rođena je u Kraljevu, 24. jun 1974. godine, srpska je političarka, novinarka i narodna poslanica. Za potpredsednicu Srpske napredne stranke izabrana je 2016. godine. Sa porodicom, živi i radi u Beogradu. Pokrenula je 2015. godine obrazovni program u NSRS "Razvoj kapaciteta narodnih poslanika za nadzor bezbednosnog sektora" u saradnji sa Visokim studijama bezbednosti i odbrane, Škole nacionalne odbrane Vojne akademije, koji je postao sastavni deo aktivnosti Skupštine Srbije. Kao koordinatorka Ženske parlamentarne mreže, ali i kao predsednica Odbora za odbranu i unurašnje poslove, jedna je od potpisnica Memoranduma o saradnji između Narodne skupštine Repblike Srbije i Udruženja poslovnih žena. Na osnovu ovog dokumenta, potpisanog 24. novembra 2014. godine, Narodna skupština daje podršku razvoju ženskog preduzetništva u Srbiji. Memorandum je zasnovan na temeljima Rezolucije za podršku ženskom preduzetništvu u malim i srednjim preduzećima, koji je 2011. godine usvojio Evropski parlament.

Marija Obradović
Marija Obradović / Izvor: Foto: Srbija Danas/Milana Pavković

Ministar za brigu o selu - Milan Krkobabić - tvorac je projekta "Država Srbija u selima Srbije", koji ima za cilj da omogući bolji život i viši standard na selu. U više saziva Narodne skupštine Republike Srbije biran je za narodnog poslanika, ujedno i predsednika poslaničke grupe PUPS-a. U prethodnom periodu biran je i za odbornika u Skupštini grada Beograda. Jedan je od osnivača i predsednik Partije ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS).

milan-krkobabic
milan-krkobabic / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić

Ministar odbrane - Nebojša Stefanović - od jula 2012. godine do aprila 2014. godine Nebojša Stefanović obavljao je funkciju predsednika Narodne skupštine Republike Srbije i predsednika Odbora za prava deteta. Bio je i šef delegacije NS RS u Interparlamentarnoj uniji. Na parlamentarnim izborima 2014. godine, izabran je za poslanika Narodne skupštine Republike Srbije. Za ministra unutrašnjih poslova Republike Srbije izabran je aprila 2014. godine, a od avgusta 2016. godine ujedno je i potpredsednik Vlade Republike Srbije.

Nebojša Stefanović
Nebojša Stefanović / Izvor: Profimedia

Ministar za evropske integracije - Jadranka Joksimović - Rođena je u Beogradu 1978. godine, gde je završila osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirala je kao student generacije na Fakultetu političkih nauka u Beogradu 2001/2002. godine na smeru Međunarodni odnosi. Master studije je završila na Fakultetu za ekonomiju i političke nauke na Univerzitetu "Alfa" u Beogradu 2013. godine. Trenutno pohađa doktorske studije politikologije na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U Srpskoj radikalnoj stranci je od 2006. do 2007. godine radila kao saradnik za međunarodne odnose Aleksandra Vučića. Jedan je od potpisnika-osnivača Srpske napredne stranke 2008. godine. Od 2007.  do sredine 2008. godine radila je u Narodnoj skupštini Republike Srbije kao stručni saradnik poslaničke grupe "Napred Srbijo".

Jadranka Joksimović
Jadranka Joksimović / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja - Darija Kisić- Tepavčević - krajem 2010. godine Darija je izabrana u zvanje docenta, a 2017. godine postala je vanredna profesorka na Katedri epidemiologije Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Radi na Institutu za epidemiologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu. Osim toga, pomoćnica je direktora na Institutu "Milan Jovanović Batut", te pomoćnica direktora na Institutu za epidemiologiju Medicinskog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici. U dosadašnjoj karijeri je objavila više od 120 naučnih radova. U žiži javnosti se našla u martu 2020. godine kada je izabrana za člana Kriznog štaba Srbije za borbu s epidemijom novog virusa korona. 

Darija Kisić Tepavčević
Darija Kisić Tepavčević / Izvor: Tanjug/​Sava Radovanović

Ministar zdravlja - Zlatibor Lončar - izabran je na poziciju ministra zdravlja Republike Srbije 27. aprila 2014. godine, 11. avgusta 2016. godine, kao i 29. juna 2017. godine. Po završetku srednje škole upisao je Medicinski fakultet u Beogradu, koji je završio u školskoj 1996/97. godini. Naredne godine je završio pripravnički staž u Kliničkom centru Srbije, nakon čega je za oblast specijalizacije na matičnom fakultetu odabrao opštu hirurgiju i položio je specijalistički ispit 2003. godine. Tokom studija, ali i po njihovom završetku, učestvovao je u izradi više naučnoistraživačkih radova kao autor i koautor.

Foto: Srbija Danas/Saša Džambić
Foto: Srbija Danas/Saša Džambić / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić

Ministar omladine i sporta - Vanja Udovičić - na mestu kapitena vaterpolo reprezentacije Srbije je od 2009. do septembra 2013, kada stupa na funkciju ministra omladine i sporta u Vladi Republike Srbije. Bio je potpredsednik Organizacionog odbora Evropskog prvenstva u vaterpolu 2016. godine, potpredsednik Organizacionog odbora Evropskog prvenstva u atletici 2017. godine, član Organizacionog odbora stalne manifestacije u oblasti sporta od značaja za Grad Beograd – Beogradski maraton, predsednik Organizacionog odbora 55. međunarodne biciklističke trke kroz Srbiju, potpredsednik Organizacionog odbora Evropskog šampionata u karateu 2018. godine, potpredsednik Organizacionog komiteta Evropskih univerzitetskih igara 2020. godine, potpredsednik Organizacionog odbora završnog klupskog košarkaškog turnira Final Four u okviru Evrolige u košarci 2018. godine, predsednik Organizacionog odbora Prvenstva Evrope u kajaku i kanuu na mirnim vodama 2018. godine.

Vanja Udovičić
Vanja Udovičić / Izvor: MN Press

Ministar kulture i informisanja - Maja Gojković - Gojković je bila i narodna poslanica u parlamentima Jugoslavije i Državne zajednice Srbije i Crne Gore od 1992. godine.  U jednom od ovih mandata bila je potpredsednica Veća građana, i učestvovala je u radu Interparlamentarne unije. U jednom od mandata bila je i poslanica u Skupštini Autonomne pokrajine Vojvodine. Ubrzo nakon formiranja Srpske napredne stranke, Maja Gojkoivć odlučuje da se pridruži jasnoj i održivoj perspektivi za razvoj i budućnost Srbije koju SNS promoviše i u 2012. godini pristupa SNS i postaje član predsedništva stranke.

Maja Gojković
Maja Gojković / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić

Ministar za brigu o porodici, deci i demografiji - Ratko Dmitrović - je poznati srpski novinar i publicista. Bio je stalni dopisnik iz Zagreba dnevnog lista Politika i nedeljnika NIN, urednik nedeljnika "Argument", osnivač televizije "RAS", radio je i na RTS-u. Nekoliko godina obavljao je funkciju generalnog direktora i glavnog urednika "Novosti". Jedno vreme bio je savetnik potpredsednika Nebojše Čovića, u Vladi Srbije, na čijem čelu se nalazio Zoran Đinđić, a za poslanika u Narodnoj skupštini Srbije izabran je na junskim izborima sa liste Srpskog patriotskog saveza, kao nestranačka ličnost.

Ratko Dmitrović
Ratko Dmitrović / Izvor: Foto: Media Centar

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog - Gordana Čomić - rođena je 16. juna 1958. godine u Novom Sadu.
Po zanimanju je diplomirana fizičarka. Radila je na Univerzitetu u Novom Sadu (1984-1999) - Fakultet tehničkih nauka, asistent na predmetu Fizika; JP SRC "Vojvodina", Novi Sad (1999−2004), marketing. Bila je članica Gradskog odbora DS Novi Sad (1992), portparolka Gradskog odbora i Pokrajinskog odbora DS za Vojvodinu. Predsednica Izbornog štaba Gradskog odbora DS Novi Sad (1996). Predsednica Pokrajinskog odbora DS za Vojvodinu (1998−2001). Potpredsednica Demokratske stranke (2001-2004). Zamenica predsednika Demokratske stranke (2014−2016).

gordana-comic
gordana-comic / Izvor: Srbija Danas

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja - čeka se konačna odluka, a zna se da će biti iz redova SPS-a. Prema informacijama, glavni kandidat je Branko Ružić

branko-ruzic
branko-ruzic / Izvor: Srbija Danas / Jelena Obradović

Nova Vlada Republike Srbije

Nakon parlamentarnih izbora koji su održani u junu mandat za sastav buduće vlade Srbije dobila je Ana Brnabić i Vlada je formirana u okviru zakonskog roka koji traje do trećeg novembra. Kako je predsednik Vučić najavio, buduća Vlada imaće ograničeno trajanje, dok će novi Vladini funkcioneri imati priliku da ostvare ciljeve koji su pred njima za manje od dve godine, tačnije do narendih  predsedničkih izbora 2022. godine uz koje će biti raspisani i parlamentarni izbori. Pored toga, nova Vlada obuhvata i tri nova ministarstva, kao i to da 50 odsto od ukupnih funkcionera u Vladi čine žene.

Piše:
Srbija Danas
25.10.2020. 13:30