fbpx
Skip to main content
bebe u porodilištu

NEMA VIŠE ČEKANJA: Roditelji, čim prijavite svoju bebu, dobijate JEDNOKRATNU NOVČANU POMOĆ

Foto: Profimedia/ilustracija
Nijedno pravo se ne ukida, samo se olakšava način kako do nadoknade

Svi roditelji novorođenih beba imaće pravo na nadoknadu, izjavila je danas ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Ana Brnabić, predstavljajući predlog izmena Zakona o PDV-u, koji predviđa ukidanje prava na refundaciju PDV-a za kupovinu hrane i opreme za bebe.

"To je jako osetljivo pitanje i ne bi trebalo da bude otvoreno za političke manipulacije. Tu niko ne ukida roditeljima mogućnost da dobijaju novac od poreza za kupovinu hrane i opreme za bebe, već se ovo prebacuje u socijalnu kategoriju", rekla je Brnabić novinarima u parlamentu.

CRNOGORCI ISMEVAJU NOVI BUKVAR! Ni roditelji ne znaju deci pravilno da pročitaju šta piše

Cilj te izmene je ravnopravan i pravičan tretman svih roditelja koji će na ovaj način ostvariti nadoknadu.

Zahvaljujući tim izmenama, više roditelja će ostvariti pravo na ovu nadoknadu, jer će svi roditelji koji imaju pravo na roditeljski dodatak dobiti uvećanje.

Prednost ove izmene je što roditeljima neće morati da prolaze kroz dugotrajnu proceduru prikupljanja fiskalnih računa, njihovu verifikaciju i odobrenje od Poreske uprave, već će im novac odmah biti uplaćen jednokratno na račun.

Takođe, na novac se neće čekati kao što je to do sada bila procedura, već će roditelji dobiti novac odmah prilikom uplate roditeljskog dodatka.

"To će biti dostupno roditeljima svih novorođenih beba, dok je sada to dostupno samo jednom broju porodica koja imaju vremena ili znanja da popune ove procedure koje nisu nimalo jednostavne", naglasila je Brnabić.

Ona kaže da "porez ne treba da rešava socijalna pitanja" zbog čega se zajedno sa Ministarstvom za rad, zapošljavnje, boračka i socijalna pitanja radi na izradi Zakon o finanisijskoj podršci poridica sa decom.

ONA JE RODILA SVOJE UNUČE: Ova žena imala je jako dobar razlog za to (FOTO)

"Tako da će ovim zakonom biti ustanovljena jednokratna isplata novčanih sredstava na ime kupovine opreme za bebe, pa će roditelji novorođenih beba biti automatski prijavljeni", rekla je Brnabić.

Ona je objasnila da će to biti sprovedeno u okviru druge faze projekta e-Beba.

"Kada prijavite svoje novorođeno dete, imaćete odmah i prijavu za isplatu ove jednokratne pomoći, koja će biti određena u odnosu na prosek koji su do sada roditelji dobijali kao povraćaj PDV-a za hranu i opremu za bebe", navela je Brnabić.

Porodica gleda film
Foto: Profimedia

Prema njenim rečima, tako će tom izmenom biti prvo oslobođena Poreska upravu koja ne treba da se bavi socijalnom politikom, a drugo to će biti stavljeno pod socijalnu politiku.

"Treće, uvešćemo to kao elektronski servis i time olakšati i vremenski i svakako drugačije administrativno roditeljima da se prijavljuju za ovu nadknadu", navela je ministarka.

STRAH SVIH RODITELJA: Imali ste seks i dete vas je uhvatilo u akciji? Ovo treba da radite!

Ona ističe da se ništa ne ukida već da samo proces postaje brži i jednostavniji, kao i dostupniji svima koji dobijaju bebe.

"Ova odedba ukidanja prava na refundaciju PDV-a stupiće na snagu tek u trenutku kada se usvoji zakon o finsijskoj podršci porodicama sa decom, tako da ni u jednom trenutku nijedan roditelj neće ostati bez ove novčane nadoknade", naglasila je Brnabić.

Komentari
Pošalji komentar
Postavljanjem komentara potvrđujete da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja i politikom privatnosti.

Pročitajte i:

SD novčanik

SD vesti

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
7 Beograd